روزاﻧﻪ ۳۱۰ ﻧﻔﺮ در ﺗﻬﺮان بر اثر پیامدهای آلودگی هوا می‌میرند. این جدیدترین آمار میزان مرگ و میر مرتبط با آلودگی هوا است که توسط یکی از اعضای کمیسیون اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﻣﺠﻠﺲ ایران اعلام شده است.

آلودگی هوا
آمار مستندی در مورد شمار قربانیان هوای آلوده در ایران وجود ندارد

ﻣﺤﻤﺪ‌ﺟﻮاد ﻧﻈﺮی‌ﻣﻬﺮ، با وجود ارائه این رقم گفته است که آمار مستندی در مورد شمار قربانیان هوای آلوده در ایران وجود ندارد.

او با تأکید بر اینکه اگر از میزان ﮔﺎزﻫﺎی حاصل از رفت ‌و ‌آمد خود‌روها یا منابع دیگر ﮐﺎﺳﺘﻪ ﺷﻮد، آﻣﺎر ﻣﺮگ و ﻣﯿﺮ و ﻣﯿﺰان آﻟﻮدﮔﯽ ﻧﯿﺰ ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽ‌ﯾﺎﺑﺪ، گفته است: «این ﮔﺎزﻫﺎ ﺑﺎﻋﺚ ﺑﺮوز ﺑﺴﯿﺎری از ﺑﯿﻤﺎری‌ها هستند. به همین دلیل ﺑﺎﯾﺪ از وﺳﺎﯾﻞ ﻧﻘﻠﯿﻪ، اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻬﯿﻨﻪ ﺷود ﺗﺎ ﮔﺎزﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﺑﺎﻋﺚ ﺳﺮﻃﺎن ﻧﯿﺰ ﻣﯽ‌ﺷﻮند، ﮐﻤﺘﺮ در ﻣﺤﯿﻂ ﭘﺨﺶ ﺷﻮﻧﺪ.»

«سلامت نیوز» گزارش کرده که کاظم ندافی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت هم وضعیت هوای تهران را در روزهای اخیر «ناسالم برای گروه‌های حساس» اعلام کرده است.

او گفته است: «در این شرایط افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.»

در روزهای گذشته، معصومه ابتکار، معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست هم با ابراز تاسف از پنهان‌کاری‌های انجام شده در مورد اثرات بنزین آلوده بر سلامت مردم، گفته است: «رویکرد دولت یازدهم شفاف‌سازی در مورد موضوع و حل بحران آلودگی هوا از طریق برنامه مدون عملیاتی و حذف بنزین آلوده پتروشیمی است.»

یوسف رشیدی، سرپرست مرکز هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، هم با اشاره به صحبت‌های ابتکار، گفته است: «غفلت بزرگی که در گذشته رخ داد، این بود که حلال‌های پتروشیمی به عنوان بنزین پتروشیمی مورد استفاده قرار گرفت، در حالی که در هیچ کجای دنیا، حلال‌های صنعتی به ‌عنوان بنزین مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.این حلال‌ها شامل بنزن و آروماتیک؛ ترکیبات سرطان‌زای حلقوی هستند که کاربرد متفاوتی دارند.»

برخی کارشناسان معتقدند که با متوقف شدن استفاده از حلال‌های پتروشیمی به جای بنزین، میزان آلودگی هوا کاهش چشمگیری پیدا کرده است. بر اساس اطلاعات منتشر شده، پس از حدف این حلال‌ها، تهران از ابتدای سال جاری، شش روز هوای پاک و ۴۲ روز هوای سالم داشته است.

بحران آلودگی هوا اما به ایران محدود نمی‌شود و بلای جان بسیاری از مردم جهان است. گازهای سمی تهدیدی جدی برای سلامت بیماران تنفسی، کودکان و سالمندان به شمار می‌روند و یکی از تازه‌ترین گزارش‌های «سازمان بهداشت جهانی» به‌تاریخ ۲۵ مارس ۲۰۱۴، می‌گوید که آلودگی هوا تنها در سال ۲۰۱۲، باعث مرگ هفت میلیون نفر شده و خود را به صدر جدول عوامل خطر‌‌آفرین برای سلامت انسان رسانده است.

در ایران، سال‌هاست وضعیت آلودگی هوا بحرانی است. بهمن‌ ماه سال گذشته، محمد ناظمی اردکانی، رئیس سازمان ثبت احوال ایران، با تأیید افزایش میزان مرگ و میر بر اثر آلودگی هوا گفت که ‌میزان مرگ و میر در کلان‌شهرها با افزایش آلودگی هوا افزایش پیدا می‌کند.
کودکان، اولین قربانیان آلودگی هوا