آیا ماجرای کاربست سلاح شیمیایی زمینهساز حمله آمریکا و متحدانش به سوریه است؟ به نظر میآید که کاخ سفید خود را برای ضربه نظامی به سوریه آماده میکند و دست کم به این اقدام با جدیتی بیش از پیش میاندیشد.
روز شنبه (۲۴ اوت) اوباما نشستی با شورای امنیت ملی آمریکا داشت. روز یکشنبه یک مشاور عالیرتبه حکومت آمریکا، اطلاعیهای را برای مطبوعات قرائت کرد که پس از ماهها لحن جدیدی را نشان میداد. این اطلاعیه، با اشاره به گزارشهای تکاندهنده در مورد استعمال گازهای سمی در حومه دمشق میگوید: “در این لحظه دیگر کمتر تردیدی در استفاده رژیم سوریه از گازهای سمی علیه شورشیان وجود دارد. اجازه بازدید به بازرسان سازمان ملل، بسیار دیر داده شده، زیرا مدارک ممکن بر اثر توپباران مداوم در منطقه از میان رفتهاند.”
اوباما لزوم مجوز سازمان ملل را در مورد اقدام نظامی را رد کرده و سازمان ملل در بحران کنونی سوریه، ظاهراً فقط نقشی فرعی بازی میکند. بازرسان آن تنها میتوانند مشخص کنند که گاز سمی به کار گرفته شده یا خیر.
پنتاگون وزارت دفاع آمریکا، ۴ ناوشکن مسلح به موشکهای کروز خود را در سواحل شرقی مدیترانه مستقر کرده و خاک سوریه را در تیررس آنها قرار داده است. ولی در ابتدا باید اهداف چنین اقدامی مشخص شود؛ چه چیزی باید حاصل شود؟ چه وسعتی باید داشته باشد؟ و آیا مخارج آنرا میتوان با نتیجه توجیه کرد.
احتمالا به همین دلیل، رئیس ستاد ارتش آمریکا روز یکشنبه به عمان، پایتخت اردن پرواز کرد تا با همتایان فرانسوی و بریتانیایی خود مشورت کند. به علاوه نمایندگان قدرتهای منطقه، عربستان، قطر و ترکیه و نیز کانادا، ایتالیا و آلمان از ناتو حضور داشتند.
این دیدار که از چند ماه پیش برنامهریزی شده بود، اکنون میتواند به ستادی برای بحران تبدیل شود. آنها سعی میکنند راههای مختلف نظامی را بررسی کنند و اثرات جانبی آنرا بسنجند. به عنوان هدف از واحدهای نظامی متحرک و مراکز فرماندهی آنها صحبت میشود.
اما عملیات سراسری برای نابود کردن مراکز شیمیایی دیگر جدی گرفته نمیشود. اگرچه آمریکا برای چنین کاری در اردن تمرینهایی انجام داده است، ولی برای آن ۶۰۰۰۰ تا ۷۵۰۰۰ سرباز مورد نیاز است. آنها باید هفتهها، و شاید ماهها در مناطق جنگی سوریه عمل کنند. این در حالی است که اخیرا آمریکاییها عملیات زمینی را اصولاً رد کردهاند.
طبق آمار اخیر رویترز، شصت درصد آمریکاییها با دخالت نظامی مخالفند و فقط ۹ درصد با آن موافقند. حتی اگر حمله شیمیایی هم ثابت شود، فقط ۲۵ درصد موافق حمله نظامی هستند.
بمباران ۵ مرکز گازهای کشنده و ۳۵ محل دیگر هم که در خدمت تسلیحات شیمیایی هستند، بسیار خطرناک است، زیرا هم احتمال انفجار شیمیایی و آلوده کردن منطقه وجود دارد و هم محتمل است که سلاحهای شیمیایی به دست شورشیان بیفتد.
اوباما چندان مشکلی با کنگره ندارد، چرا که هردو حزب دمکرات و جهوریخواه موافق انجام عملیاتی دقیق در سوریه هستند. نظر مردم آمریکا هم نقشی در قضیه بازی نمیکند.
طبق آمار اخیر خبرگزاری رویترز، شصت درصد آمریکاییها با دخالت نظامی مخالفند و فقط ۹ درصد با آن موافقند. حتی اگر حمله شیمیایی هم ثابت شود، فقط ۲۵ درصد موافق حمله نظامی هستند.
