جامعه یهودیان آرژانتین پنجشنبه ۱۸ ژوئیه / ۲۸ تیر مراسمی را به مناسبت سیامین سالگرد بمبگذاری در مرکزی متعلق به یهودیان، که منجر به کشتهشدن ۸۵ نفر شده بود، برگزار کرد. خاویر میلئی، رئیس جمهوری آرژانتین، وعده داد تا «دههها بیعملی و ناهماهنگی» در تحقیقات مربوط به این حمله را جبران کند.
در ۱۹۹۴، وانتی پر از بمب به ساختمان «انجمن همیاری یهودیان آرژانتین» (آمیا) در بوئنوس آیرس برخورد کرد که از مرگبارترین رویدادها در تاریخ این کشور به حساب میآید.
به گزارش خبرگزاری رویترز خاویر میلئی در سخنرانی خود، پیش از مراسمی در ساختمان آمیا گفت:
امروز انتخاب ما سخن گفتن است، نه سکوت. ما صدایمان را بلند میکنیم، دست روی دست نمیگذاریم. ما زندگی را انتخاب میکنیم، زیرا هر چیز دیگری بازیکردن با مرگ است.
دادگاه تجدیدنظر جنایی فدرال آرژانتین پنجشنبه ۲۳ فروردین / ۱۱ آوریل حکومت جمهوری اسلامی ایران را مسئول بمبگذاری مرگبار مرکز یهودیان «آمیا» در سال ۱۹۹۴ معرفی کرد.
بر مبنای گزارش رسانههای آرژانتین این دادگاه با صدور حکمی ایران را مقصر و آمر این حملات دانست و حکومت ایران را یک «دولت تروریستی» خواند. در حکم دادگاه آمده است ایران در سال ۱۹۹۲ دستور حمله به سفارت اسرائیل و در سال ۱۹۹۴ دستور حمله به مرکز آمیا را صادر کرده است. حمله به سفارت اسرائیل در سال ۱۹۹۲ که با بمبگذاری انجام شد، ۲۹ کشته برجا گذاشت.
در حکم دادگاه همچنین تأکید شده بهرغم گذشت زمان و عدم حصول نتیجه قضایی، این پرونده بهخاطر «جنایت علیه بشریت» فرازمانی است و از دولت آرژانتین خواسته که شکایت رسمی خود را در دادگاههای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران ارائه کند.
سه قاضی دادگاه به این نتیجه رسیدند که هر دو حمله از سوی ایران طراحی و بهدست حزبالله انجام شده است؛ سازمانی که آنها آن را «ابزار حکومت ایران برای اقدامات تروریستی» تعریف کردند.
در سال ۲۰۰۶ دادستان کل آرژانتین از پلیس بینالملل خواست حکم جلب یک متهم لبنانی (عماد مغنیه) و هشت متهم ایرانی این پرونده را صادر کند. اکبر هاشمی رفسنجانی رئیسجمهوری وقت ایران، علیاکبر ولایتی وزیر خارجه وقت، علی فلاحیان وزیر اطلاعات وقت، محسن رضایی فرمانده وقت سپاه، احمد وحیدی فرمانده وقت نیروی سپاه قدس، هادی سلیمانپور سفیر وقت ایران در بوئنوسآیرس، احمدرضا اصغری دبیر سوم وقت سفارت و محسن ربانی، روحانی و رایزن فرهنگی وقت سفارت ایران متهمان این پرونده شناخته شدند.
بعدها با تجدیدنظر دادستانی آرژانتین به استثنای دو نفر نخست، مقامهای یادشده در فهرست افراد تحت تعقیب اینترپل باقی ماندند.
ایران هرگونه دخالت در این حمله را رد کرده و از تحویل مظنونان خودداری کرده است. تحقیقات و احکام دستگیری اینترپل هم به نتیجهای نرسیده است.
خاویر میلئی چهارشنبه ۱۷ ژوئیه / ۲۷ تیر گفت لایحهای را پیشنهاد خواهد کرد که محاکمه مظنونان حمله را در غیاب آنها ممکن میکند. او همچنین گفت که دولتش سیستم اطلاعات ملی را برای جلوگیری از حملات آینده تقویت خواهد کرد و منابع بیشتری را برای تحقیق درباره حادثه آمیا اختصاص خواهد داد.
میلئی گفت:
اگرچه ممکن است آنها هرگز حکم محکومیت را نگذرانند، اما نمیتوانند از محکومیت ابدی دادگاهی که گناه آنها را در برابر کل جهان اثبات میکند، فرار کنند.
رئیسجمهور آرژانتین تصمیم ماه آوریل را «گامی بزرگ» در پیگیری عدالت در پرونده آمیا دانست اما گفت که به دلیل «لاپوشانی دولت تروریستی ایران» هنوز کارهای زیادی باقی مانده است.
هفته گذشته، میلئی، که متحد سرسخت اسرائیل است، حرکت مقاومت اسلامی (حماس) را به خاطر حمله هفتم اکتبر به اسرائیل، به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کرد.
میلئی همچنین حمله هفتم اکتبر حماس را با بمبگذاری ۱۹۹۴ در بوئنوس آیرس مقایسه کرد و خواستار آزادی تمامی گروگانهای حماس، از جمله هشت گروگان آرژانتینی شد.
گیلرمو فرانکوس، رئیس دفتر میلئی، پنجشنبه علیه سرمقالهای که اوایل این هفته توسط روزنامه دولتی «تهران تایمز» منتشر شده بود، واکنش نشان داد. این سرمقاله هشدار داده بود که آرژانتین از «دشمنی با ایران» پشیمان خواهد شد.
فرانکوس در مصاحبهای رادیویی گفت:
بیاعتنایی به چنین تهدیدهایی شگفتانگیز است. من به تهدیدها اهمیت نمیدهم، زیرا در این سو ما از آزادی و حقوق بشر بسیاری از اسرائیلیها دفاع میکنیم.
آرژانتین دارای بزرگترین جامعه یهودی در آمریکای لاتین است که حدود ۳۰۰ هزار عضو دارد و بسیاری از یهودیهای مهاجر خاورمیانه بهویژه از سوریه و لبنان در این کشور زندگی میکنند.