کارگران پیمانکاری پالایشگاههای پارس جنوبی، از سهشنبه ۱۶ مرداد برگزاری تجمعهای اعتراضی را دوباره آغاز کردهاند. این اعتراضات مجدد کارگران در ادامه اعتراضات قبلی آنها شکل گرفته و علت آن عدم رسیدگی به مطالبات و عدم تحقق وعدههای مسئولان به کارگران است.
حدود شش ماه پیش مسئولان به کارگران معترض پارس جنوبی وعده داده بودند که مطالباتشان را متحقق خواهند کرد. وعدهها تاکنون تحقق نیافته و کارگران دوباره از نیمه مرداد دور دیگر اعتراضهای خود را آغاز کردهاند.
کارگران پیمانکاری پالایشگاههای پارس جنوبی ۱۶مرداد در کانال تلگرامی «شورای سازماندهی اعتراضات کارگران غیررسمی نفت (ارکان ثالث)» اعلام کردند که در اعتراض به عدم پاسخگویی احمد باهوش در رأس مدیریت مجتمع گاز پارس جنوبی از آن روز و بهصورت هفتگی اعتراضات خود را از سر گرفتهاند. آنها اعلام کردند:
ما کارگران پارس جنوبی، بر خلاف موارد قبل که عدهای با عنوان نمایندگان کارگری در جریان مناسبات بهمن ماه سال گذشته اعتراضات ما را به تعویق انداختند، اعلام میکنیم، تا تحقق کامل خواستههایمان و پاسخگو کردن مدیران چپاولگر نفت و حذف کامل شرکتهای پیمانکاری مفتخور و افزایش مزد، دوش به دوش کارگران پروژهای و رسمی و قراردادی در نفت ایستادهایم و برخلاف ادعای اتحادیه دولتساخته کانون انجمن صنفی کارگران پالایشگاههای گاز استان بوشهر، اعتراضات ما در اعتراض به فساد موجود در پارس جنوبی و زدوبندهای عوامل این اتحادیه با کارفرما و پیمانکاران است و بیانیههای فرمایشی کانون انجمن صنفی هیچگونه ارتباطی با مطالبات برحق ما کارگران ندارد.
این کارگران معترض در ادامه نوشتند:
اعتراضات ما با اعتراضات تمامی کارگران و مزد بگیران و بازنشستگان پیوند خورده و اتفاقاً بر علیه سیاستی است که با آن مدیریت چپاولگر از طریق اخراج و سرکوب همکارانی همچون حجت رضایی در پارس جنوبی و یاسر احمدینژاد در ملی حفاری و… میخواهند صدای ما بر علیه چپاولشان را خاموش کنند و از ما بهصورت ارزان بردگی بکشند و نام اعتراضات ما را اقدام علیه قانون بگذارند!
آنها همچنین نوشتند که این شورا در انعکاس صدای تمام کارگران شرکتی و ارکان ثالث، تنها راه تحقق خواستههای کارگری را اتحاد و همبستگی کارگران همه بخشهای نفت میداند و در افشای واقعیتهایی که عوامل دولتساخته در حفاظت از منافع اقلیت چپاولگر سعی در پردهپوشی آن دارند، از تمامی امکانات و قابلیتهای خود استفاده میکند.
آنها مطالبات کارگران معترض در پارس جنوبی را اصلاح کامل مصوبه ناعادلانه مزدی شورایعالی کار، حذف کامل شرکتهای پیمانکاری، بازگشت به کار حجت رضایی کارگر رسمی اخراجی پالایشگاه ششم، اجرای توافقات قبلی در زمینه مرخصی استحقاقی و پرداخت حق کمپ، اجرای صحیح طرح طبقهبندی مشاغل برای همه کارگران پیمانکاری، تغییر شرایط تردد و دستمزد رانندگان استیجاری و اجرای طرح طبقهبندی برای رانندگان غیرمالک، اجرای بدون تبعیض تردد ۱۴ روز کار ۱۴ روز استراحت برای کارگران اداری و پشتیبانی عنوان کردند.
علیرضا میرغفاری، عضو کانون عالی انجمن صنفی کارگران و رئیس هیئت مدیره کانون انجمنهای صنفی کارگران پالایشگاههای گاز استان بوشهر در گزارشی که ۲۵ مرداد منتشر شد درباره موج جدید اعتراض این کارگران به خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) گفت:
پیرو اعتراضات سال گذشته، جلسهای در تهران برگزار شد و به ما گفتند که طی دو سه ماه آینده مطالباتِ کارگران پیگیری خواهد شد و بخش زیادی از آن انجامشدنی است. به دلیل همین وعده، بهمنماه سال گذشته تصمیم گرفتیم اعتراضات خود را متوقف کنیم. بیش از ۵ الی ۶ ماه از آن زمان گذشته و متأسفانه به وعده خود عمل نکردند و مطالبات پابرجا مانده است. به همین دلیل از ۱۶مردادماه اعتراضات خود را شروع کردیم. سهشنبهها هر کدام از پالایشگاهها مقابل ساختمان مدیریت تجمع میکنند و به صورت کامل – البته به جز در مورد کارهای حیاتی – دست از کار میکشند.
