در حالی که ارتش وفادار به بشار اسد در حال پیشروی و تلاش برای باز پس گرفتن شهرهای مهم حلب و حمص است، رویارویی‌ها میان مخالفان مسلح افزایش بی‌سابقه‌ای یافته است.

 روزیکشنبه ۱۴ جولای، اعضای ارتش آزاد سوریه و اعضای “دولت اسلامی عراق و شام” برای به کنترل در آوردن یک پاسگاه استراتژیک در نزدیکی شهر حلب به رویارویی مسلحانه پرداختند.

سوریه حلب

گرچه هنوز از میزان تلفات این درگیری‌ها خبری مخابره نشده است اما بالا گرفتن این رویارویی‌ها نگرانی حامیان گروه‌های مسلح معارض سوری را در پی داشته است. نگرانی از این که رویارویی‌ مسلحانه گروه‌های مخالف، مانع تلاش آنها برای سرنگونی حکومت بشار اسد شود.

رویارویی‌ گروه‌های مسلح معارض در سوریه با یکدیگر، موجب نگرانی حامیان آنها شده که بیم دارند این منازعات این که مانع تلاش آنها برای سرنگونی حکومت بشار اسد شود.

 سرهنگ عبدالرحمن سویس از فرماندهان شاخص ارتش آزاد سوریه، در همین زمینه به شبکه الجزیره گفته است: “ارتش آزاد سوریه نیروهای دولت اسلامی عراق و شام  را دشمن خود نمی‌داند. اگر آنها برای مبارزه با بشار اسد وارد سوریه شده‌اند به آنها خیر مقدم می‌گوییم، اما اگر می‌خواهند خود تبدیل به یک دردسر تازه شوند، برداشت خود از اسلام را تحمیل کنند و سوریه را به افغانستانی دیگر تبدیل کنند، آنگاه ما نیز وارد عمل خواهیم شد.”

 دو روز پیش از این برخوردهای خونین (پنجشنبه ۱۱ جولای) نیز خبری از سوریه منتشر شد که یک بار دیگر توجه رسانه های جهانی را به سمت فعالیت‌های اسلام‌گرایان تندرو در این کشور جلب کرد. کمال حمامی یکی از چهره‌های شاخص عضو ارتش آزاد سوریه که برای مذاکره با گروه‌های اسلام‌گرای “دولت اسلامی عراق و شام” به حوالی لاذقیه رفته بود توسط اعضای این گروه و به همراه بردارش به قتل رسید.

قاسم سعدالدین
قاسم سعدالدین سخنگوی ارتش آزاد سوریه

قاسم سعدالدین سخنگوی رسمی ارتش آزاد سوریه گفته بود که اعضای این سازمان با وی تماس گرفته و به وی گفتند کمال حمامی را کشته‌اند و همه اعضای شورای عالی نظامی را خواهند کشت، زیرا به عقیده رهبران دولت اسلامی عراق و شام اعضای ارتش آزاد سوریه کافر هستند.

سرازیر شدن گروه‌های تروریست پاکستانی و افغان به خاک سوریه

خبر این ترور خشم رهبران ارتش آزاد سوریه را برانگیخت. آن گونه که لوی مقداد هماهنگ‌کننده سیاسی ارتش آزاد سوریه گفت که گروه‌های اسلام‌گرا را از روی صفحه روزگار پاک خواهیم کرد.

دولت اسلامی عراق و شام که کنترل بخش‌های عظیمی از شمال سوریه را در دست دارد در ارتباط و بیعت آشکار با القاعده است.

او تاکید کرده بود که ” ایمن البغدادی” امیر بخش ساحلی دولت اسلامی ، شخصاً ” کمال حمامی” و برادرش را به قتل رسانده است. نفر سومی که همراه با حمامی و برادرش برای این گفتگوها شرکت کرده بود، به قتل نرسید. به گفته مقداد او را زنده فرستادند تا خبر کشته شدن حمامی و برادرش را بدهد.

معاذ الخطیب رهبر پیشین ائتلاف ملی سوریه نیز در واکنش شدیداللحنی جبهه النصر و دولت اسلامی عراق و شام را وابسته به سازمان تروریستی القاعده و باندی جنایت‌کار خواند که به هیچ یک از ارزش‌های دینی و اخلاقی پایبند نیستند.

سوریه ارتش آزاد

این برای اولین بار نیست که اعضای “دولت اسلامی” دست به ترور و قتل اعضای ارتش آزاد سوریه می‌زنند. جمعه هفته گذشته  ( ۵ جولای ) نیز یک سرباز عضو ارتش آزاد توسط دولت اسلامی سر بریده شد.

 دولت اسلامی عراق و شام که کنترل بخش‌های عظیمی از شمال سوریه را در دست دارد در ارتباط و بیعت آشکار با القاعده است. مناطق شمالی سوریه و هم مرز با ترکیه تحت کنترل این گروه‌های افراطی اسلام‌گرا هستند و هر از چندی اخباری در خصوص اجرای احکام شریعت اسلام از این مناطق به گوش می‌رسد.

