یک شب پس از بمباران محل اسکان آوارگان فلسطینی در منطقه‌ای در رفح که از سوی نیروهای اسرائیلی امن اعلام شده بود و کشته‌شدن ۴۵ نفر از غیرنظامیان فلسطینی، حملات ارتش اسرائیل به رفح همچنان ادامه پیدا کرد.

در حملات هوایی و توپخانه‌ای اسرائیل به تل‌السلطان رفح و چادرهایی که فلسطینی‌ها به آن‌ها پناه برده بودند دست‌کم هفت فلسطینی کشته شدند. حملات اسرائیل باعث آتش‌سوزی در یک آپارتمان در این محله نیز شد. در حمله به منطقه الحشاشین نیز هفت نفر کشته شدند.

ارتش اسرائیل همچنین در سراسر کرانه باختری اشغالی دست به بازداشت فلسطینی‌ها زد. به گزارش خبرگزاری فلسطینی وفا، ارتش اسرائیل سه فلسطینی را در اردوگاه آوارگان جالازون واقع در شمال شهر رام‌الله در کرانه باختری بازداشت کرد.

بنا به این گزارش در میان دستگیرشدگان یک مادر و پسرش نیز دیده می‌شوند. نیروهای اسرائیلی به این اردوگاه و چند خانه آن یورش بردند.

بر اساس گزارش رسانه‌های محلی نیروهای اسرائیلی همچنین یک زن و دو مرد را در اردوگاه دهیشه در بیت لحم، چهار مرد را در روستای برقه در شرق رام‌الله و دو مرد را در شهر قلقیلیه دستگیر کرده‌اند.

در منطقه جنوب لبنان نیز ارتش اسرائیل خبر داد که اهداف متعلق حزب‌الله لبنان را مورد حمله قرار داده است. به‌گفته ارتش اسرائیل یک «انبار مهمات» در منطقه میس‌الجبل در نزدیکی مرز اسرائیل و همچنین «ساختمان‌های نظامی» در روستاهای عیتاالشعب و خیام هدف قرار گرفته اند.

افزون بر این، ارتش اسرائیل اعلام کرد که سه موشک ضد تانک شلیک شده از لبنان به سمت منطقه شطولا در شمال اسرائیل را ره‌گیری کرده است. هیچ آسیب و تلفاتی گزارش نشده است.

Ad placeholder

اعتراضات گسترده علیه اسرائیل

این حملات تنها ساعاتی پس از حملات خونبار اسرائیل به اردوگاه تل‌السلطان، محل اسکان آوارگان در جنوب رفح صورت می‌گیرد که براساس اطلاعات فلسطینی‌ها ۴۵ نفر در آن کشته شدند. برخی از کشته‌شدگان شامل کودکان زنده زنده در آتش سوختند. ارتش اسرائیل مدعی شد که در این حمله هوایی «براساس اطلاعات دقیق» دو مقام ارشد حماس کشته شدند. با این‌حال دادستان ارشد نظامی اسرائیل این حمله هوایی را «بسیار سنگین» خواند و از انجام تحقیقات در این‌باره خبر داد.

پس از این حملات، اعتراضات داخلی در اسرائیل و کشورهای مختلف علیه جنگ در غزه و کشتار غیرنظامیان تشدید شد. در شهر حیفا اسرائیل در جریان تظاهراتی که در مخالفت با حملات مرگبار روز یکشنبه به رفح صورت گرفت و تظاهرکنندگان خواستار پایان جنگ شدند، نیروهای امنیتی اسرائیل ۹ نفر را بازداشت کردند که چند تن از آن‌ها سپس آزاد شدند.

ده‌ها تظاهرکننده بنرهایی در دست داشتند که روی آن‌ها نوشته شده بود «جان فلسطین مهم است» و «دست‌ها از رفح کوتاه».

