اسرائیل جمعه ۲۷ سپتامبر/ ۶ مهر حومه جنوبی بیروت را در شدیدترین بمباران از زمان تشدید حملات خود علیه لبنان در اوایل ماه جاری هدف قرار داد.

حزب‌الله لبنان شنبه ۲۸ سپتامبر/ ۷ مهر پس از ساعت‌ها تاخیر، یک بیانیه رسمی منتشر و کشته شدن سید حسن نصرالله، دبیر کل این گروه را تایید کرد. در بیانیه حزب‌الله از نصرالله به عنوان «مقدس‌ترین و گرانقدرترین شهید» این گروه یاد شده و آمده است که این گروه به «جهاد خود در مقابله با دشمن، حمایت از غزه و فلسطین و دفاع از لبنان» ادامه می‌دهد.

تصویر خبرگزاری فرانسه از محل شش ساختمان چند طبقه در جنوب بیروت که در بمباران ارتش اسرائیل به کل ویران شده‌اند.
(Photo by Ibrahim AMRO / AFP)

بیش از ده ها انفجار در محله ضاحیه که پیش از این نیز در روزهای اخیر هدف حملات هوایی قرار گرفته بود، گزارش شده است.

تلویزیون المنار حزب الله گفت که این حملات حداقل هفت ساختمان را در ضاحیه ویران و آنها را به تلی از آوار تبدیل کرد. این رسانه گفت که بیش از ۱۵ موشک به این منطقه اصابت کرد. تیم‌های دفاع غیرنظامی در حال اطفای حریق‌های متعدد در منطقه هستند و به دلیل احتمال تلفات زیاد از مردم خواستند خون اهدا کنند.

صدای انفجارها در سراسر بیروت شنیده شد. الجزیره به نقل از خبرنگارش در شمال بیروت نوشت:

این حمله گسترده بود. من بسیاری از حملات هوایی اسرائیل در این حومه جنوبی بیروت را پوشش داده‌ام، اما چیزی شبیه به این تاکنون ندیده بودم.

https://www.instagram.com/p/DAbhA9sSWXO/

چرا اسرائیل به آنجا حمله کرد؟

مقامات نظامی اسرائیل می گویند که آنها «مقر مرکزی حزب الله» را که در زیر «ساختمان‌های مسکونی» ساخته شده بود، در آنچه آنها «حمله دقیق» نامیدند، هدف قرار دادند. آن‌ها هشدار دادند که هنوز «کار بیشتری برای انجام دادن» دارند و گفتند که حملات بیشتری در راه است.

رسانه‌های اسرائیلی گزارش داده‌اند که حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله در مقر مورد حمله قرار داشت و اسرائیل از بمب‌های «سنگر شکن» استفاده کرد. منابع نزدیک به حزب الله در ابتدا این گزارش را تکذیب کردند و گفتند که نصرالله «در مکانی امن» است.

ساعتی بعد روایت زنده و سالم بودن نصرالله جای خود را به ابهام و سردرگمی داد. گفته شده است که حزب‌الله بیانیه‌ای در مورد این حمله صادر خواهد کرد. تاکنون این بیانیه صادر نشده است. رسانه‌های وابسته به جمهوری اسلامی که در ابتدای پوشش این رویداد مرگ نصرالله را تکذیب می‌کردند هم رویه‌شان را عوض کرده‌اند و می‌گویند تا حزب‌الله بیانیه ندهد نمی‌توان زنده یا مرده بودن دبیرکل این گروه را تایید یا تکذیب کرد.

Ad placeholder

مردم عادی در محل واقعه بودند؟

ضاحیه یک منطقه پرجمعیت است که بیش از نیم میلیون غیرنظامی را در خود جای داده است، که بسیاری از آنها با شروع حمله اسرائیل به این منطقه در هفته گذشته تلاش می‌کردند تا به محل امن منتقل شوند. ده ها نفر پیش از روز جمعه در حملات هوایی که این محله را هدف قرار داده بودند، کشته شده‌اند.