گروه‌های افراطی سوریه در مناطق تحت کنترل خود به اجباری کردن حجاب، جلوگیری از اختلاط دانش آموزان دختر و پسر در مدارس، ممنوعیت شنا، اجرای احکام شلاق، اعدام و بریدن سر در ملاءعام به جرم کفرگویی روی آورده‌اند.

 اجباری کردن حجاب برای زنان، جلوگیری از اختلاط دانش آموزان دختر و پسر در مدارس، ممنوعیت شنا، اجرای احکام شلاق، اعدام و بریدن سر در ملاءعام به جرم کفرگویی، و به تازگی اعلام اجباری بودن روزه گرفتن، پوشش دشداشه و داشتن ریش برای مردها، خبرهایی است که موجب نگرانی حامیان غربی مخالفان رژیم اسد شده است.

نگرانی از اینکه که شاید اجرای عدالت در سوریه آینده چیزی باشد که این روزها در خیابان‌های حلب و دیگر شهرهای سقوط کرده سوریه دیده می‌شوند و اینکه شاید افغانستان تحت حاکمیت طالبان، در انتظار آینده سوریه باشد.

یک روز پس از انتشار ترور “کمال حمامی”  بود که جنبش طالبان پاکستان، گروهی که همدست القاعده محسوب می‌شود، به طور رسمی  از اعزام ۱۲ ” متخصص جنگ و تکنولوژی اطلاعات ” به سوریه در طی دو ماه گذشته خبر داد و اعلام کرد که این گروه قصد دارد پایگاهی در سوریه راه اندازی کند.

طالبان پاکستان پیش از این مسئولیت انفجار در بخش شیعه‌نشین بیروت که بیش از۵۰ زخمی بر جای گذاشت بود را نیز بر عهده گرفته بود.

جبهه النصره سوریه

طالبان پاکستان که در سوریه نیز فعالیت های نظامی خود را به به نام پاکستانی خود یعنی “بریگاد ۳۱۳” انجام می‌دهد، علاوه بر مبارزه با حکومت سوریه با حکومت پاکستان و افغانستان نیز در حال مبارز است. این گروه همچنین با گروه‌های تندروی اسلامی نظیر شبکه القاعده، گروه حقانی، طالبان افغانستان و جنبش اسلامی ازبکستان نیز ارتباطاتی گسترده دارد.

القاعده حضور بسیار گسترده و قدرتمندی در سوریه دارد و رابطه‌اش با جبهه النصر و دولت اسلامی عراق و شام انکارنشدنی است.

القاعده نیز هم اکنون حضور بسیار گسترده و قدرتمندی در عرصه سوریه دارد و با جبهه النصر رابطه تنگاتنگی دارد. گروه تروریستی القاعده حامی دو گروه سلفی تندروی جبهه النصر و “دولت اسلامی عراق و شام” است. دولت اسلامی عراق و شام هدف  خود را برقراری خلافت اسلامی در عراق، سوریه، اردن، لبنان و فلسطین معرفی می‌کند.

 مولانا عاصم عمر از رهبران فکری القاعده در پاکستان در ماه مه گفته بود که جنگجویان و رهبرانی از سوی این گروه به سوریه نقل مکان کرده‌اند. او گفته بود :” پرچم‌های سیاه و سفید شرق ایران (اشاره به پرچم‌های القاعده در افغانستان و پاکستان) پس از عراق به سمت سوریه در حال حرکت هستند  و مجاهدین به منظور فراهم کردن شرایط برای برقراری خلافت، مراکز خود را در سوریه تاسیس کرده‌اند.”

 ارتش آزاد سوریه که مورد حمایت کشورهای غربی و از جمله ایالات متحده است، گرچه گروهی وسیع‌تربا سربازان و امکانات بیشتر است، اما گروه‌های اسلام‌گرای تندرو در عمل توانسته‌اند بخش‌های بزرگی از سوریه را در کنترل خود بگیرند.

اختلافات سیاسی میان رهبران مخالف حکومت سوریه که مقر آنها در استانبول است و  درگیری‌های مسلحانه گروه‌های مختلف نظامی در درون خاک سوریه در حالی در جریان است که ارتش سوریه ظرف هفته‌های اخیر توانسته است بر پیشروی‌های خود و بازپس‌گیری مناطقی از سوریه ادامه دهد.

 خبرهای منتشر شده از حلب و حمص حکایت از درگیری‌های گسترده میان ارتش سوریه و مخالفان مسلح  در این دو شهر و عقب‌نشینی نیروهای مسلح  دارد. نیروهای ارتش سوریه اخیراً و با حمایت حزب الله لبنان توانسته بودند شهرهای استراتژیک تل کلخ و القصیر را از مخالفان مسلح باز پس بگیرند.