در سطح جهانی اعتراضات گسترده بود. معترضان به خیابان‌های شهرهای سراسر جهان از جمله بارسلونا، استانبول، پاریس، نیویورک و تونس آمدند تا حمله مرگبار اسرائیل به اردوگاه رفح را محکوم کنند. آن‌ها خواستار آتش‌بس فوری شدند.

علاوه بر کشورهای عربی مصر، عربستان سعودی، قطر، اردن و کویت، مسئولان اتحادیه اروپا، اتحادیه آفریقا، شیلی، کلمبیا، فرانسه، ترکیه و آلمان نیز این حملات را محکوم کردند.

موسی فکی مهامت، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا در این‌باره گفت:

دولت اسرائیل همچنان با مصونیت از مجازات و با تحقیر حکم دو روز پیش دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر پایان دادن به عملیات نظامی خود در رفح، به نقض قوانین بین‌المللی ادامه می‌دهد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با بیان این‌که در این حملات شمار زیادی غیرنظامی بی‌گناه که به دنبال حفاظت از خود در مقابل درگیری‌های مرگبار بودند، کشته شدند، تأکید کرد که «این وحشت باید متوقف شود».

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل پس از کشته شدن ده‌ها نفر در رفح دوشنبه شب در پارلمان این کشور گفت این یک «اشتباه غم‌انگیز» بود و دولتش در حال بررسی آن است.

نتانیاهو در همین حال تأکید کرد که تسلیم نخواهد شد و تا زمانی که تمام اهداف جنگ محقق نشود، جنگ را پایان نخواهد داد.

مارتین گریفیث، مسئول کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل در پاسخ به نتانیاهو حمله به رفح را احتمالاً «بی‌رحمانه‌ترین» حمله [اسرائيل] و نفرت‌انگیز خواند.

ایالات متحده آمریکا موضع قبلی خود را تکرار کرد و بار دیگر از اسرائیل خواست تا تمام اقدامات پیش‌گیرانه را برای محافظت از غیرنظامیان انجام دهد. سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت «اسرائیل حق دارد علیه حماس اقدام کند و می‌داند که در این حمله دو تن از تروریست‌های ارشد حماس که مسئول حملات به غیرنظامیان اسرائیلی بودند، کشته شدند» اما «اسرائیل باید هر کاری که می‌تواند برای محافظت از غیرنظامیان انجام دهد».

Ad placeholder

برگزاری نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل

در پی حملات مرگبار اسرائیل به رفح، شورای امنیت سازمان ملل امروز سه‌شنبه ۸ خرداد / ۲۸ مه جلسه اضطراری تشکیل خواهد داد. این نشست توسط الجزایر و با حمایت اسلوونی برگزار می‌شود.

به گفته منابع دیپلماتیک، نشست شورای امنیت پشت درهای بسته برگزار خواهد شد.

آوارگی بیش از یک میلیون نفر در ۲۰ روز

در همین حال دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) گزارش داد که به‌دلیل شدت گرفتن جنگ در غزه، از ۱۷ اردیبهشت / ۶ ماه مه گذشته بیش از یک میلیون نفر در جنوب و شمال نوار غزه آواره شده‌اند.

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل افزود:

بیش از پنج درصد از جمعیت غزه کشته، زخمی یا مفقود شده‌اند. تخمین زده می‌شود که دست‌کم سه هزار زن همسرشان را از دست داده، ۱۰ هزار کودک یتیم شده، ۱۷ هزار کودک بدون همراه یا جدا شده و بیش از یک میلیون نفر خانه‌های خود را از دست داده‌اند.

آژانس کمک به آوارگان فلسطینی سازمان ملل (اونروا ـ UNRWA) نیز گزارش داده است که به‌دلیل بسته شدن مرزهای غزه توسط اسرائیل، مراکز بهداشتی این منطقه در ۱۲ روز گذشته تجهیزات پزشکی دریافت نکرده‌اند.

