بر اساس شمارش آرای کمیسیون انتخابات مکزیک، کلودیا شینبام به عنوان اولین رئیس جمهوری زن مکزیک انتخاب شد و حداقل ۵۸٫۳ درصد آرا را به خود اختصاص داد. این نتایج روز دوشنبه ۱۴ خرداد/ ۳ ژوئن اعلام شد.

نزدیک‌ترین رقیب شینبام، سوچی گالوز، از ائتلاف اپوزیسیون دولت کنونی مکزیک بود که دست‌کم ۲۶٫۶ درصد آرا را به دست آورد. خورخه آلوارز ماینز، نامزد میانه‌روها هم با حدود ۱۰ درصد آرا در جایگاه سوم قرار گرفت.

شینبام حدود ۴ درصد بیش از رئیس جمهوری مستعفی، آندرس مانوئل لوپز اوبرادور آرای مردم را به دست آورد. لوپز اوبرادور در انتخابات سال ۲۰۱۸ حدود ۵۴ درصد آرا را به دست آورده بود و در این انتخابات هم از شینبام حمایت می‌کرد.

این انتخابات همچنین خشن‌ترین انتخابات در تاریخ معاصر بوده است، به طوری که بیش از ۳۰ نامزد پست‌های محلی و منطقه‌ای که همزمان با انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار می‌شد، کشته شدند و صدها نفر دیگر از ترس گروه‌های جنایتکار از انتخابات کنار کشیدند.

شینبام عضو حزب حاکم و چپ‌گرای «جنبش بازسازی ملی» موسوم به مورنا است. او تا پیش از رقابت‌های انتخاباتی به مدت ۵ سال در مقام شهردار مکزیکو سیتی فعالیت می‌کرد. شینبام ۶۱ ساله است و در کارزارهای انتخاباتی‌اش بر تاریخ‌سازی زنان در مکزیک و تغییرات بنیادین پای فشرده است.

دو رقیب اصلی این انتخابات هر دو زن بودند که از این لحاظ، فارغ از نتیجه نهایی، رقابت‌های انتخاباتی در جامعه مرد‌سالار مکزیک به رویدادی تاریخی بدل شده بود.

موضوع مهم در کارزارهای انتخاباتی در مکزیک، نحوه مقابله با موج فزاینده خشونت‌ها در این کشور آمریکایی است. رئیس‌جمهوری منتخب در دوران تبلیغات انتخاباتی‌اش تاکید کرده که باید ریشه‌های خشونت‌ها را هدف قرار داد و به آن‌ها رسیدگی کرد و صرفا برخورد جزایی و تقابل سخت جامعه را از این وضعیت نجات نخواهد داد. او البته تاکید دارد که باید آن‌هایی که پشت پرده خشونت‌ها پنهان شده‌اند، از آن نفع می‌برند و مصون از مجازات مانده‌اند را پای میز محاکمه کشاند.

دومین وعده شینبام، توامندسازی جوامع فقیر در سراسر مکزیک و ادامه کمک‌های دولتی به افراد مسن و مادران مجرد است.

رئیس جمهوری جدید همچنین مذاکرات پرتنشی با کاخ سفید خواهد داشت بر سر جریان عظیم مهاجران که از مکزیک عبور می‌کنند و همکاری امنیتی بر سر قاچاق مواد مخدر در زمانی که همه گیری فنتانیل در ایالات متحده بیداد می‌کند.

مقامات مکزیکی انتظار دارند در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر، این مذاکرات دشوارتر شود.

ترامپ در کارزار انتخاباتی‌اش متعهد شده است که تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی بر خودروهای چینی ساخت مکزیک اعمال کند و گفته که نیروهای ویژه را برای مبارزه با کارتل‌ها در مکزیک بسیج خواهد کرد.