میرغفاری گفت که پالایشگاهها سوم، پنجم، ششم، هفتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم در اعتراضات هفته گذشته شرکت کردند اما تا الان پاسخ مشخصی بابتِ دو تجمع اخیر نگرفتهاند.
رئیس هیئت مدیره کانون انجمنهای صنفی کارگران پالایشگاههای گاز استان بوشهر گفت که مطالبات سال گذشته آنها مطالبه دیگری نیز اضافه شده است.
مطالبه اول: بازگشت حجت رضایی به کار
حجت رضایی، کارگر رسمی و رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کارگری پالایشگاه ششم است که حدود ۹ سال سابقه کار در پالایشگاه ششم دارد. میرغفاری گفت که رضایی پیشتر مدارک خود را برای استفاده از طرح تبدیل وضعیت ایثارگری فرستاده بود و چند ماه نیز حقوق و دستمزد را از کارفرمای اصلی دریافت میکرد. به این معنی که با تبدیل وضعیت حجت رضایی موافقت شده بود اما در نهایت گزینش نامه زد که ایشان به دلیلعدم احراز شرایط عمومی نمیتواند رسمی شود و اجازه ورود به کارخانه را ندارد. میرغفاری گفت:
ایشان به عنوان رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی به وظایف خود عمل کردند و به مطالبات کارگران پرداختند و در این مسیر دو بار نیز از سوی مجموعه اخطار گرفتند و در نهایت این اتفاق برای آقای رضایی افتاد و نزدیک به ۴ ماه است که ایشان اجازه ورود به پالایشگاه ندارند. آقای رضایی درخواست تجدید نظر دادهاند و گزینش موظف بوده دو ماهه به درخواست ایشان پاسخ دهد اما الان ۴ ماه گذشته و پاسخی در این زمینه دریافت نکرده است.
او اولویت اول معترضان در تجمعات اخیر را بازگشت این کارگر به کار عنوان کرد.
مطالبات دیگر چه هستند؟
عضو کانون عالی انجمن صنفی کارگران مطالبات دیگر کارگران معترض پارس جنوبی را اجرای صحیح طرح طبقهبندی مشاغل و نظام عادلانه دستمزد، همسانسازی دستمزد کارگران پیمانکاری با نیروهای رسمی و قراردادی، اجرای سیستم اقماری دو هفته کار و دو هفته استراحتِ نیروهای اداری پشتیبانی، ساماندهی وضعیت رانندگان خودروهای استیجاری، خاصه رانندگان غیر مالک، اجرای طرح طبقهبندی مشاغل برای این رانندگان از جمله مطالباتشان عنوان کرد.
میرغفاری در مورد وضعیتِ رانندگان استیجاری گفت نیز که این رانندگان گاهی ۳۰ تا ۴۰ روز بهطور مداوم بین ۱۲ تا ۱۴ ساعت کار میکنند و از ابتداییترین حق و حقوق بهرهمند نیستند.
عضو کانون عالی انجمن صنفی کارگران تحقق توافقات قبلی را مطالبه دیگر کارگران عنوان کرد. به گفته او طبق توافقاتی که با مجتمع گاز پارس جنوبی داشتند، کارگران از دو و نیم روز مرخصی استحقاقی و پرداخت هزینه قطع امکانات بهرهمند بودند، که بهصورت یکجانبه دچار تغییراتی شده و این تغییرات به ضرر کارگران است.
رئیس هیئت مدیره کانون انجمنهای صنفی کارگران پالایشگاههای گاز استان بوشهر در پایان گفت که این اعتراضات از سوی انجمن صنفی برگزار میشود و آنها بهصورت رسمی با فرمانداریِ عسلویه و کنگان مکاتبه داشتند و اعلام کردند که مسئولیت شروع مجدد اعتراضات را برعهده گرفتهاند.
این گفته میرغفاری در حالی است که همانطور که در این نوشته ذکر شد کارگران معترض پارس جنوبی ۱۶ مرداد در کانال تلگرامی «شورای سازماندهی اعتراضات کارگران غیر رسمی نفت (ارکان ثالث)» نوشتند که اعتراضاتشان در اعتراض به فساد موجود در پارس جنوبی و زد و بندهای عوامل این اتحادیه با کارفرما و پیمانکاران است و بیانیههای فرمایشی کانون انجمن صنفی هیچگونه ارتباطی با مطالبات برحق کارگران ندارد.