اقدام در سوریه بدون اجازه سازمان ملل
سازمان ملل در این بحران ظاهراً فقط نقشی فرعی بازی میکند، بازرسان آن تنها میتوانند مشخص کنند که گاز سمی به کار گرفته شده یا خیر. اما اینکه چه کسی از آن استفاده کرده قابل تشخیص نخواهد بود.
همین روز جمعه اوباما در مصاحبه با سیانان، لزوم مجوز سازمان ملل را در مورد اقدام نظامی رد کرد و گفت که حقوق ملل و ائتلاف بینالمللی در این مورد کفایت میکند.
این ائتلاف میتواند مثل مورد کوزوو منحصر به ناتو باشد. اوباما در گفتگوی تلفنی با روسای کشورهای بریتانیا و فرانسه، با آنها به توافق رسیده که حمله شیمیایی در سوریه ترسناکترین نگرانیها را دامن زده و همبستگی جهانی باید به آن واکنش نشان دهد.
الیوت انگل عضو ارشد کمیسیون خارجی مجلس نمایندگان آمریکا ، در شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت:” ما نمیتوانیم منتظر سازمان ملل بمانیم، چرا که روسیه همه چیز را بلوکه میکند.”
بشار اسد در مصاحبه با روزنامه روسی ایزوستیا، کشورهای غربی را از حمله نظامی به کشورش برحذر داشت. وی گفت، سناریوی انقلابهای عربی دیگر کهنه شده و اگر کسانی رویای آنرا دارند که سوریه را به عروسک غربیها تبدیل نمایند، آنرا فراموش کنند.
همچنین در بریتانیا، وزیر امور خارجه این کشور، ویلیام هیگ در گفتوگو با بیبیسی گفت، برای واکنش به استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه حتما نیاز به اجازه سازمان ملل نیست. دولت بریتانیا حالا این احتمال را منتفی نمیداند که نمایندگان مجلس را از تعطیلات تابستانی فرا بخواند تا در مورد حمله نظامی به سوریه رای بدهند. در این مورد رهبران دو حزب کارگر و محافظه کار توافق کردهاند.
یک سخنگوی دولت بریتانیا گفت، دیوید کامرون نخست وزیر این کشور و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در گفتگوی تلفنی دیرهنگام خود در روز یکشنبه، در این زمینه توافق نظر داشتند که بازرسان سازمان ملل باید اطلاعات بیشتری فراهم کنند، ولی با توجه به توپ بارانهای مداوم در منطقه، احتمال وجود مدارک قاطع برای اثبات چیزی وجود ندارد. آنها موافق بودند که حمله شیمیایی باید با “اقدام قاطع” جامعه بینالمللی روبرو شود.
بشار اسد در مصاحبه با روزنامه روسی ایزوستیا و با اشاره به جنگ ویتنام، کشورهای غربی را از حمله نظامی به کشورش برحذر داشت. وی گفت، سناریوی انقلابهای عربی دیگر کهنه شده و اگر کسانی رویای آنرا دارند که سوریه را به عروسک غربیها تبدیل نمایند، آنرا فراموش کنند:«ما یک کشور مستقل هستیم.»
احتمالا هیچکس نخواهد دانست که حقیقت ماجرا در سوریه چیست، زیرا در واقع تمایلی به دانستن آن وجود ندارد. جنگ داخلی سوریه از مدتها پیش به یک جنگ سمبولیک تبدیل شده است.
کنکاشی در واقعیت قضایا
اما چه کسی واقعا مسئول به کارگیری گاز شیمیایی با صدها کشته در سوریه است؟ رژیم دمشق، آن طور که کشورهای غربی میگویند، یا شورشیان، آنگونه که روسیه و ایران، متحدان بشار اسد ادعا میکنند؟ تقریبا یکسال پیش باراک اوباما اعلام کرد، که کاربست سلاح شیمیایی از طرف رژیم سوریه، خط قرمزی است عبور از آن موجب دخالت آمریکا در جنگ سوریه خواهد بود. اکنون اگر این امر اثبات شود و اوباما از از وعده صریح خود در این مورد تخطی کند، اعتماد به سیاست خارجی آمریکا در جهان به خطر میافتد.
