رؤسای جمهوری آمریکا و روسیه در دیدار احتمالی خود در ویتنام به بررسی توافق جدیدی بر سر سوریه خواهند پرداخت. کره شمالی نیز از محورهای گفت‌و‌گوی احتمالی است.

دیدار ترامپ و پوتین در هامبورگ به آتش‌بس در جنوب غربی سوریه انجامید

خبرگزاری دولتی «روسیه» شنبه چهارم نوامبر / ۱۳ آبان به نقل از دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گزارش داد که مسکو و واشنگتن «در حال بحث بر سر توافقی در سوریه هستند.»

او گفت که این توافق بخشی از موضوع دیدار ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و دونالد ترامپ، همتای آمریکایی‌اش در حاشیه اجلاسی اقتصادی در ویتنام خواهد بود.

هنوز دیدار بین این دو قطعی نشده است. ترامپ پیش از سفر طولانی خود به آسیا به شبکه خبری فاکس‌نیوز گفته بود که شاید با پوتین ملاقات کند: «پوتین بسیار مهم است چون می‌توانند در مورد کره شمالی به ما کمک کنند. می‌توانند در سوریه به ما کمک کنند.»

مسکو همراه با چین به دنبال طرحی برای کاهش تنش‌ها در شبه‌جزیره کره بر سر برنامه هسته‌ای و موشکی کره شمالی است.

ترامپ در آغاز سفر خود به آسیا وارد ژاپن شده است تا به طور خاص بر سر مسئله کره شمالی به رایزنی بپردازد. فعالان ضدجنگ کره جنوبی شنبه همزمان با ورود او به ژاپن علیه جنگ‌افروزی ترامپ تظاهرات کردند.

کره شمالی نیز در آخرین اظهارنظر در خبرگزاری دولتی این کشور احتمال مذاکره مستقیم با آمریکا یا دست‌شستن از برنامه هسته‌ای و موشکی‌اش را رد کرد.

آمریکا و روسیه در سوریه

پسکوف به خبرگزاری دولتی روسیه گفته است که مذاکره بر سر سوریه برای هر دو طرف آن قدر اهمیت دارد که برایش وقت کافی هزینه کنند.

دو کشور اخیراً بر سر ادامه تحقیقات درباره حملات شیمیایی در سوریه به اختلاف برخورده اند.



روابط مسکو و واشنگتن بر سر اتهام دخالت روسیه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا تیره شد. اگرچه پس از آن ترامپ و پوتین در اجلاس گروه ۲۰ در هامبورگ با یکدیگر ملاقات کردند و از توافق برای کاهش تنش در بخش‌هایی از جنوب غربی سوریه خبر دادند.

هفته گذشته نیز یک مقام ارشد آمریکایی که نامش فاش نشده، به دمشق سفر کرد تا با علی مملوک، رئیس سازمان امنیت داخلی این کشور گفتگو کند. نخستین دیدار طرفین پس از آغاز جنگ در ۲۰۱۱.

روسیه در سوریه از نیروهای بشار اسد، رئیس‌جمهوری در دمشق حمایت می‌کند و با ایران در یک جبهه قرار دارد. تهران پس از اجلاس گروه ۲۰ در هامبورگ، نسبت به توافق مسکو و واشنگتن ابراز نگرانی کرده بود. هرچند پوتین به تازگی از ایران دیدار کرد و علی خامنه‌ای، رهبر ایران در آن دیدار به ستایش از او به عنوان «مرد تصمیم و عمل» پرداخت.



آمریکا اما از مخالفان اسد، به ویژه نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها حمایت می‌کند.

پیش از این ناظران جنگ سوریه از احتمال درگیری بین نیروهای دموکراتیک سوریه با نیروهای وفادار به دمشق ابراز نگرانی کرده بودند.

جمعه علی اکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر ایران در بیروت گفت که نیروهای سوریه و شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران پس از تسلط بر شرق رود فرات، به سوی رقه خواهند رفت. رقه اکنون در کنترل کردهای سوریه است.


در همین زمینه