این محله در جریان جنگ اسرائیل و حزب الله در سال ۲۰۰۶ تا حد زیادی ویران شد.

اسرائیل حزب الله را متهم کرده است که مقرهای خود را «عمداً» در زیر ساختمان‌های مسکونی قرار داده و از مردم لبنان «به عنوان سپر انسانی» استفاده می‌کند. با این حال ضاحیه در حومه پایتخت لبنان قرار دارد و ترکیب جمعیتی متنوعی از لبنانی‌های عمدتا شیعه را در خود جای داده است.

سال‌ها است که ضاحیه به عنوان پایتخت حزب‌الله شناخته می‌شود و تقریبا همه می‌دانند که این منطقه میزبان رهبران و فرماندهان ارشد حزب‌الله است.

از سه هفته پیش که شدت حملات اسرائیل به لبنان افزایش چشم‌گیری یافت جمعیت قابل توجهی در حال ترک ضاحیه بوده‌اند. ولی سوال این است که این افراد در کجا اسکان داده شوند. دولت لبنان در حال آماده کردن ساختمان‌های عمومی، مدارس و حیاط بیمارستان‌ها برای اسکان آواره‌ها بوده است ولی گستره عملیات اسرائیل به لبنان به شکلی است که نمی‌توان اطمینان داشت نقطه‌ای در این کشور مصون از حملات هوایی خواهد بود.

چند نفر آسیب دیدند؟

هنوز گزارش رسمی در مورد میزان کشته‌های حمله روز جمعه منتشر نشده است. گفته شده است پیکر بیش از ۱۰ نفر در همان ساعات اولیه از زیر آوار بیرون کشیده شد.

از روز دوشنبه و در حملات اسرائیل به نقاط مختلف لبنان، ۷۰۰ لبنانی از جمله زنان و کودکان کشته شده‌اند. برخی منابع گفته‌اند که حمله روز جمعه می‌تواند تا بیش از ۳۰۰ کشته به همراه داشته باشد. با این حال تاکنون حزب‌الله یا وزارت بهداشت این کشور آمار نهایی تلفات این رویداد را منتشر نکرده‌اند.

https://twitter.com/MOSSADil/status/1839704825648304257/video/1

آیا هماهنگی وجود داشت؟

سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون در یک کنفرانس خبری گفت که اسرائیل از قبل به ایالات متحده در مورد این حمله اطلاع نداده است، اما یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل گفت که در زمان وقوع حمله، تلفنی با لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا صحبت کرده است.

این حملات در حالی انجام شد که در روزهای اخیر گزارش‌هایی مبنی بر ادامه مذاکرات برای آتش‌بس منتشر شده بود. با این حال، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفته است که اسرائیل به حملات خود ادامه خواهد داد.

وی در سخنرانی خود در سازمان ملل در شهر نیویورک روز جمعه، ساعاتی قبل از حملات، گفت:

تا زمانی که حزب‌الله راه جنگ را انتخاب کند، اسرائیل چاره‌ای ندارد و اسرائیل حق دارد این تهدید را برطرف کند و شهروندان را (به شهرهایشان در شمال اسرائیل) بازگرداند. ـآن‌ها باید) با خیال راحت به خانه‌هایشان بروند.

نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان که در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک داشت، در بیانیه‌ای گفت:

تجاوزات جدید (اسرائیل) ثابت می‌کند که دشمن اسرائیلی به تلاش‌های بین‌المللی اهمیت نمی‌دهد و خواستار آتش‌بس نیست.

Ad placeholder

احتمال کشته شدن عباس نیل‌فروشان، فرمانده سپاه قدس

رسانه اسرائیلی هاآرتص در شامگاه جمعه ۲۷ سپتامبر / شش مهر گزارش داد که بر اساس ارزیابی‌های سازمان‌های امنیتی اسرائیل، عباس نیل‌فروشان، فرمانده سپاه قدس در لبنان، در حمله هوایی جمعه به بیروت کشته شده است. هیچ منبع رسمی‌ای در ایران این خبر را تأیید نکرده ولی روزنامه کیهان نوشت خبر کشته شدن نیل‌فروشان تأیید نشده است.