این سؤال نیز در رسانهها مطرح است که مگر ممکن است رژیم اسد سلاح شیمیایی استفاده کرده باشد در حالی که میداند این عمل ممکن است توجیه حمله غرب به سوریه شود. در این مورد حدس و گمانهایی وجود دارد.
روزنامه الشرق چاپ عربستان از قول منابع شورشیان مینویسد که “نیروهای ویژه زیر فرماندهی ماهر اسد برادر رئیس جمهور،علیرغم مخالفت فرمانده نظامی منطقه، سلاح شیمیایی به کار گرفتهاند.” طبق این خبر، ماهر ابتدا فرمانده مذکور را با گلوله به قتل رسانده و سپس شخصاً گاز سمی را به کار برده است. این شاید تعلل بشار اسد را برای اجازه دادن به کارشناسان سازمان ملل را برای رفتن به منطقه توجیه کند.
حال جهادیها و القاعده با سلاحهای عربستان و قطر در سوریه غالب شدهاند و میانهروها را به حاشیه راندهاند. اگر اسد سرنگون شود، این رزمندگان عصر حجر هستند که قدرت را حداقل موقتا و در بخش هایی از کشور به دست میگیرند.
اما هاآرتص روزنامه پرتیراژ اسرائیلی، به گزارش سایت اینترنتی الحقیقه استناد کرده که منتسب به اپوزیسیون سوریه است و دو هفته قبل از قاچاق سلاح شیمیایی از ترکیه خبر داده که شورشیان این گازهای سمی را در منطقه به کار گرفتهاند، تا مداخله نظامی غربیها را در سوریه ناگزیر کنند. احتمالا هیچکس نخواهد دانست که حقیقت ماجرا چیست، زیرا که در واقع تمایلی به دانستن آن وجود ندارد، چرا که جنگ داخلی سوریه از مدتها پیش به یک جنگ سمبولیک تبدیل شده است.
از طرفی کشورهای غربی، ترکیه و کشورهای خلیج فارس، که خود را در جبهه شورشیان قرار دادهاند تا از نفوذ روزافزون ایران در منطقه جلوگیری کنند، و از طرف دیگر مسکو، تهران و پکن، که از اسد حمایت میکنند، تا نگذارند نفوذ غرب در منطقه افزایش یابد. برای طرفین چندان مهم نیست، که چه تعداد از سوریها جان خود را از دست میدهند، و میلیونها سوری آواره در کشورهای مجاور، چگونه زندگی میکنند.
آمریکا و غرب اما شرایط دشواری برای خود ایجاد کردهاند. آنها خیلی زود به سود شورشیان تصمیم گیری کردند، بدون آنکه آنها را از نظر نظامی حمایت کنند. حال جهادیها و القاعده با سلاحهای عربستان و قطر در آنجا غالب شدهاند و میانهروها را به حاشیه راندهاند. اگر اسد سرنگون شود، این رزمندگان عصر حجر هستند که قدرت را حداقل موقتا، و در بخش هایی از کشور به دست میگیرند.
آنها با کشتار و تخریب به خوبی آشنایند، ولی از سیاست سر رشتهای ندارند.اما بیش از همه این لندن و پاریس هستند، که هنوز لجوجانه بر پندارهای “شورشیان میانهرو” پای می فشارند. با این هدف گروههای غیرشفافی، که کانونشان در استانبول یا دوحه است و در میان مردم سوریه هیچ پایگاهی ندارند، مورد حمایت قرار میگیرند.
مسلما واشنگتن به راحتی میتواند ارتباطات نظامی رژیم اسد را نابود سازد، ولی این اعلان جنگی هم به مسکو و پیش از آن به تهران خواهد بود. آن هم درست در زمانی که با روی کار آمدن روحانی، امید بهبود رابطه ایران با غرب ریشه دوانده است. در این صورت وضع به کجا خواهد انجامید؟ این سؤال ممکن است به زودی به صورت مبرمی مطرح باشد.
جانی اسد که با گاز عصب به کشتار کودکان معصوم پرداخته باید هرچه سریعتر از تخت ضحاکش بر کنار شود.
karim / 27 August 2013
به گزارش خبرگزاری مهر، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد قرار است صبح دوشنبه با جواد ظریف وزیر امور خارجه دیدار کند.
