پس از نتایج بحثبرانگیز انتخابات در ونزوئلا، دفتر دادستان عمومی تحقیقات جنایی علیه ماریا کورینا ماچادو و ادموندو گونزالس اروتیا، رهبران اپوزیسیون آغاز کرده است. طارق ویلیام ساب، دادستان کل ونزوئلا گفت آنها متهم به «تحریک مقامهای نظامی و پلیس به نافرمانی از قانون» هستند. اعلام دادستان کل پس از آن صورت میگیرد که ماچادو و گونزالس نتایج انتخابات ۷ مرداد / ۲۸ ژوئیه را به چالش کشیدند.
این دو در نامهای سرگشاده از نیروهای امنیتی خواستند که «در کنار مردم بایستند» و به نتایج انتخابات که بهگفته آنها به سود آنها است، احترام بگذارند.
نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا که مقامهای شورای ملی انتخابات (CNE) او را برنده اعلام کردند، از اقدامات لازم برای مبارزه با «جنایتکاران فاشیست» دفاع کرده بود.
اپوزیسیون بر پیروزی در انتخابات اصرار دارد طارق ساب، دادستان کل گفت بیانیه گونزالس و ماچادو نشاندهنده ارتکاب اقدامات خلافکارانه مختلف از جمله غصب نتایج به سود خود و انتشار اطلاعات نادرست برای ایجاد ترس و توطئه است.
در گذشته، نیروهای مسلح ونزوئلا بهطور سنتی بهعنوان داور در مناقشات سیاسی عمل میکردند. در حال حاضر هیچ نشانهای وجود ندارد که ارتش بخواهد مادورو را کنار بگذارد.
با این حال، اپوزیسیون میگوید گونزالس، کاندیدای آنان با ۶۷ درصد آرا در انتخابات پیروز شده است؛ نتیجهای که با نظرسنجیهای مستقل مطابقت دارد.
در حالی که روسیه و چین پیروزی مادورو را در انتخابات تبریک گفتهاند، ایالات متحده آمریکا از «شواهد قاطع» پیروزی گونزالس سخن میگوید. بیشتر کشورهای غربی نیز خواستار انتشار کامل نتایج انتخابات هستند.
شورای اتحادیه اروپا اعلام کرد که بدون شواهد نمیتوان نتایج انتخابات را بهرسمیت شناخت. در بیانیه این شورا آمده است، کپیهایی از گزارشهای رأیگیری که توسط اپوزیسیون منتشر شد، نشان میدهند که گونزالس در انتخابات هفته گذشته با اکثریت بالایی پیروز شده است. اتحادیه اروپا خواستار بررسی مستقل بیشتر توسط یک نهاد بینالمللی شناختهشده شد.
از زمان آغاز اعتراضات به نتایج انتخابات در ونزوئلا حدود دو هزار نفر بازداشت شدهاند. نیروهای امنیتی ونزوئلا بهطور فزایندهای علیه شرکتکنندگان در تظاهرات اعتراضی اقدام کردهاند و این اقدامات ادامه دارد. گروههای حقوق بشری از فضای ترس و وحشت در میان تظاهرکنندگان خبر میدهند. مادورو هم شنبه گذشته بازداشت حدود دو هزار نفر را تأیید کرد.
سازمان دیده بان حقوق بشر گزارش داد که در این اعتراضات دستکم ۲۰ نفر کشته شدند و یک سازمان حقوق بشری ونزوئلا نیز گفته که دستگیری حداقل یکهزار و ۱۰ نفر تأیید شده است. نهادهای حقوق بشری میگویند در میان دستگیرشدگان کودکان نیز وجود دارند که برخی از آنها بدون حقوق قانونی داشتن وکیل متهم به تروریسم شدهاند.
نیکولاس مادورو از زمان مرگ هوگو چاوز، رئیس جمهوری پیشین ونزوئلا در سال ۲۰۱۳ بر سر کار بوده است. این کشور نفتخیز سالهاست که در یک بحران عمیق اقتصادی و انسانی قرار دارد. میلیونها ونزوئلایی کشور را به دلیل فقر و فساد ترک کردهاند.