اونروا در آخرین گزارش خود گفته است که به‌ویژه ذخیره آنتی بیوتیک برای کودکان و داروهای ضد صرع رو به اتمام است.

نروژ فلسطین را به رسمیت شناخت

سرانجام نروژ سه‌شنبه ۸ خرداد / ۲۸ مه اعلام کرد که به‌طور رسمی فلسطین را به‌عنوان یک کشور مستقل به‌رسمیت می‌شناسد و این تصمیم از روز سه‌شنبه اجرایی خواهد شد.

ایرلند و اسپانیا نیز روز سه‌شنبه می‌خواهند این گام را بردارند. انتظار می‌رود که در اسپانیا، هیئت وزیران به رسمیت شناختن فلسطین را در جلسه بعدازظهر تصویب کند.

این تصمیم‌گیری در ایرلند برای جلسه صبح کابینه دولت برنامه‌ریزی شده و بعد از ظهر در پارلمان این کشور درباره آن بحث و تبادل نظر خواهد شد.

دولت اسرائیل با خشم به این تصمیم‌ها واکنش نشان داده و سفیران سه کشور را به وزارت خارجه احضار کرده است.

Ad placeholder

رئیس پیشین موساد، دادستان دیوان کیفری بین‌المللی را «تهدید» کرده بود

از سوی دیگر، نشریه گاردین بریتانیا در گزارشی تفصیلی که سه‌شنبه ۸ خرداد / ۲۸ مه منتشر کرد به‌نقل از منابع آگاه نوشت که یوسی کوهن، رئیس پیشین سازمان اطلاعاتی خارجی اسرائیل (موساد)، شخصاً در توطئه مخفیانه برای تحت فشار قرار دادن فاتو بنسودا، دادستان وقت دیوان کیفری بین‌المللی برای کنار گذاشتن تحقیقات درباره فلسطین دست داشته است.

گاردین فاش کرده که رئیس سابق موساد، در تماس‌های پنهان سعی کرده بود بنسودا را تحت فشار بگذارد تا تحقیقات درباره جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در سرزمین‌های اشغالی فلسطین توسط اسرائیل را رها کند.

این تحقیقات در سال ۲۰۲۱ آغاز شد. هفته گذشته نیز کریم خان، جانشین بنسودا اعلام کرد که به دنبال صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، به دلیل رفتار این کشور در جنگ غزه است. او حکم بازداشت نتانیاهو، یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل و سه رهبر حماس صادر کرد؛ اقدامی که به‌هیچ عنوان خوشایند مقامات اسرائیلی نبود.

یک منبع اسرائیلی به گاردین گفت هدف موساد در دوران ریاست یوسی کوهن به خطر انداختن دادستان وقت دیوان کیفری بین‌المللی بود، یا در خدمت گرفتن او به‌عنوان فردی که در جهت خواسته‌های اسرائیل همکاری کند.

یک منبع دیگر که با این عملیات آشنا بود گفت کوهن به عنوان «پیام‌رسان غیررسمی» نتانیاهو عمل می‌کرد.

کوهن که در آن زمان یکی از نزدیک‌ترین متحدان نتانیاهو محسوب می‌شد شخصاً مشارکت موساد را در کارزار تقریباً ۱۰ ساله اسرائیل برای تضعیف دیوان کیفری بین‌المللی رهبری کرد.

چهار منبع اسرائیلی تأیید کردند که بنسودا به گروه کوچکی از مقامات ارشد دیوان بین‌المللی کیفری در مورد ماهیت تهدیدآمیز رفتار دادستان وقت اطلاع داده است.

به‌گفته دو منبع، موساد همچنین علاقه شدیدی به اعضای خانواده فاتو بنسودا داشت و مکاتبات ضبط شده همسرش را مخفیانه به دست آورد و سپس تلاش کرد تا از آن‌ها‌ برای بی‌اعتبار کردن دادستان استفاده کند.