جفری فلتمن معاون امریکایی بان کی مون دبیرکل سازمان ملل، قرار است در جریان دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران در خصوص تحولات سوریه، مصر و لبنان رایزنی کند.!!!!
hasani / 27 August 2013
واقیعیت این هست که سید محمود احمدی نزاد دکتر حاجی ولایت کشف جن گیران خود مبنی بر گیر بشار اسد به ولایت مسلمین جهان ارایه میدهد اما ولایت مسلمین جهان در خلوت و نزدیکی با امام زمان به این نتیجه میرسد که نزدیکی خود را با قاسم سلیمانی بیشتر کرده و حاجی قاسم هم برای اینکه جن های مموتی را از میدان جنگ دور کنه اقدام به پرتاپ چند فقزه گار میکند البته خود امام غایب و امام موسی صدر و روح پرفتوح حاجی روح اله هم در صحنه بودند که توسط گوریل ولایت حاجی نصراله ربوده شده و به سلامت به ایستاگاه اسلام تحویل میشوند بدبخت دکتر بشار اسد زده توی سر خودش که سید علی چرا این دشمنی با من کردی سید علی گفته خفه جوجه فوکلی سکورلار اگر به امید تو بودم تابحال دیگه علوی در جهان نبود دکتر بشار گفته خب نبود که نبود دیوانه این چه کاری هست که سید علی گفته اونش با من بهت قول میدم تو رییس جمنبور بعدی هستی خود امام زمانی در حال نزدیکی بمن گفت اله اکبر سید علی رهبر مرگ بر ضد ولایت فقیر مرگ بر زمانه دشمن ولایت مرگ بر امریگا
محمد علی / 27 August 2013
نه مثل اینکه آمریکا و انگلیس برای حفظ ظاهر هم که شده دارن یک حرکتی به خودشون میدن .
هر چند خیلی دیر اما باز هم جای امیدواری هست و امیدوارم با تداوم حملات و تضعیف هر چه بیشتر رژیم جنایتکار اسد زمینه برای سقوط او فراهم گردد .
بهنام / 27 August 2013
*** مطلب بطور خلاصه عبارتست از؛ به فنا رفتن جان بیگناهان بوی ژه کودکان معصوم سوری و تماشاگری جهان بیرحم و تبهکار ما به روال معمول همه تاریخ؛ افسوس که عبرت گیرنده ای نیست!!
nospartacus / 27 August 2013
با سلام ایکاش به حضور بیش از سه هزار نیروی سپاه پاسداران در سوریه و وجود پادگان الزینب نیز اشاره می کردید. البته این فقط نیروی دايم سپاه پاسداران است و نیروی های موقتی نیز هستند که تا چهار ماه پیش که من خبر موثق آنرا دارم هر روز بین سه تا هفت هواپیما و گاهی نه در حال رفت و یا برگشت بوده اند. ایکاش نیز به این اشاره می کردید که روحانیت ایران و شخص خامنه ای باعث به این روز افتادن سوریه شده اند. خامنه ای و روحانیت و سپاه پاسداران با کمک به بشار اسد در سرکوب مردم سوریه و عقب انداختن سرنگونی بشار اسد در واقع سوریه و کل این کشور را سرنگون و تخریب کردند. خامنه ای با نادانی تمام و با پشتیبانی کل روحانیت و سپاه پاسداران وارد پشتیبانی از حکومتی همانند خودشان آدمکش شدند و وانمود کردند که بشار اسد تنها ضد اسراییلی منتطقه است و باید از از او پشتیبانی کرد٬ لاجرم آن کارهایی را که به دروغ به اسراییل نسبت میدادند که مثلا در پی تخریب سرزمینهای عربی و سوریه ا ست٬ شخص ضد اسراییلی بشار اسد آن کار را نجام داد: تخریب سوریه بدست مدافع سوری بشار اسد. در اینجا جالب است گفته شود که مادر خرج و مهندس راه روحانیت و شخص خامنه ای و قرماندهان سپاه که همگیشان خود معترف به سرسپردگی نزد مقام معزم رهبریند و روحانیت معظم هستند. یکی از فامیلهای ما که بقول خودش هفده بار برای ماموریت به سوریه رفته است نقل می کرد که : اگر آقا یک ثانیه بشار اسد را ول کند او خواهد افتاد٬ بشار همه چیزش را مدیون آقاست…او حتا در یک جلسه ای که سرش با دود بسیار گرم شده بود(!) گفت که برای اینکه فرزندان بشار اسد حلالزاده شوند آقا شخصا عقد اذدواج بشار اسد را با اسماء اسد را دوباره خوانده است.