عباس نیل‌فروشان، فرمانده سپاه قدس در سوریه و لبنان و معاون سابق عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

عباس نیل‌فروشان پس از ترور محمدرضا زاهدی، دوست و هم‌رزمش در جنگ ایران و عراق، جای او را به عنوان فرمانده سپاه قدس در سوریه و لبنان گرفت.

نیل‌فروشان از دوران جنگ ایران و عراق به سپاه پیوست و رده‌های نظامی را طی کرد. او در مقطعی مشاور عالی فرمانده نیروی زمینی و معاون عملیات سپاه بود. نیل‌فروشان یکی از استراتژیست‌های جنگی سپاه بود و در مراکز آموزشی سپاه نیز تدریس می‌کرد. در تیر ۱۳۹۸، پس از انتقال محمدرضا زاهدی به فرماندهی سوریه و لبنان در سپاه قدس، نیل‌فروشان بر صندلی قبلی زاهدی در معاونت عملیات کل سپاه پاسداران نشست.

پس از ترور محمدرضا زاهدی در حمله ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ اسرائیل به ساختمان کنسول‌گری سفارت ایران در دمشق، نیل‌فروشان جای او را این بار عنوان فرمانده سپاه قدس در سوریه و لبنان گرفت.

ارتش اسرائیل کشته شدن حسن نصرالله را تایید کرد

حساب کاربری ارتش اسرائیل در شبکه اجتماعی ایکس روز شنبه ۲۸ سپتامبر/ ۷ مهر کشته شدن دبیرکل حزب‌الله لبنان را تایید کرد. در پیام کوتاهی که ارتش اسرائیل منتشر کرده آمده است که «حسن نصرالله دیگر نمی‌تواند در جهان وحشت‌افکنی کند». رسانه‌های اسرائیلی از جمله اورشلیم پست و تایمز اسرائیل این پیام ارتش اسرائیل را به منزله تاییدیه کشته شدن حسن نصرالله دانسته‌اند. دقایقی بعد از انتشار این پست، ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای کشته شدن نصرالله را تایید کرد و گفت علاوه بر نصرالله، علی کرکی، فرمانده جبهه موسوم به جبهه جنوبی حزب‌الله نیز به همراه سایر فرماندهان کشته شده است.

علی خامنه‌ای خواستار کمک مسلمانان و محور مقاومت به حزب‌الله لبنان شد

رهبر جمهوری اسلامی شنبه ۷ مهرماه در بیانیه فوق‌العاده‌ای حمله اسرائیل به لبنان را تقبیح کرد و از پیروانش در محور مقاومت خواست به یاری حزب‌الله بشتابند.

در پیام علی خامنه‌ای به کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان اشاره‌ای نشده است. حزب‌الله لبنان تاکنون بیانیه‌ای در مورد سرنوشت نصرالله منتشر نکرده است.

حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ـ عکس از وب‌سایت خامنه‌ای

Ad placeholder

حزب‌الله لبنان کشته شدن حسن نصرالله را تایید کرد

حزب‌الله لبنان شنبه ۲۸ سپتامبر/ ۷ مهر پس از ساعت‌ها تاخیر، یک بیانیه رسمی منتشر کرد و کشته شدن سید حسن نصرالله، دبیر کل این گروه را تایید کرد.

در بیانیه حزب‌الله از نصرالله به عنوان «مقدس‌ترین و گرانقدرترین شهید» این گروه یاد شده و آمده است که این گروه به «جهاد خود در مقابله با دشمن، حمایت از غزه و فلسطین و دفاع از لبنان» ادامه می‌دهد.

به دنبال اعلام رسمی خبر کشته شدن حسن نصرالله، مقام‌های ارتش اسرائیل از آماده‌باش کامل نیروهایشان برای مقابله با حمله‌های احتمالی به این کشور خبر دادند.

این مطلب در طول روز با اطلاعات تازه به‌روز شد.