بر در و دیوار: عکس السیسی
بر در و دیوار: عکس السیسی

نیرومندترین مرد مصرمی‌ خواهد خود را نامزد ریاست جمهوری کند. عبدالفتاح السیسی فرمانده کل قوا برای اولین بار آشکارا اعلام کرد که علاقه‌مند است  نامزد نشستن بر کرسی ریاست جمهوری شود. او روز شنبه، یازدهم ژانویه، در قاهره خطاب به ژنرال‌های ارتش گفت„ :اگر ملت مصر از من بخواهد وارتش هم ماموریت مرا تایید کند، من خودم را نامزد خواهم کرد. هرچه باشد ما در یک دمکراسی خدمت می‌کنیم. „به گفته او، وی چنین احساس می‌کند، که این اختیار را ندارد که چنین خواستی از طرف ملت را رد کند.

سیسی نیروی محرک  اصلی‌ برای برکناری محمد مرسی، رئیس جمهوری وابسته به اخوان المسلمین در اوایل ژوییه سال گذشته بود. اگرچه ارتش رهبری حکومت انتقالی را به طور رسمی‌ به عادل منصور، که در آنزمان رئیس دادگاه قانون اساسی‌ بود، سپرده است ولی سیسی به عنوان فرمانده کل قوا و وزیر دفاع, کماکان نیرومند‌ترین فرد کشوربه شمار می‌رود.

در روزهای ۱۴ و ۱۵ ژانویه مصری‌ها در یک رفراندوم به قانون اساسی‌ جدید، که قرار است جایگزین قانون قبلی‌ شود، رای می‌دهند. قانون اساسی‌ قبلی‌ در دسامبر ۲۰۱۲ توسط اخوان المسلمین رسمیت یافت و پس از برکناری مرسی، کنار گذاشته شد. در طرح قانون اساسی جدید حقوق بنیادی و تقسیم قوا با صراحت بیشتری درج شده‌اند. توازن قوا به گونه‌ای طراحی شده که نقش ارتش رقابت‌ناپذیر و تا جایی که به اساس فرماندهی آن برمی‌گردد، کنترل‌ناشدنی باشد. (توضیح بیشتر در مورد قانون اساسی جدید در این مقاله)

افزایش فشاربرمخالفان

سیسی مصریان را به شرکت دررفراندوم فرا خوانده و گفته است: „این بهترین راه برای رسیدن به دموکراسی و قرار گرفتن در مسیر درست است.“ او رفتن به پای صندوق رای را „ مسئولیت ملی”‌ هرمصری خوانده است.

sissi

سیسی نیروی محرک  اصلی‌ برای برکناری محمد مرسی، رئیس جمهوری وابسته به اخوان المسلمین در اوایل ژوییه سال گذشته بود. او به عنوان فرمانده کل قوا و وزیر دفاع, نیرومند‌ترین فرد کشوربه شمار می‌رود.

آن بخش از گروه‌های اسلامی و همچنین فعالان سکولار، که آشکارا مردم را به تحریم رفراندوم فرا می‌خوانند، زیر فشار قرار گرفته و امکانی برای رساندن پیام خود به مردم نمی‌یابند. مهمترین رهبرانشان در هفته‌های گذشته به زندان افتاده‌اند. احمد ماهر، از بنیان گذاران جنبش شش آوریل، که در سال ۲۰۱۱ در زمره رهبران قیام علیه مبارک بود، اکنون اعتراضآتی را که منجر به سقوط مرسی شد، اشتباه بزرگی می‌داند، او با تاسف می‌گوید: „رژیم سابق باز گشته است.”

اخوان المسلمین به عنوان سازمان تروریست اعلام شده و محمد مرسی دردادگاه‌های مختلف به جرایم متفاوتی متهم شده که سه تای آنها می‌توانند مجازات اعدام درپی داشته باشند:

− تحریک به قتل: مرسی و دیگررهبران اخوان باید پاسخگوی وقایعی باشند که در سپتامبر ۲۰۱۲ اتفاق افتاد. در آن زمان تظاهر کنندگان موافق و مخالف مرسی درمقابل کاخ ریاست جمهوری جمع شدند و در حالی که نیروهای امنیتی بی‌تفاوت ایستاده بودند، عده‌ای از دو طرف به جان هم افتادند ودرنهایت ۱۰نفر کشته و تعدادی زخمی شدند. مرسی باید به جرم قتل آنها محاکمه شود. این دادگاه تا کنون دوبار به تعویق افتاده وقرار است دراول فوریه دوباره برگزار شود.

این برداشت واقع‌بینانه به نظر می‌رسد که اکثریت مصری‌ها روش حکومت‌گری مستبدانه سیسی را تایید می‌کنند، چرا که فکر می‌کنند برایشان امنیت می‌آورد وامیدوارند که در امنیت گشایش اقتصادی به بار آید.

− فرار از زندان و قتل: در روز۲۸ ژانویه باید مرسی و دیگررهبران اخوان دردادگاه دیگری پاسخ دهند  که چرا آنها سه سال پیش از زندان فرار کردند. درروز۲۸ ژانویه ۲۰۱۱ مرسی وتعدادی دیگر از همفکرانش، که با شروع تظاهرات به زندان انداخته شده بودند، در حمله مردم خشمگین به زندان آزاد شدند. در هرج ومرج آنروز گویا چند پلیس هم کشته شدند. حال باید مرسی به اتهام قتل آنان پاسخ دهد.

