بهگزارش خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران، حکم اعدام آروین ناتانیل قهرمانی، شهروند ۲۲ ساله یهودی ایرانی بامداد دوشنبه ۱۴ آبانماه در زندان دیزلآباد کرمانشاه اجرا شد.
آروین قهرمانی در آبانماه ۱۴۰۱ به دلیل اختلاف مالی، با امیر شکری، یک شهروند مسلمان در محله فردوسی کرمانشاه درگیر شد و به اتهام قتل او بازداشت و در یک روند قضائی کوتاهمدت به اعدام محکوم شد.
بهگفته حمیدرضا کریمی، دادستان کرمانشاه، آروین قهرمانی مبلغی پول به مقتول داده بود که همین موضوع موجب اختلاف و درگیری این دو شده بود.
دادستان کرمانشاه همچنین اعلام کرد که دادگاه آروین قهرمانی با حضور وکلای تعیینی او برگزار شده بود و وکلای او سه بار درخواست اعاده دادرسی کرده بودند، اما دیوان عالی کشور این درخواستها را رد کرده بود.
کریمی همچنین گفت این متهم جوان در مراحل دادرسی به ارتکاب قتل اعتراف کرده و «چندین جلسه با حضور پدر مقتول برای اخذ رضایت برگزار گردید که اولیای دم حاضر به رضایت و گذشت از حق قانونی و شرعی خود نشدند».
در طول دادرسی و تأیید حکم اعدام آروین قهرمانی، شماری از چهرههای هنری نیز تلاش کردند تا رضایت خانواده مقتول را بهدست آورند اما این تلاشها نتیجهای در بر نداشت.
قوانین قضائی جمهوری اسلامی که براساس شرع اسلام نوشته شدهاند، حکم قصاص (اعدام) یک فرد متهم به قتل را به رضایت یا عدم رضایت خانواده مقتول که خود بهشکل عاطفی و مستقیم در این ماجرا درگیر است، سپرده است.
پیش از این، در خردادماه گذشته، هرانا، خبرگزاری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران گزارش داده بود که رد درخواست اعاده دادرسی و احتمال اجرای حکم اعدام آروین ناتانیل قهرمانی نگرانیهای گستردهای در میان جامعه یهودیان ایران و فعالان حقوق بشر ایجاد کرده است.
فعالان حقوق بشر بر این باورند که احکام قصاص و تفاوتهایی که در اجرای قوانین بین مسلمانان و غیرمسلمانان وجود دارد، نشانگر تبعیض نظاممند علیه اقلیتهای مذهبی در ایران است. قوانین قصاص در ایران براساس ایدئولوژی دینی تنظیم شده و در بسیاری از موارد به سود شهروند مسلمان تبعیضآمیز است.
سازمان حقوق بشر ایران نیز پیش از این در ۶ مهر / ۲۷ سپتامبر گزارش داده بود که خانواده مقتول پذیرش دیه از خانواده یهودی آروین قهرمانی را رد کردهاند.
یک منبع مطلع هم به سازمان حقوق بشر ایران گفته بود آروین اتهام قتل را که در جریان یک درگیری دستهجمعی در کرمانشاه رخ داده بود، رد میکند و شواهدی مبتنی بر بیگناهی آروین وجود دارد، اما عوامل قضائی همچون بسیاری از پروندههای دیگر، رفتاری ناعادلانه را در روند بررسی صدور حکم در این پرونده در پیش گرفتند.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران در اینباره گفته بود:
علاوه بر غیرانسانی بودن مجازات مرگ و عدم وجود دادرسی عادلانه و قوه قضائیه مستقل در ایران، در مورد آروین قهرمانی میتوان گفت که روند قضائی پرونده او بهعنوان عضوی از یک اقلیت دینی در جمهوریاسلامی که در آن تبعیض نهادینه است، ناعادلانهتر از معمول بوده است.