دور جدید مذاکرات آتشبس غزه بعدازظهر پنجشنبه ١۵ اوت / ٢۵ مرداد در پایتخت قطر، دوحه، آغاز شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام آگاه نوشته که رئیس سازمان جاسوسی اسرائیل به همراه همتایان آمریکایی و مصری خود و نخستوزیر قطر در این نشست شرکت کردند.
مقامات حرکت مقاومت اسلامی (حماس) که اسرائیل را به تعلل متهم میکنند، در مذاکرات پنجشنبه شرکت نکردند.
با این حال، به گزارش رویترز واسطهها پس از این نشست قصد داشتند با تیم مذاکرهکننده حماس مستقر در دوحه مشورت کنند.
مقامهای دفاعی اسرائیل روز چهارشنبه اعلام کردند که هیئت اسرائیلی شامل دیوید بارنیا، رئیس موساد، رونن بار، رئیس سرویس امنیت داخلی، و نیتزان آلون، رئیس امور گروگانها در ارتش اسرائیل است.
بیل برنز، مدیر سازمان CIA و برت مکگورک، فرستاده آمریکا به خاورمیانه نیز نمایندگان دولت ایالات متحده در این مذاکرات بودند که از سوی شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر برگزار شد.
عباس کامل، رئیس سازمان اطلاعات مصر نیز در دوحه حضور داشت.
یک منبع در تیم مذاکرهکننده اسرائیل روز چهارشنبه مدعی شد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در مورد برخی از اختلافات اساسی، انعطاف زیادی نشان داده است.
این اختلافات شامل حضور نیروهای اسرائیلی در غزه، ترتیب آزادی گروگانها و محدودیتهای دسترسی به شمال غزه است.
در آستانه مذاکرات پنجشنبه، حماس که هرگونه مداخله آمریکا یا اسرائیل در شکلدهی به «فردای» جنگ در غزه را رد میکند، به واسطهها گفته بود که اگر اسرائیل پیشنهادی «جدی» مطابق با پیشنهادات قبلی حماس ارائه دهد، این گروه به مذاکرات ادامه خواهد داد.
یکی از مقامات ارشد حماس به نام سامی ابوزهرى، روز پنجشنبه به رویترز گفت که این گروه به روند مذاکره متعهد است و از واسطهها خواست تا تعهد اسرائیل به پیشنهادی را که حماس در اوایل ماه ژوئیه پذیرفته بود، تضمین کنند؛ پیشنهادی که به گفته وی به جنگ پایان میدهد و مستلزم خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه است.
با اینهمه، حتی زمانی که مذاکرهکنندگان به قطر رسیدند، جنگ در غزه ادامه داشت و نیروهای اسرائیلی اهدافی را در شهرهای جنوبی رفح و خان یونس مورد حمله قرار دادند.
پس از ماهها جنگ که غزه را ویران کرده، طبق گفته مقامات بهداشت غزه بیش از ۴۰هزار فلسطینی را کشته و تقریباً تمام جمعیت ۲,۳ میلیونی آن را از خانههایشان آواره کرده است.
در تلآویو نیز خانوادههای برخی از گروگانها در مقابل مقر حزب حاکم لیکود اعتراض کردند. یوتام کوهن، برادر نیمرود کوهن که در غزه گروگان است، گفت:
به تیم مذاکرهکننده میگویم اگر امروز یا در روزهای آینده در این اجلاس توافقی امضا نشود، به اسرائیل بازنگردید. شما دلیلی برای بازگشت به اسرائیل بدون یک توافق ندارید.
حماس در حمله هفتم اکتبر سال گذشته میلادی به جنوب اسرائیل حدود ١٢٠٠ نفر را کشت و شمار بسیاری را نیز گروگان گرفت.
در بیانیهای که حماس اواخر روز چهارشنبه به همراه برخی گروههای کوچکتر صادر کرد، خواستههای اصلی این گروهها از توافق آتشبس را اعلام کرد. در این بیانیه آمده است:
[مذاکرات] باید سازوکارهای اجرای آنچه که در چارچوب ارائهشده از سوی واسطهها برای دستیابی به آتشبس جامع، خروج کامل نیروهای اسرائیلی، شکستن محاصره، بازگشایی گذرگاهها و بازسازی غزه و همچنین رسیدن به توافقی جدی برای گروگانها/زندانیان مطرح شده است، مورد بررسی قرار دهند.
روزنامه بریتانیایی گاردین نیز چهارشنبه به نقل از یکی از مقامات حماس نوشت «حماس میخواهد برنامه بایدن اجرا شود و نمیخواهد فقط برای نفس مذاکره، مذاکره کند.» اشاره این مقام به طرح آتشبسی است که بایدن در اواخر ماه مه امسال ارائه کرد. این مقام حماس افزود: «ما باید دولت اشغالگر [اسرائیل] را مجبور کنیم که سیاست خود را که شامل کش دادن مذاکرات است متوقف کند و آن را مجبور کنیم که قتل عام مردم ما را متوقف کند.»
در پی تهدید جمهوری اسلامی ایران به انتقامگیری از ترور رهبر سیاسی سابق حماس، اسماعیل هنیه، در تهران، مذاکرات ابعاد پیچیدهتری پیدا کرده است. احتمال تشدید درگیریها از سوی حزبالله لبنان، گروه شبهنظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در جنوب لبنان نیز چشمانداز توافق را تحت تأثیر قرار میدهد.
پس از حمله موشکی ٢٧ ژوئیه اسرائیل به بلندیهای جولان اشغالی، که منجر به کشته شدن ۱۲ جوان در ارتفاعات جولان شد، اسرائیل در سیام ژوئیه فرمانده ارشد نظامی حزبالله، فؤاد شکر، را نیز در بیروت ترور کرد.
اسرائیل تا کنون دخالت خود را در قتل هنیه تأیید یا تکذیب نکرده است. نیروی دریایی آمریکا ناوهای جنگی و یک زیردریایی را به خاورمیانه اعزام کرده است تا در صورت لزوم از دفاع اسرائیل حمایت کند.