تنها چند روز به افتتاح شصت و هفتمین دوره جشنواره فیلم کن مانده است؛ جشنوارهای که مهمترین و معتبرترین جشنواره سینمایی جهان به شمار میرود و بسیاری از سینماگران جوان آرزوی پذیرفته شدن فیلمهایشان در آن را دارند و سینماگران کهنهکار و سرشناس که بارها فیلمهایشان در بخشهای مختلف این جشنواره بوده، باز هم از بودن و رقابت در آن خسته نمیشوند. جشنواره فیلم کن اغلب با فیلمی که جنبههای سرگرمکننده و عامهپسند بیشتری داشته و ستارگان مشهوری درآن بازی کنند، گشایش یافته و این انتخاب با مراسم افتتاحیه پرشکوه این جشنواره و زرق و برق و جلای آن هماهنگی و تناسب دقیقی دارد. به همین دلیل انتخاب فیلم هالیوودی «گریس از موناکو» به کارگردانی اولیویه دان و با بازی نیکول کیدمن، به خاطر ارتباط مستقیم آن با تاریخ سینما و زندگی یکی از زیباترین ستارگان هالیوود یعنی گریس کلی (ملکه سابق موناکو)، انتخاب بسیار مناسبی است. در این فیلم که در بخش رسمی و خارج از مسابقه این دوره جشنواره کن نمایش داده میشود، علاوه بر نیکول کیدمن، تیم راث، فرانک لانجلا و درک جاکوبی بازی میکنند. همچنین پاز وگا نیز نقش ماریا کالاس، خواننده برجسته اپرا را به عهده دارد. امسال در بخش مسابقه اصلی، کارگردانهای شناختهشده و مطرحی چون ژان لوک گدار، نوری بیلگه جیلان، سرگئی زویاگنیتسف، الیویه آسایاس، عبدالرحمان سیساکو، مایک لی، کن لوچ، اتوم اگویان، اگزویه (زاویه) دولان، برادران داردن و دیوید کراننبرگ برای تصاحب نخل طلا با هم رقابت دارند.
آس بزرگ جشنواره
جشنواره فیلم کن در سال ۲۰۱۴ همچنین یک آس بزرگ دارد و آن ژان لوگ گدار، کارگردان نامدار سوئیسی و از پیشگامان موج نوی سینمای فرانسه است. گدار که رابطه خوبی با کن ندارد و مدتهاست که به رغم حضور فیلمهایش در کن شخصاً در آن شرکت نمیکند، با فیلم تازهاش به نام «خداحافظ زبان» (Adieu au langage) در بخش مسابقه کن شرکت دارد.
گدار در سال ۲۰۱۰ با فیلم «سینما- سوسیالیسم»، در بخش «نوعی نگاه» کن شرکت داشت اما برخلاف انتظار مسئولان کن که از حضورش در جشنواره و شرکت در جلسه مطبوعاتی فیلمش خبر دادند، گدار به کن نیامد. سال گذشته نیز فیلم اپیزودی سهبعدی «سه فاجعه» که یکی از اپیزودهای آن را گدار و دو اپیزود دیگر را پیتر گرین اوی و ادگار پرا ساخته بودند، بدون حضور گدار در بخش دو هفته کارگردانهای کن به نمایش درآمد. گدار با همه شهرت و اعتباری که در سینمای فرانسه و جهان دارد اگرچه بارها نامزد دریافت نخل طلا بوده (انتخاب فیلم برای بخش مسابقه به معنی نامزد نخل طلا بودن است) اما هرگز موفق به دریافت آن نشده. او نخستین بار در سال ۱۹۸۰ با فیلم «چه کسی زندگی شما را نجات میدهد» در کن شرکت کرد. بعد از آن او به ترتیب با فیلمهای «عبور» (۱۹۸۲)، «کارآگاه» (۱۹۸۵)، «آریا» (۱۹۸۷)، «موج نو» (۱۹۹۰) و «در ستایش عشق» (۲۰۰۱) در بخش مسابقه نخل طلای کن شرکت کرد. گدار اکنون ۸۳ سال دارد و پیرترین کارگردان حاضر در بخش مسابقه اصلی است و بسیاری گمان میکنند که این فیلم، وداع او با سینما باشد. «خداحافظ زبان»، داستان زن و شوهری است که از فهم یکدیگر عاجزند. گدار قبلا گفته بود که این فیلم درباره زن و شوهری است که دیگر به یک زبان حرف نمیزنند اما وقتی سگشان را به گردش میبرند، سگ زبان باز کرده و شروع به حرف زدن میکند. تیری فرمو، مدیر هنری جشنواره کن چندی پیش در یک جلسه مطبوعاتی با لحن دوپهلویی گفت که امسال انتظار میرود گدار در جشنواره کن حاضر شود اما «این به معنی حضور قطعی او نیست.»