دستگاه قضایی جمهوری اسلامی بازداشت‌شدگان پرونده موسوم به «شهرک اکباتان»، میلاد آرمون، علیرضا کفایی، امیرمحمد خوش اقبال، نوید نجاران، حسین نعمتی و علیرضا برمرزپورناک را  به اعدام محکوم کرد.

بابک پاک‌نیا، که وکالت برخی از این متهمان را برعهده دارد، امروز چهارشنبه ۲۳ آبان/۱۳ نوامبر در شبکه اجتماعی اکس (توئیتر سابق) این خبر را اعلام کرد و نوشت: «با رأی مستشاران شعبه سیزدهم دادگاه کیفری یک حکم به قصاص نفس صادر شد؛ رییس شعبه با این حکم‌مخالف بود و رأی اقلیت صادر نمود. این حکم قابل فرجام خواهی است».

حکم اعدام برای متهمین اکباتان «بدوی» است و در مراحل بعدی قضایی قابل فرجام‌خواهی است.

کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» سه‌شنبه هفته پیش در چهل و یکمین اعتصاب غذای خود نسبت به صدور حکم اعدام برای جوانان معترض اکباتان هشدار داده بود: «شاهد محاکمه ۸ تن از جوانان بازداشت شده اعتراضات ۱۴۰۱ موسوم به پرونده اکباتان در پشت درهای بسته بودیم که با توجه به اتهامات سنگین وارده به آنها بیم آن می‌رود در معرض حکم اعدام قرار گیرند».

حکومت مدعی است که این شش نفر در کشته‌شدن یک بسیجی در جریان اعتراضات «زن زندگی آزادی» در اکباتان نقش داشتند. خبرگزاری فارس، منسوب به سپاه پاسداران، با انتشار عکسی از مراسم تشییع این بسیجی، حکم ظالمانه اعدام برای متهمان پرونده اکباتان را «قصاص» برای «قتل نفس» خواند.

در چهلم ژینا امینی در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، ۴ آبان ۱۴۰۱، یک نیروی بسیج به نام آرمان علی‌وردی در شهرک اکباتان در غرب تهران مورد ضرب و جرح قرار می‌گیرد و درنهایت در ۶ آبان ۱۴۰۱ در بیمارستان جان می‌بازد. به دنبال کشته‌شدن این بسیجی، مأموران امنیتی ۵۰ تن از جوانان ساکن این شهرک را به شکل فله‌ای و دلبخواهی بازداشت کردند.

قوه قضائیه برای ۱۴ نفر در این رابطه کیفرخواست صادر کرد که در این میان چهار متهم این پرونده به «محاربه» متهم شدند. دیگر اتهامات این پرونده «مشارکت در قتل عمد» و «اخلال در نظم و آرامش عمومی» عنوان شده است.

چهار متهم ردیف اول این پرونده که میلاد آرمون، نوید نجاران، مهدی ایمانی و محمدمهدی حسینی هستند از زمان بازداشت در پاییز ۱۴۰۱ در زندان قزلحصار زندانی هستند. حسین نعمتی، علیرضا برمرزپورناک، علیرضا کفایی، و امیرمحمد‌ خوش‌اقبال چهار متهم دیگر این پرونده هستند که بهمن ماه سال گذشته با قرار وثیقه آزاد شده بودند. اما ۱۳ آبان امسال، این چهار جوان معترض پس از اخذ آخرین دفاع در شعبه ۱۳ دادگاه کیفری یک استان تهران، بازداشت و به زندان قزلحصار کرج منتقل شدند.

پیام درفشان، وکیل حسین نعمتی، ۱۳ آبان خبر داده بود که موکلش (حسین نعمتی) و سه متهم دیگر این پرونده پس از برگزاری آخرین جلسه دادگاه، به‌طور غیرمنتظره به قرار بازداشت تبدیل شده و آنان به زندان قزلحصار کرج منتقل شده‌اند. این وکیل دادگستری در آن زمان افزوده بود: «این امر در حالی انجام پذیرفته که هیچگونه اتهام جدیدی به اشخاص تفهیم نگردیده و علت تبدیل قرار برای وکلا نامشخص است، مستشاران حاضر در جلسه اخیر در سایر جلسات رسیدگی سابق حضور نداشته و بنابراین امکان مذاکره پیرامون پرونده توسط اینجانب و همکاران محترم با ایشان میسر نشد».

پس از آن دادبان در گزارشی نوشت که دستور بازداشت دوباره چهار متهم پرونده اکباتان در ۱۳ آبان از سوی دو مستشار جدید رخ داده که در پرونده آن‌ها ورود کرده‌اند. در این گزارش آمده که به نظر می‌رسد دو مستشار جدید دادگاه، امنیتی بودند و علی‌رغم مخالفت قاضی اصلی، آن‌ها بودند که قرار بازداشت دوباره را صادر کردند. این گزارش که در ۱۴ آبان منتشر شده، با اظهارات امروز بابک پاک‌نیا، مبتنی بر اینکه «رئیس شعبه با حکم اعدام مخالف بوده»، همخوانی دارد.

به گزارش رکنا بازسازی صحنه قتل آرمان علی‌وردی با حضور بازپرس پرونده، تیم تشخیص بررسی صحنه جرم قوه قضاییه و پلیس آگاهی تهران بزرگ در شهرک اکباتان انجام می‌شود. بر اساس تصاویر منتشرشده در رسانه‌های حکومتی، بیش از ۱۰ نفر از جمله یک زن به عنوان متهم در این مکان حضور و لباس مختص به متهمان اداره آگاهی را بر تن داشته‌اند.

اتهام حاکمیت برای قتل بسیجی مذکور بارها توسط وکلای پرونده و خود متهمین رد شده است.

به نوشته مرکز مشاوره حقوقی دادبان، انتساب اتهام «محاربه» به متهمان ردیف اول تا سوم در حالی است که به عنوان نمونه میلاد آرمون، متهم ردیف اول، به‌صراحت اعلام کرده هرگز هیچ سلاحی اعم از سرد و گرم در دست نداشته است.

اطلس زندانیان ایران پیشتر از شکنجه و آزار متهمان این پرونده و اخذ اعتراف اجباری خبر داده بود. به عنوان فقط یک نمونه، نوید نجاران توسط سپاه پاسداران در اهواز دستگیر و به بازداشتگاه این نهاد منتقل می‌شود. فواد چوبین در حساب ایکس خود می‌نویسد نوید نجاران حدود ۴۰ روز در بازداشتگاه اطلاعات سپاه تحت شکنجه جسمی و روحی بوده تا وادار به اعتراف اجباری شود. به گفته او نوید نجاران سپس به زندان شیبان منتقل شده و تا چند روز توان حرف زدن نداشته است. به گفته آقای چوبین، این جوان معترض چندین ماه در زندان شیبان از حق دسترسی به وکیل نیز محروم مانده است.

پیشتر در تیرماه سال جاری، «دادبان» در گزارشی اعلام کرده بود که امیرمحمد خوش‌اقبال در بازداشتگاه حفاظت اطلاعات نیروی هوایی شدیداً مورد شکنجه قرار گرفته است.

اعتراضات سراسری زن زندگی آزادی در ۱۴۰۱ پس از قتل دولتی ژینا امینی در جریان بازداشت توسط گشت ارشاد در ۲۵ شهریور آغاز شد و برای چند ماه سرتاسر جغرافیای ایران را درنوردید. شهرک اکباتان در غرب تهران یکی از کانون‌های اعتراضات بود که به شکل شبانه شاهد تجمعات گسترده‌ و شعار‌های اعتراضی‌ بود.