در میان انتقادها از مدیریت بحران سیل در خراسان رضوی، روز جمعه ۲۸ اردیبهشت پیکر یک مرد روستایی ۷۰ ساله در حوالی روستای حسنآباد از توابع مشهد توسط مردم از میان گلولای بیرون کشیده شد و شمار قربانیان این سیل به هشت نفر رسید.
هلال احمر نیز روز جمعه اعلام کرد که دو هزار و ۳۹ نفر از سیلاب خراسان رضوی متأثر شدهاند. همچنین بهگفته این نهاد هفت نفر مفقود شده بودند که چهار نفر از آنها پیدا شدند و عملیات جستوجوی دیگر مفقودشدگان ادامه دارد.
از روز سهشنبه ۲۵ اردیبهشت استان خراسان رضوی شاهد بارشهای شدیدی است که بهگفته سازمان هواشناسی تا اوایل هفته آینده ادامه خواهد داشت. این بارندگی شدید که با سیلاب و آبگرفتگی بهویژه در مشهد همراه بوده است در دو روز گذشته شدت بیشتری گرفت.
رضا عباسی، مدیر روابط عمومی آتشنشانی مشهد روز پنجشنبه اعلام کرد که میزان بارش در مشهد بسیار بالا بود و در این مدت کوتاه تقریباً ۳۸ میلی متر باران در ۳۰ دقیقه بارندگی داشته است و از ابتدای بارش تاکنون ۲۲۰ مورد اعلام حادثه مرتبط با بارندگی ثبت شده است.
روز چهارشنبه در دو منطقه خیابان سیدی و میدان انقلاب مشهد بارش شدید خسارتهای فراوانی را به همراه داشت. دو جنازه در سیلاب پل انقلاب مشهد پیدا شدند و در این منطقه شمار خودروهای گرفتار در زیر آب مشخص نیست. این بارندگی همچنین موجب آبگرفتگی در زیرگذر میدان جهاد، بلوار نماز و پل عباسپور مشهد شد.
در سطح استان در طرقبه-شاندیز نیز بارش شدید بود و دو نفر در این منطقه مفقود شدند. سرخس، نیشابور، فیروزه، قوچان، درگز و کلات نیز شاهد بارندگی شدید بودند. در فریمان از چهار نفر مفقود شده فقط یک نفر پیدا شده است. در این شهرستان به دلیل آبگرفتگی در سه روستا مردم به مناطق بالادست و خانههای بستگان خود رفتهاند.
بارشهای شدید روستاهای احمدآباد، هدایتآباد و بزجانی و شماری دیگر از روستاها دچار سیلاب کرد و در برخی مناطق از جمله فریمان و چند روستا آب، برق و گاز قطع شد.
بهگفته یوسف بنیاسدی، رئیس مرکز مدیریت راههای اداره کل راهداری و حملونقل جادهای خراسان رضوی، جاده مشهد-میامی در محدوده پل قازقان به دلیل بالا آمدن سطح آب، گلولای و نداشتن ایمنی کافی تا اطلاع بعدی مسدود اعلام شد.
سیل به خراسان شمالی نیز رسید و سیلاب و آبگرفتگی در شیروان و بجنورد بیسابقه بود. در اسفراین نیز بارش شدید باران باعث سیلاب و آبگرفتگی در خیابانها شد.
مدیریت بحران خراسان شمالی در پی وقوع سیلاب در این استان روز جمعه در اطلاعیهای گفت در روستای چارخروار از توابع بجنورد سیلاب سبب آبگرفتگی چندین منزل و تخریب معابر درون روستا شد و در مسیر بجنورد به سمت چنارانشهر و همچنین در شهرستانهای راز و جرگلان، سملقان و مانه، بارش شدید باران و تگرگ خسارتهای کشاورزی وارد کرده و سبب رسوبگذاری در جادههای روستایی شده است.
احمد وحیدی، وزیر کشور روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت از منطقه سیلزده سیدی مشهد بازدید کرد و گفت: «منطقه سیدی جزو بافت فرسوده محسوب میشود و سازهها در این منطقه به صورت ناپایدار بوده است؛ به هر حال با توجه به اینکه ساختمانها در این منطقه به روش مهندسی ساخته نشده دارای مشکلاتی است.»
موسیالرضا حاجیبیگلو، عضو شورای شهر مشهد نیز در اظهارنظری گفت قطعاً یکی از نکات اساسی سیل مربوط به «ساختوسازهای غیرمجاز» و «ساخت کمربند جنوبی در کوهشاد» است. او گفت: «کوهها را تراش دادند و جادهای در کوه احداث کرده است. ما بارها تذکر دادیم که اتفاقی که در این مناطق شکل گرفته خارج از نظر شورا بوده است. برخی میگفتند کار خوبی رخ داده، اما از نظر محیط زیست، ما اعتقاد داشیم هر کاری که میخواهد در مشهد انجام شود، باید با مطالعه کارشناسی انجام شود.»
