آلودگی هوا در کلان‌شهرهای ایران مانند تهران، اصفهان، مشهد، شیراز، تبریز، اراک و زنجان هر سال سبب مرگ هزاران نفر می‌شود.

با وجود آن‌که آمار دقیقی از این نوع مرگ‌ها وجود ندارد، اما برخی منابع رسمی از مرگ دست ‌کم ۸۰ هزار نفر در سال در کل ایران و حدود دو هزار و ۷۰۰ نفر در تهران خبر داده‌اند.

aludegi hava
تهران از ابتدای سال جاری، شش روز هوای پاک و ۴۲ روز هوای سالم داشته است

در این آمار‌ها مشخص نیست چه تعداد از جان‌باختگان کودک بوده‌اند، اما خبر‌هایی از ابتلای بیش از ۳۰ درصد کودکان تهرانی به آسم و آلرژی به گوش می‌رسد. در دیگر شهرهای بزرگ نیز وضعیت احتمالاً چندان بهتر از این نیست.

کودکان اما برای جلب توجه افکار عمومی به نقض حقوق‌شان و اعتراض به بی‌برنامگی‌ها در این زمینه، در برنامه‌هایی مثل تجمع در مقابل استانداری‌های برخی شهرها، فرستادن نامه‌ برای مسئولان و مدیران شهری به منظور طرح مطالبات‌شان، درست کردن پازل بزرگ قله دماوند و … شرکت کرده‌اند.

جشنواره‌ای هم با عنوان «کودک، نوجوان و هوای پاک» در ایران برگزار می‌شود، اما این اعتراض‌ها و برنامه‌ها نیز تا به امروز راه به جایی نبرده‌اند و در موضوع آلودگی هوا و حقوق کودکان، در همچنان بر همان پاشنه پیشین می‌گردد.

گر‌‌چه دولت جدید طرح‌ تازه‌ای را برای مقابله با آلودگی هوا تصویب کرده است، اما حجم مشکلات و پیچیدگی‌های مربوط به بحران آلودگی هوا به گونه‌ای بوده که بعید است راهکار‌‌ها و برنامه‌های پیش‌بینی شده به این زودی‌ها به نتیجه برسد.

دولت و آلودگی هوا

بر اساس طرح تازه دولت، وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت کشور باید تا ابتدای سال ۱۳۹۴ تمام اطلاعات و داده‌های موجود در مورد سهم آلودگی هوا در مرگ و میر و بروز بیماری‌ها در میان شهروندان ایران را بررسی کند و اولین گزارش خود را ارائه دهد.

این وزارت‌خانه همچنین مأموریت دارد سهم آلودگی‌ها در بیماری‌ها و مرگ و میر شهروندان را به صورتی شفاف مشخص کند.

در حال حاضر تنها کاری که در مواقع بحرانی و هنگام آلودگی شدید هوا صورت می‌گیرد، تعطیل کردن مهد‌های کودک و مدرسه‌ها است. پاییز و زمستان سال گذشته، برخی از شهرهای ایران شاهد تعطیلی پی‌در‌پی مراکز آموزشی و آماده‌باش مراکز درمانی بر اثر آلودگی هوا بودند.

این در حالی است ‌که در مواقع آلودگی شدید، هوای درون خانه‌ها لزوماً بهتر از هوای بیرون نیست.