صبح روز چهارشنبه ۲ خرداد، در دانشگاه تهران در مرکز پایتخت، مراسم نماز میت که بخش اصلی از مراسم خاکسپاری ابراهیم رئیسی (عضو هیات مرگ) و دیگر کشتهشدگان سقوط هلیکوپتر ریاستجمهوری بود برگزار شد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نماز میت را خواند. خواندن یا نخواندن عبارت «اللَّهُمَّ إِنَّا لَا نَعْلَمُ مِنْهُ إِلَّا خَیْرا» که در سالهای گذشته در نمازهای خامنهای بر اجساد مقامهای جمهوری اسلامی به نمایش رضایت یا دلخوریاش از آنها بدل شده این بار هم مورد توجه کانالهای رسانهای سپاه قرار داشت. برای نمونه صابرین نیوز که اخبار سپاه قدس را بهصورت ویژه پوشش میدهد نوشت که رهبر جمهوری اسلامی همین عبارت را که معنای آن «خدایا! ما جز خیر و خوبی از او ندیدهایم» است را سه بار در نمازش بر جسد رئیسی تکرار کرد.
هلیکوپتر ابراهیم رئیسی روز یکشنبه در جنگلهای ارسباران به کوه برخورد کرد. حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، امام جمعه و استاندار تبریز به همراه کادر پروازی و سرتیم حفاظت هم در این هلیکوپتر حضور داشتند و همگی کشته شدند.
شامگاه سهشنبه در مصلای تهران، مراسمی برای یادبود رئیسی و دیگر کشته شدهها برگزار شد. در آن مراسم، منصور ارضی، مداح مشهور و از چهرههای تندرو جمهوری اسلامی گفت که جسد ابراهیم رئیسی بهحدی سوخته بود که او نتوانسته آن را غسل میت بدهد.
در مراسم نماز میت علاوه بر علی خامنهای و کارگزاران نظامش، اسماعیل هنیه، رئیسدفتر سیاسی حماس، نعیم قاسم معاون دبیرکل حزبالله لبنان و اسامه حمدان، عضو دفتر سیاسی حماس هم حضور داشتند. هنیه پیش از مراسم در یک سخنرانی از رئیسی تقدیر کرد و گفت که اطمینان دارد جمهوری اسلامی به حمایتش از این گروه ادامه میدهد.
با اتمام این مراسم رسمی در دانشگاه تهران، اجساد کشتهشدهها به سمت گورستانهایی که محل دفن آنهاست فرستاده میشود. حسین امیرعبداللهیان قرار است در شهر ری خاک شود و رئیسی در مشهد و در کنار مدفن امام هشتم شیعیان.
جنگ رسانهای بر سر لاشه و پهپاد
همزمان با برگزاری این مراسم، رقابت تهران و ترکیه بر سر اینکه کدام پهپاد زودتر توانسته لاشه هلیکوپتر را پیدا کند هم به مرحله جدیدی وارد شد.
ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی صبح چهارشنبه بیانیهای رسمی داد و گفت که عملیاد تجسس پهپاد ترکیهای بهدلیل فقدان تجهیزات موقعیتیابی زیر تودههای ابر ناکام بوده و نهایتا پهپاد سپاه از اقیانوس هند به محل حادثه اعزام شد و اجساد و لاشه هلیکوپتر را یافت.
با وجود اینکه ترکیه پهپاد مجهز به دوربینهای دید در شب و حرارتی را به منطقه اعزام کرد، این پهپاد بهدلیل نداشتن تجهیزات «تشخیص و کنترل نقاط زیر ابر» موفق به اعلام دقیق محل سقوط بالگرد نشد و در نهایت به کشور ترکیه بازگشت.
در این بیانیه آمده است که جمهوی اسلامی دارای پهپادهای تجسسی قدرتمندی است و دلیل تاخیر در یافتن این اجساد هم آن بود که همه پهپادهای مجهز به رادار «سار» برای انجام مأموریت در شمال اقیانوس هند بودند و «فاصله طولانی آنها با محله سقوط بالگرد» سبب شد که در چند ساعت اولیه جستوجوها بهصورت زمینی انجام شود.
تاخیر ۱۵ ساعته در یافتن لاشه هلیکوپتر، بینظمی و فقدان تجهیزات پیشرفته تجسس و نجات در دو روز گذشته مورد توجه رسانهها و شبکههای اجتماعی بوده است. مقامهای جمهوری اسلامی در سالهای گذشته بارها خود را بهعنوان قدرت پهپادی در تراز جهانی معرفی کردهاند. این عملیات ناکام تجسس برای یافتن دومین مقام جمهوری اسلامی سوالها در مورد امکانات پهپادی واقعی جمهوری اسلامی را بیشتر کرده است.
این موضوع زمانی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است که در شب عملیات تجسس هلیکوپترهای سپاه که ادعا میشود مجهز به امکانات دید در شب هستند هم به کار گرفته نشد. پیش از این سپاه پاسداران ادعا کرده بود که توانسته هلیکوپترهای نیروی زمینیاش را به تجهیزات بومی دید در شب و پرواز در شب مجهز کند. به کار گرفته نشدن این تجهیزات ادعایی سوالها در مورد صحت اخبار قبلی را بیشتر کرده است.