به گفته رئیس «اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین»، پکن بخش اعظم هزینه نفت ایران را با کالای چینی پرداخت می‌کند، اما تهران نمی‌تواند در شرایط تحریم به بزرگترین شریک تجاری‌اش نفت نفروشد.

اسدالله عسگراولادی در «دستخط»

اسدالله عسگراولادی در برنامه تلویزیونی «دستخط» گفته است که پکن بزرگترین شریک تجاری ایران است و نباید با اعتماد به غرب،‌ این شراکت را از دست داد:‌

«ما با چین هیچ وقت یک معامله، دو معامله یا ۶ معامله یا یکساله نگاه نمی‌کنیم. ما به چین درازمدت نگاه می‌کنیم. علت این است که به غرب اعتماد نداریم. غرب بی‌اعتمادی خود را به ما ثابت کرده است. اگر این بی‌اعتمادی که به ما ثابت شده را اهمیت ندهیم چین را از دست می‌دهیم.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نیز چهارشنبه ۲۵ مهر در دیدار با «نخبگان» گفته بود «باید نگاهمان به شرق باشد نه به غرب».

به گفته عسگراولادی، حجم مبادلات تجاری ایران و چین در ۲۰۱۷ به ۴۲ میلیارد دلار رسیده. او همچنین میزان خرید نفت چین از ایران را حدود ۶۰۰ هزار بشکه در روز اعلام کرد و با اشاره به تحریم‌های آمریکا گفت:‌ «هیچ جای دنیا از ما [نفت] نمی‌خرند. در حدود ۳۰۰ هزار و ۳۵۰ هزار بشکه روزانه به هند صادر می‌کنیم.»

او در عین حال تصدیق کرد که چین بخش اعظم هزینه خرید نفت ایران را با کالا پرداخت می‌کند:‌

«اشکال ما با چین در این قراردادها این است که آنها می‌گویند ۴۰-۳۵ درصد پول می‌دهیم و ۷۰-۶۰ درصد را کالا ببرید. تنها اشکال این است؛ چاره نداریم. اگر همین را نفروشیم کشورهای دیگر هم همین کار را می‌کند. از عربستان و سودان هم نفت می‌خرد و همین کار را می‌کند.»

تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) از چهارم نوامبر / ۱۳ آبان اجرایی خواهند شد.

برایان هوک، مسئول کارگروه ایران در وزارت خارجه آمریکا دوشنبه ۱۵ اکتبر / ۲۳ مهر اعلام کرد که ایالات متحده همچنان قصد دارد فروش نفت ایران را به صفر برساند و انتظار ندارد تحریم‌های مجدد نفتی علیه تهران تأثیر منفی بر بازار بگذارد.

ایران برای ادامه فروش نفت به مشتریانش تخفیف‌ها و امتیاز‌های ویژه پیشنهاد داده است.


در همین زمینه