حاجیبیگلو افزود شورای شهر مشهد در رابطه با سیل تحقیق میکند و «اگر قصوری از سوی مدیریت شهری رخ داده باشد قطعاً به مراجع قضایی معرفی میشود».
مجید دبیریان، عضو دیگر شورای شهر مشهد، درباره سیل مشهد گفت: «انتظار ما از دوستان این بود که تدابیر بیشتری اندیشیده شود. در ارتفاعات جنوبی مشهد میشد پیشبینیهایی داشت. یکی از اقداماتی که برخی از کارشناسان میگویند باید اتفاق میافتاد، موضوع آببندها در مسیر بارش بود. این موضوع در ارتفاعات جنوبی تدبیر نشده و هیچ مانعی برای گرفتن سرعت آب وجود نداشت.»
دبیریان افزود: «ما از شهردار مشهد و مدیرکل هماهنگی انتظار داشتیم که قبل از وقوع سیل در صحنه حاضر باشند. متأسفانه دوستان بعد از وقوع سیل خود را به منطقه رساندند.»
انتقادها از «سوء مدیریت» در سیل خراسان رضوی
با اینکه احمد وحیدی روز گذشته به مشهد رفت و از مناطق سیلزده دیدار کرد و مسئولان شورای شهر مشهد اعلام کردهاند که به قصور در اینباره رسیدگی خواهد شد، مردم همچنان در شبکههای اجتماعی از مدیریت بحران توسط مسئولان انتقاد میکنند. آنها بهویژه سخنان حسن کلیدری، رئیس پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری مشهد را به باد انتقاد گرفتند.
حسن کلیدی در گفتوگو با روزنامه خراسان گفت:
سیل؟ کدام سیل؟ بارندگی، سیل نیست. همه جا در اختیار و کنترل است. مقداری آب جمع شده است و سیل نیست.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار این روزنامه درباره انتشار تصاویر و ویدئوهایی از وقوع سیلاب در برخی مناطق مشهد و گرفتاری خودروها و جابهجایی آنها و این پرسش که آیا از این وضعیت اطلاعی ندارد، گفت:
این موضوع آبگرفتگی است و رد میشود؛ همه جای دنیا همین است. دبی را که این قدر میگفتند خوب و خوش است چه اتفاقی برایش افتاد؟ من مقابلم دوربین هست و دارم نگاه میکنم و یک آبگرفتگی جزئی است؛ بحث خاصی نداریم و موضوع حل شد.
حسن کلیدی در مورد اینکه آبگرفتگی منجر به جابهجایی خودروها نمیشود، پاسخ داد:
نه بابا، احتمالاً شاید چیز دیگری بوده و ماشین کارتنی بوده و ماشین آهنی نبوده است.
در شبکههای اجتماعی همچنین تصاویر محسن داوری، فرماندار مشهد که با کت و شلوار میان سیلاب ایستاده بود و خودروها را هدایت میکرد مورد انتقاد گرفت. کاربران این اقدام فرماندار را نمادی از سوء مدیریت در بحرانها دانستند و آن را «مدیریت جهادی» نامیدند.
محسن داوری نیز در گفتوگو با روزنامه خراسان گفت:
ماشینها را سیل با خودش نبرده فقط چون آب زیاد بوده است، ماشینها خلاص شده و از پیش رفته است؛ این که ماشینی را با خود ببرد و خسارتی داشته باشد چنین چیزی را تاکنون گزارش نکردهاند.
در پی این سخنان و انتقادهای مردم، باشگاه خبرنگاران جوان پیش از ظهر روز جمعه ۲۸ اردیبهشت خبر داد که با دستور استاندار و رئیس ستاد مدیریت بحران استان خراسان رضوی به شهردار مشهد، مدیر بحران شهرداری مشهد به دلیل «ایجاد حواشی» عزل شد.
بر اساس پیشبینیها روز جمعه در استانهای اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی و شمال استان خراسان رضوی و نواحی شمالی و شرقی استان فارس بارندگی شدید خواهد بود. همچنین در استانهای اصفهان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان، شمال آذربایجان غربی و شرقی بارشهای پراکنده رخ خواهد داد.
برای روزشنبه همچنان وقوع سیلاب در استانهای گیلان، مازندران، اردبیل، گلستان، خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی پیشبینی میشود.