پناهجویان افغان با امید به گرفتن پناهندگی در کشوری دیگر ماه ها و سال ها در ترکیه می مانند

اتباع کشور افغانستان بیشترین جمعیت پناهندگان در جهان را تشکیل می‌دهند. بیش از دو میلیون و هفتصد هزار شهروند افغان به عنوان پناهجو در کشورهایی مانند ایران، پاکستان و ترکیه بسر می‌برند. در سال‌های گذشته نابسامانی اوضاع اقتصادی در ایران و شدت گرفتن رفتارهای توهین‌آمیز علیه پناهجویان افغان در ایران، موجب آن شده که تعداد بیشتری از این پناه‌جویان به کشور ترکیه پناه برند. کشوری که مقصد موقت پناهجویان کشورهای آسیایی و آفریقایی است و خود پناهنده نمی‌پذیرد. البته خروج یک پناهجو از ترکیه منوط به قبول آن شخص به عنوان پناهنده از جانب کشوری سوم است. کشورهایی مانند آمریکا یا کانادا نیز که کشور سوم محسوب می‌شوند ترجیح می‌دهند تنها پناهجویان کشورهای همسایه ترکیه مثل عراق، ایران و سوریه را در خاک خود بپذیرند. 
 با توجه به این مسئله پناهجویان افغان در ترکیه با مشکل بلاتکلیفی مداوم که در ایران نیز با آن روبرو بوده‌ا‌ند، دسته و پنجه نرم می‌کنند. در کنار این مسئله مشکل دیگری نیز وجود دارد و آن این است که مدت زمان پذیرش در کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل برای پناهجویان افغان از پناهجویان سایر کشورها بیشتر است. مسئله‌ای که ممکن است تحت تاثیر کشورهای پناهنده‌‌پذیر و اوضاع نابسامان خاورمیانه قرار گرفته باشد. 
 در رابطه با مشکلات پیش‌روی پناهجویان افغان در کشور ترکیه با یکی از شهروندان این کشور که به عنوان پناهجو در این کشور زندگی می‌کند، گفت‌وگو کردم. محمد‌حامد یعقوبی، جوان ۲۴ ساله افغان است که در هر سه کشور افغانستان، ترکیه و ایران مدتی زندگی کرده است. در این گفت‌وگو او از تجربه روبرو شدن با تبعیض‌ها، آرزوها و مشکلاتش سخن می‌گوید.  

[podcast]http://www.zamahang.com/podcast/2010/20130719_AfghanRefugeeInTurkey_MohammadHamedYaghubi_IsmaeelJalilvand.mp3[/podcast]