− توطئه، خیانت و ترور: از ۱۸ دسامبر گذشته محاکمه دیگری علیه مرسی جریان دارد که اتهام اودرآن ایجاد یک اتحاد مخفی‌ با گروه حماس، ایران و حزب الله لبنان در سال ۲۰۰۵ است و گویامرسی بادادن اسرار نظامی کشورمرتکب به خطر انداختن امنیت و ثبات مصر شده است.

علاوه براین بنابر خبرهای منتشر شده در رسانه‌های مختلف تقریبا تمام فعالان دمکرات وسکولار نیز که در زمان مبارک علیه او مبارزه را سازماندهی کرده بودند، دستگیرشده به حبس‌های قطعی یا تعلیقی محکوم شده‌اند. آخرین آنان مونا سیف فعال سیاسی بود که به اتهام آتش افروزی و ایجاد هرج و مرج، بدون اثبات تقصیرو با وجود انکاراو، به یک سال حبس تعلیقی محکوم شد.

در چنین فضایی نشستن سیسی بر کرسی ریاست جمهوری عملا قطعی خواهد بود. این برداشت واقع‌بینانه به نظر می‌رسد که اکثریت مصری‌ها روش حکومت‌گری مستبدانه سیسی را تایید می‌کنند، چرا که فکر می‌کنند برایشان امنیت می‌آورد وامیدوارند که در امنیت گشایش اقتصادی به بار آید. برای بسیاری امنیت اقتصادی و اجتماعی مهمتراز آزادی‌ است.

پیش‌بینی می‌شود که با انتخاب سیسی اکثر روابط سیاسی و اجتماعی دوران مبارک دوباره احیا ‌شود. از زمان سقوط فاروق آخرین پادشاه مصر، همواره یک نظامی برمصرحکومت کرده است. تنها استثنا محمدمرسی بود، که غیر نظامی بود و با رای مردم انتخاب شد، ولی‌ اقامت یکساله مرسی در کاخ ریاست جمهوری اکنون فقط به درد ثبت در تاریخ می‌خورد.

قانون اساسی جدید مصر Egypt
“دستور مصر” (قانون اساسی مصر)؛ توزیع وسیع در همه جا

نتیجه همه‌پرسی

در امتداد تمام اتوبان‌های قاهره، تنگ هم تابلوهای آبی و سفیدی به چشم می‌خورند که برآنها نوشته شده: „بله به قانون اساسی‌“و „بهترین قانون اساسی‌ در تاریخ مصر. “فقرا در بسته‌های کمک دولتی نسخه‌ای از قانون اساسی موضوع همه‌پرسی‌ را باز می‌یابند. شرکت تلفن مرکزی‌ شماره‌هایی را تعیین کرده که از آنها می‌توان متن قانون اساسی‌ را گوش کرد. کودکان تحت تاثیر یک تبلیغ تلویزیونی ارتش باهم دم می‌گیرند: “بودن یا نبودن، مسئله این است” و„ خداوند کسانی‌ را که به قانون اساسی‌ رای ندهند، مجازات خواهد کرد.„  و بالاخره „ کشورمان را به نابودی نکشانید“.

نه گفتن به قانون اساسی‌ به تابو تبدیل شده است. تنها کاری که مخالفان می‌توانند بکنند، شعارنویسی روی دیوارها و پاره کردن شبانه پلاکاردها و یا رنگ قرمزپاشیدن روی آنهاست.

نه گفتن به قانون اساسی‌ به تابو تبدیل شده است. تنها کاری که مخالفان می‌توانند بکنند، شعارنویسی روی دیوارها و پاره کردن شبانه پلاکاردها و یا رنگ قرمزپاشیدن روی آنهاست. فعالان جوانی که سعی‌ می‌کنند اعلامیه پخش کنند، فورا سراززندان درمی‌ آورند. گروه‌های سیاسی جرات دفاع ازرای منفی‌ را ندارند.

برای ارتش مسئله تنها قانون اساسی‌ نیست، آنها می‌خواهند با رآی مثبت مردم تمام اقدامات خشن خود را هم علیه مخالفین، قانونی جلوه دهند.  تعداد ۱۶۰هزار سرباز و ۱۳۰هزار  پلیس به کار گرفته شده اند، تا از ۳۰ هزار محل رآی گیری حفاظت کنند. بازماندگان اخوان گفته اند که به اعتصاب نشسته دست خواهند زد.

با وجود این، تآیید قانون اساسی‌ مسلم به نظر می‌رسد، ولی‌ مسئله این است: به چه میزان رأی خواهد آورد؟ قانون اساسی‌ قبلی تقریبا با ۶۴ درصد آرا تصویب شد، در حالی که فقط ۳۳درصدمردم در همه‌پرسی شرکت کرده بودند. حاکمان کنونی باید ازاین حد عبور کنند. السیسی به مردم گفته است: “مرا جلوی مردم جهان سرافکنده نکنید!”

در همین زمینه:

قانون اساسی جدید مصر و حفظ فاصله با دموکراسی