(چرا که پیش از این اسماء و بشار عقد شده بوده اند). آما یک سوال اساسی در این میان وجود دارد و آن اینکه آیا ایران در میان اینهمه توطئه ای که روحانیت و شخص خامنه ای و سپاه در جهان و خصوصا در سوریه بر پا کرده اند قسر در خواهد رفت یا نه؟؟ آیا با وجود باز شدن پای اینهمه عرب از لبنانی و لیبیایی و عراقی گرفته تا فلسطینی و بحرینی و سوری و… برای ایران یک بمب ساعت شمار نیست؟؟؟ آیا ما در آینده ای بسییار نزدیک شاهد بمب گذاریهای بی حد و مرزی نخواهیم بود. آیا صدا این بمب ها فقط می تواند مردم بیمار و خوابآلوده ی ایران را بیدار کند. و سرانجام این پرسش اساسی که بعد از سوریه نوبت کیست؟؟؟ کدام دولت با سوریه بیشتر تکیه داشت و کدان نظام تکیه گاه سوریه ی بشار اسد بود. بنده البته دوبار نظر دادم که منتشر نشد. آنچه را روحانیت کاشته است نه تنها خودش که همه ی ما ایرانیان باید بزودی درو کنیم. اما امیدوارم این نظر منتشر شود.
آزموده با چهارده سال سابقه ی خدمت در سپاه پاسداران و بازنشسته ی بزور.
آزموده با چهارده سال سابقه ی خدمت در سپاه پاسداران و بازنشسته ی بزور. / 27 August 2013
حمله ی محدود برای رفع تکلیف و حفظ وجهه ی بین المللی نظام های دمکراتیک خواهد بود. هیچ جای نگرانی نیست، مردم دوست داشتنی سوریه و حومه می توانند با خیال راحت به کشتار و جنگ و مصیبت خود مشغول باشند. ***
مسعود / 27 August 2013
رژیم تاکنون 17 میلیارد دلار به اسد کمک کرده
به گزارش العربیه، روزنامه فرانسوي ”لیبراسیون” در گزارشی مفصل به نقش رژیم ایران در بحران سوریه پرداخته و نوشته است كه تهران تا كنون 17 ميليارد دلار در جنگ سوريه هزينه كرده است.
”لیبراسیون” به اظهارات مسعود جزایری معاون ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران اشاره کرده که در آن برای آمریکا در زمینه دخالت در سوریه خط قرمز وضع کرده و نسبت به پیامدهای حمله احتمالی آمریکا به سوریه هشدار داده است.
این گزارش همچنین به پیروی حزب الله لبنان از سیاست های جمهوری اسلامی ایران در در قابل سوریه اشاره کرده و نوشته است که به حزب الله به دستور تهران به کمک ارتش سوریه رفت و شهر القصیر را از دست مخالفان حکومت بشار اسد پس گرفتند.
babak / 28 August 2013
نوشدارو بعد از کشتار این همه زن و بچه بیگناه!؟!؟!؟!؟!
تمام کشورهای دنیا در جنایات اسد و هم پیمانانش شریک هستند، این لکه ننگ هیچگاه از صفحات تاریخ با هیچ پاک کننده ای محو نخواهد شد.
هرمز / 28 August 2013
قیافه همه شماها دیدن داره وقتی نظام اسلامی جدید سوریه بیاد سر کار و ایران و ایرانی رو دشمن شماره یک خودش قرار بده!
زم حریر / 28 August 2013
صددرصد کار رژیم سوریه پایان یافته است.
حزب الشیطان گزینه بعدی است و بعدش غده سرطانی یعنی رژیم جمهوری اسلامی
تمام اینها از قبل طرح ریزی شده و طبق نقشه داره پیش میره
فرهاد / 28 August 2013