فرجام سعیدی از نوازندگان و موسیقی‌دانان ایرانی‌ست که از دوازده‌سالگی از ایران مهاجرت کرده و پس از سال‌ها زندگی در هلند،‌ چند سالی است که در لندن ساکن شده است. آهنگ تازه او با عنوان «حرف بزن» از تحول او در موسیقی نشان دارد.

 نام فرجام با ترانه «آمستردام» در سال ۲۰۱۲ مطرح شد. سپس از او کارهایی مثل «زهر»، «آوار رنگ» و «بی‌تو» منتشر شد. «آوار رنگ» نخستین آلبوم او شامل پنج ترانه بر اساس اشعار حسین پناهی، شاعر فقید ایرانی‌ست.

دومین آلبوم او با نام «کوالا» هم از اشعار حسین پناهی بی‌بهره نمانده.

او که نوازنده گیتار آکوستیک و الکتریک است، با آخرین قطعه‌ی خود «حرف بزن» نشان می‌دهد که در آهنگسازی نیز ذهن خلاقی دارد و به خوبی موسیقی جز و بلوز را می‌شناسد.

از همان ابتدا مشخص است که سعیدی سلیقه‌ متفاوت و از برخی لحاظ خاصی در ساخت موسیقی دارد که باعث شده سبک موسیقی او بین سبک‌های فلک راک، پانک راک و آلترناتیو راک قرار بگیرد. فرجام در اثر آخر خود نشان می‌دهد در دوازده سالی که از انتشار «آمستردام» می‌گذرد، در ساخت یک اثر موسیقایی به پختگی و کمال رسیده است.

از او تا به حال ۳۳ آهنگ در ساندکلاد و دو آلبوم با کلام کوتاه، یک آلبوم بی‌کلام و یک آلبوم استودیویی آکوستیک منتشر شده است.

در آثار او می‌توان به خوبی حس کرد که سعیدی قصد ترکیب و تلفیق ملودی‌ها و حس و حال موسیقی شرقی با سبک‌های موسیقی غربی دارد و این‌کار را گاهی مانند آهنگ «حرف بزن» به نرمی و ظرافت انجام می‌دهد و گاه مانند آهنگ «سبز لجنی» با غلظتی که کاملا حس و حال شرقی را بر موسیقی غلبه می‌کند.  

Ad placeholder

حرف بزن

«حرف بزن» اثر قابل توجهی از سعیدی است که در همکاری با «لوسی تسکر» ساکسیفونیست ضبط و ساخته شده است.

https://www.instagram.com/p/C-Rl-kWNjQe/?hl=en&img_index=1

 حس و حال سبک جز با صدای ساکسیفون لوسی تسکر در این آهنگ فضایی نزدیک به یک غروب را تداعی می‌کند.

آهنگ «حرف بزن» با صدای کش‌داری شبیه به صدای اسلاید روی گیتار شروع می‌شود و سپس زخمه‌های زنگ‌دار آرپجیوی آرام آهنگ شروع می‌شود. این صدای کشدار که در آهنگ عمق به وجود می‌آورد با جلوتر رفتن آهنگ بار تزئینی بیشتری پیدا می‌کند و مشخص می‌شود که واقعاً با اسلاید روی فرت‌های گیتار این صدا خلق شده است چرا که با جلو رفتن آهنگ این خط موسیقی به صدای گیتار متفاوتی ختم می‌شود که با ریتم گیتار اصلی آهنگ همراه می‌شود و آن را تزئین می‌کند.

https://www.instagram.com/p/C-AuzXxt5ZT/?hl=en

وکال بم فرجام به فضای نسبتاً روشن ریتم گیتار و صدای گیتار دیگر اضافه می‌شود. ترانه‌ اثر از عمران صلاحی است و شاعرانگی ترانه نیز باعث شده است که موسیقی عمق بیشتری بگیرد؛ همچنین صدای خواننده نیز صدای عمیقی است.

موسیقی روندی را دنبال می‌کند که طی آن هارمونی آهنگ تقویت می‌شود و این اتفاق پله پله رخ می‌دهد و انرژی موسیقی و فراز و فرود آن با بالا و پایین‌های اجرای خواننده هماهنگ شده است.

تکنوازی ساکسیفون در قسمت پایانی آهنگ از درخشان‌ترین قسمت‌های آهنگ است، همچنین در شکل گرفتن روند موسیقی ساکسیفون نقشی کلیدی را بازی می‌کند و بار‌ها در طی موسیقی به کامل کردن فضای آهنگ کمک می‌کند‌. موسیقی رنگی نزدیک به آبی را تداعی می‌کند و سبکی میان سبک جز و بلوز را به وجود می‌آورد.

صدای گیتارها نزدیک به صدای ساز گیتاردر سبک‌های بلوز و جز است. اجرای خواننده‌ی اثر بیشتر متکی بر تکنیک‌های تغییر لحن و کشیدن هجای پایانی کلمات است.

این اثر از در هم آمیختن‌های به موقع ساکسیفون با موسیقی قوت گرفته که باعث شده فضا‌های متنوعی هم در طول این موسیقی ساخته شود.

Ad placeholder

همچنین این اثر بر پایه‌ی تاکید بر فواصل مطبوع ساخته شده است و به زیبایی با شعری در آمیخته است که در خور این فضای زیبا و رویایی است.

فضای موسیقی با عوض شدن فضای شعر تغییر می‌کند و این نیز یکی دیگر از نکات جذاب این اثر است. همچنین شعر انتخاب شده از عمران صلاحی حس و حالی متناسب با موسیقی را در بر می‌گیرد. حس رهایی‌ای که چند لحظه پدید می‌‌آید محو می‌شود، در آهنگ بارها به وجود می‌آید. قسمت ابتدایی این ترانه را باهم می‌خوانیم:

حرف بزن که گل دهد
جان من و دهان تو
طعم بهار می‌دهد
لحن تو و لبان تو
حرف بزن حرف بزن
گل به سر برف بزن
آب شد غم کهن
از نفس جوان تو

آهنگ با یک ملودی بسیار نوستالژیک با صدای یک ساز نزدیک به صدای کیبورد در موسیقی‌های پاپ راک به پایان می‌رسد، این ملودی و صدا فقط در پایان آهنگ به کار می‌رود و برای پایان بندی از آن استفاده شده است.

در پایان باید گفت با این آهنگ که به تازگی هم منتشر شده فرجام سعیدی که میکس این آهنگ را نیز انجام داده است، نشان می‌دهد که به خوبی می‌تواند صدای ساز‌ها را در هم بیامیزد و با تعداد کمی صدا فضایی عمیق و تاثیرگذار خلق کند.

ویدیو «حرف بزن» توسط علی زمانی ساخته شده است.

Ad placeholder