دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل بامداد پنجشنبه ۳ خرداد/ ۲۳ مه اعلام کرد، کابینه جنگ این کشور به مذاکرهکنندگان دستور داده است تا گفتوگوها برای آزادی گروگانهای اسیر شده در غزه را از سر بگیرند.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، پس از تشکیل جلسه فوقالعاده هیئت دولت این کشور در شب گذشته، کابینه جنگ به اتفاق آرا دستورالعملهای جدیدی را برای مذاکرهکنندگان اسرائیلی در تلاش برای احیای گفتوگوها درباره توافق گروگان در برابر آتشبس با حماس تصویب کرد.
در این گزارشها هیچ جزئیاتی در مورد این دستورالعملها ارائه نشده است. در بیانیه دفتر نخستوزیری اسرائیل هم تنها آمده است که کابینه جنگ به تیم مذاکره کننده دستور داده است «به مذاکرات برای بازگرداندن گروگانها ادامه دهد».
مذاکرات در دو هفته گذشته به بنبست رسیده است و دستورات جدید کابینه جنگی احتمالاً بدان معناست که تیم مذاکره کننده میتواند راههای دیگری را بررسی کند. با این حال انتظار نمیرود موضع اسرائیل برای ادامه جنگ در غزه تغییر کند.
همزمان با این رویداد، روزنامه العربی الجدید گزارش داد که میانجیهای مصری در حال بررسی شرایط هستند تا ببینند آیا میتوانند مذاکرات غیرمستقیم بین اسرائیل و حماس را از سر بگیرند یا خیر.
گزارش این روزنامه وابسته به دولت قطر که در لندن منتشر میشود، به نقل از یک منبع مصری نزدیک به قاهره میگوید که تماسهایی با «همه طرفهای فعال» برقرار است.
به گفته یک منبع مصری، یک هیئت اسرائیلی به قاهره رفته است تا درباره هماهنگی امنیتی و تلاش برای عبور از بنبست کنترل اسرائیل بر گذرگاه رفح بین غزه و مصر گفتوگو کند که همین موضوع خود به گرهی جدید در مذاکرات آتشبس و تبادل اسرا بدل شده است.
این منبع گفت که اخیراً بحثها بر نقش میانجیگری مصر نیز متمرکز شده است.
مصر روز چهارشنبه در بیانیهای خشم خود را نسبت به ادعاهای آمریکا و اسرائیل مبنی بر اینکه قاهره مخفیانه مفاد توافق احتمالی که اورشلیم با آن موافقت کرده بود را تغییر داده است، ابراز کرد و تهدید کرد که از نقش میانجی خود خارج میشود و بخت دستیابی به توافق را از بین میبرد.
تظاهرات در مقابل دفتر نتانیاهو
پیش از صدور فرمان بازگشت مذاکرهکنندگان اسرائیلی به گفتوگوها، صدها اسرائیلی اواخر روز چهارشنبه در مقابل دفتر بنیامین نتانیاهو در غرب اورشلیم (بیت المقدس) تظاهرات کردند و خواستار آزادی گروگانها در نوار غزه شدند.
این دور جدید تظاهرات پس از انتشار ویدئویی انجام شد که نشان میداد نیروهای حماس در هفتم اکتبر سال گذشته در یک پایگاه نظامی در شهرک نهال اوز در مجاورت نوار غزه، سربازان زن اسرائیلی را در یک پایگاه نظامی به اسارت میگیرند.
حماس در بیانیهای اعلام کرد: «کلیپ ویدئویی که در رسانههای اسرائیلی منتشر شده، دستکاری شده و ویرایش شده است و صحت محتوای آن قابل تأیید نیست».
روزنامه اسرائیلی هاآرتص گزارش داد که اعضای شورای جنگ، بنی گانتز و گادی آیزنکوت و یوآو گالانت، وزیر دفاع، پیش از تشکیل جلسه، با خانوادههای گروگانها دیدار کردند، اما بنیامین نتانیاهو به درخواست آنها برای ملاقات پاسخی نداد.
معترضان تصاویری از بازداشتشدگان را حمل میکردند و با اشاره به توافق فوری با حماس، شعارهایی از جمله «اکنون معامله کن» و «همه آنها را بازگردانید» سر دادند.
در تلآویو هم معترضان بزرگراه ایالون را مسدود کردند و خواستار برکناری دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام شدند.
خانوادههای گروگانهای اسرائیلی، دولت نتانیاهو را متهم میکنند که با لجبازی در مذاکرات غیرمستقیم با حماس با میانجیگری قطر و مصر مانع از انعقاد قرارداد مبادله گروگانها شده است.
اسرائیل پس از حمله ۷ اکتبر سال گذشته که منجر به کشته شدن نزدیک به ۱۲۰۰ نفر شد، حمله بیامانی را به نوار غزه و دیگر بخشهای سرزمینی فلسطین آغاز کرده است.
از آن زمان تاکنون بیش از ۳۵ هزار و ۷۰۰ فلسطینی کشته شدهاند که بیشتر آنها زن و کودک بودهاند و نزدیک به ۸۰ هزار نفر دیگر زخمی شدهاند.
پس از گذشت هشت ماه از جنگ اسرائیل، بخشهای وسیعی از غزه در میان محاصره فلج کننده مواد غذایی، آب سالم و دارو، ویران شده بود.
دادگاه بینالمللی دادگستری اسرائیل را به نسلکشی متهم میکند و به آنها دستور داده است تا اطمینان حاصل کنند که نیروهایشان مرتکب نسلکشی نمیشوند و اقداماتی را برای تضمین ارائه کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان غزه انجام دهند.
با این حال حملات به شمال، مرکز و جنوب غزه ادامه دارد. بامداد پنجشنبه ارتش اسرائیل گفت که در حال انجام حملاتی در بیت حانون در شمال غزه است و مدعی شد که جنگجویان باقی مانده حماس که در این منطقه فعالیت میکنند را هدف قرار میدهد.
سه سرباز اسرائیلی در جریان عملیات روز چهارشنبه در این منطقه کشته شدند.