در حالی که خاورمیانه ملتهب موج جدیدی از حملات ایران و متحدانش، گروههای حماس و حزبالله لبنان است، مقامهای ایالات متحده آمریکا به رویترز اعلام کردند که دستکم پنج سرباز آمریکایی در حمله شامگاه دوشنبه ۱۵ مرداد / ۵ اوت به پایگاه هوایی عینالاسد در غرب عراق زخمی شدند.
دو منبع امنیتی عراقی نیز اعلام کردند که دو موشک کاتیوشا به سمت پایگاه هوایی عینالاسد در استان الانبار عراق شلیک شده است. یکی از منابع امنیتی عراق گفت که موشکها به داخل پایگاه اصابت کردهاند. مشخص نیست که آیا این حمله با تهدیدهای ایران برای انتقام قتل اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس در تهران مرتبط است یا خیر.
مقامهای آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود گفتند که جراحات یکی از سربازان آمریکایی شدید است. آنها گفتند که شمار تلفات براساس اطلاعات اولیه گزارش شده و ممکن است تغییر کند.
یکی از این منابع افزود: «پرسنل پایگاه در حال انجام ارزیابی خسارتهای پس از این حمله هستند.»
پایگاه هوایی عینالاسد عراق محل حضور نیروهای ایالات متحده و متحدانش است.
اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی گروه حماس هفته گذشته در تهران ترور شد؛ حملهای که تهدیدهای انتقامجویانه ایران را بهدنبال داشت. ایران اسرائیل را مسئول این قتل دانست، اما اسرائیل مسئولیت آن را بهطور رسمی برعهده نگرفته است.
همزمان فواد شکر، فرمانده ارشد نظامی حزبالله لبنان نیز در حمله اسرائیل به بیروت کشته شد. این قتلها نگرانیهایی را ایجاد کرده است که درگیری در غزه به جنگی گستردهتر در خاورمیانه تبدیل شود.
ایران گفته است که ایالات متحده آمریکا نیز بهدلیل حمایت از اسرائیل مسئول ترور هنیه است.
پنتاگون اعلام کرد که لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا و یوآو گالانت، همتای اسرائیلیاش در تماسی تلفنی حمله به پایگاه عینالاسد را «تنش خطرناک» دانسته و گفتهاند این حمله «نقش ایران بهعنوان عامل بیثباتی در منطقه را آشکار میکند».
لوید آستین در این گفتوگوی تلفنی بر «تعهد ثابت آمریکا به امنیت اسرائیل در مقابله با تهدیدهای ایران، حزبالله لبنان و دیگر شبهنظامیان همپیمان با ایران» تأکید کرده است.
او همچنین درباره تدابیر تقویت نظامی کشورش در منطقه با وزیر دفاع اسرائیل گفتوگو کرد.
ایالات متحده جنگنده و ناو جنگی بیشتری به خاورمیانه میفرستد
در پی تهدیدهای ایران و متحدانش حماس و حزبالله، پنتاگون گفته است که برای تقویت دفاعی خود جتهای جنگنده و کشتیهای جنگی بیشتری در خاورمیانه مستقر خواهد کرد.
عراق که هم با ایالات متحده و هم با ایران رابطه دارد، میزبان دو هزار و ۵۰۰ سرباز آمریکایی است. این در حالی است که شبهنظامیان مورد حمایت ایران در عراق با نیروهای امنیتی این کشور مرتبط هستند. از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در ماه اکتبر، عراق شاهد تشدید حملات تلافیجویانه بوده است.
در پایان ژانویه، سه سرباز آمریکایی در حملهای به نزدیکی مرز اردن و سوریه کشته شدند. ایالات متحده با حملات هوایی گسترده به مواضع شبهنظامیان در عراق و سوریه پاسخ داد.
منابع عراقی گفتهاند بغداد میخواهد که از ماه سپتامبر نیروهای ائتلاف نظامی به رهبری ایالات متحده از عراق خارج شوند و تا سپتامبر ۲۰۲۵ بهطور رسمی به کار ائتلاف پایان دهند. براین اساس، برخی از نیروهای آمریکایی احتمالاً تنها در حد مشاوره در عراق باقی خواهند ماند.
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق روز یکشنبه با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفتوگو کرد.
یک مقام عراقی گفت که بلینکن از سودانی خواست تا در متقاعد کردن ایران برای تعدیل واکنش خود به کشتهشدن اسماعیل هنیه، کمک کند.
ژنرال مایکل اریک کوریلا، رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده، در حال حاضر در خاورمیانه است. یکی از مقامهای آمریکایی گفت کوریلا با متحدان خود صحبت میکند تا در صورت حمله ایران به اسرائیل از هماهنگی آنها اطمینان حاصل کند.
در همین حال شبکه الجزیره گزارش داد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هشدار داده که تشدید تنش در خاورمیانه به سود هیچ طرفی نیست و همه طرفها باید از این کار پرهیز کنند.
بلینکن با تأکید بر ادامه پیشبرد دیپلماسی افزود مسئله مهم این است که همه طرفها در خاورمیانه طی ساعتها و روزهای آینده تصمیمهای درستی بگیرند.
او گفت «مهم این است که چرخه خشونت را از طریق دستیابی به توافقی درباره آتشبس در غزه متوقف کنیم» و نباید در اینباره تأخیر کرد.