در حدود ۲۰۰ نیروی حکومتی در روز ۲۳ اردیبهشت روانه روستای آرو در محدوده شهرستان دماوند وارد شدند تا اعتراض مردمی به پروژه انتقال آب محل به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی را سرکوب کنند.

خبرگزاری حقوق‌بشری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر ایران در این‌باره نوشت:

در جریان این درگیری دستکم پانزده شهروند بازداشت و یک شهروند در پی تیراندازی بی‌ضابطه ماموران پلیس زخمی شد. در این واقعه شش مامور نیروی انتظامی نیز دچار مصدومیت شده‌اند. این شهروندان به «اجرای طرح انتقال آب شرب این روستا به شهرک جوانان بنیاد مسکن» معترض هستند.

هرانا با اشاره به مطالبه‌های اهالی روستا از مسئولان نوشت آن‌ها می‌گویند آب شرب جوابگوی جمعیت فعلی روستا نیست و به‌جای انتقال آب، باید «برای آنان چاه جداگانه‌ای حفر شود». هرانا در این گزارش افزود:

در پی شدت گرفتن درگیری دستکم شش نفر از ماموران پلیس دچار جراحت سطحی و یک تن از شهروندان از ناحیه پا با شلیک سلاح گرم‌ دچار مصدومیت شد.

«تجمع اعتراضی علیه طرح انتقال آب شرب به شهرک جوانان بنیاد مسکن»

پایگاه خبری تارود دماوند نیز که اخبار محلی این منطقه را پوشش می‌دهد، در خبر مشابهی نوشت که صبح روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت، اهالی محلی خواستار عدم اجرای «طرح قانونی و مجوزدار» انتقال آب محل به شهرک جوانان بنیاد مسکن شدند و «طی اعتراض شدید اهالی و مانع شدن آن، پلیس ورود پیدا کرد».

https://twitter.com/tarood_ir/status/1790100757519159309

تارود دماوند همچنین نوشت «حال مسئولان با تصمیم‌گیری‌های مسالمت آمیز باید از به وجود آمدن چنین تنش و درگیری جلوگیری می‌کردند» و افزود:

ناگفته ‌نماند امتیاز شهرک جوانان متعلق به خود اهالی روستای آرو بود که پس از فروش اراضی توسط خود اهالی در حال حاضر افراد غیر بومی و خوش‌نشین صاحب اراضی هستند.

برخی ویدیوهای این سرکوب در شبکه‌های اجتماعی، سیاه‌وسفید و با موسیقی بازنشر شدند. آواتودی فارسی ویدیویی را در ایکس/توییتر سابق منتشر کرد که از «شلیک مستقیم» به اهالی این روستا خبر می‌دهد.

«به مردم دروغ نگویید»

پروفایل هیرکانی، رسانه حقوق بشر و محیط‌زیست البرز (تالش و گیلان و تبرستان) تصویرهایی از خلیل بهرامی، شهروند ۷۵ ساله اهل روستای آرو منتشر کرد که در جریان سرکوب اعتراضات مردمی «توسط ماموران نیروی انتظامی چندین متر روی زمین کشیده شد و مورد ضرب و جرح قرار گرفت».

هیرکانی افزود:

فضای روستا به شدت امنیتی شده و صفحات محلی در اینستاگرام تحت فشار جهت عدم اطلاع رسانی از روستا و سرکوب مردم قرار دارند.

هیرکانی پیش‌تر ویدیویی از حضور نیروهای حکومتی «جهت سرکوب مردم» و «یورش» به آنان خبر داده بود.

این رسانه حقوق بشری همچنین تصویری از یک شهروند دیگر با نام ولی بهرامی منتشر کرد و نوشت:

ولی بهرامی اهل روستای آرو دماوند یکی از چند مجروح حمله نیروی انتظامی به مردم روستای آرو است که با کلت از ناحیه ران مورد شلیک ماموران نیروی انتظامی ورامین قرار گرفته و دچار خونریزی شده است. به گفته منابع منطقه‌ای آمار مجروحان بالا بوده و حال چند نفر وخیم است.

هیرکانی در توییتری دیگر نوشت:

صدها استوری و کامنت از مردم روستای آرو دماوند و روستاهای همجوار وجود دارد که در آن علت اعتراض مردم اجرای طرح انتقال آب از منابع آب روستا به شهرک‌های ویلایی غیربومی و افزایش ساخت و ساز و عدم گنجایش روستا عنوان شده است. اما عده‌ای از فعالان و رسانه‌ها با بی‌اخلاقی تمام علت اعتراض مردم را صرفا بحران آب عنوان کرده و به این مسئله تقلیل داده‌اند. مردم آرو می‌گویند مخالف انتقال آب از منابع روستای آرو برای استخر، جکوزی و فضای سبز شهرک نشینان غیربومی هستند. به مردم دروغ نگویید و لااقل به اصول حرفه‌ای در خبررسانی پایبند باشید.

Ad placeholder

ماجرای ممانعت اهالی روستای آرو دماوند از انتقال آب به شهرک جوانان

وب‌سایت عصر شرق | اخبار دماوند در گزارش «ماجرای ممانعت اهالی روستای آرو دماوند از انتقال آب به شهرک جوانان» دو روایت حکومتی و مردمی از اعتراضات ۲۳ اردیبهشت و سرکوب آن را منتشر کرد:

  • طی چند سال گذشته بنیاد مسکن دماوند، زمین‌هایی از روستا را قطعه‌بندی و به برخی اهالی روستا واگذار می‌کند
  • آنها با گذر زمان این زمین‌ها را به افراد غیربومی می‌فروشند
  • مساله انشعاب آب در این محدوده رخ می‌دهد
  • اداره آب و فاضلاب تصمیم می‌گیرد پروژه انتقال آب از روستا را انجام دهد
  • صبح ۲۳ اردیبهشت اداره آب و فاضلاب به همراه نیروهای یگان ویژه اقدام به انشعاب‌گیری از روستا می‌کند
  • مردم به اعتراض جمع می‌شوند و درنهایت نیروی انتظامی جهت کنترل مردم به ماجرا وارد می‌شود.

این وب‌سایت خبری به‌نقل از یکی از اهالی محلی نوشت:

خودمان آب نداریم و چرا باید آب روستا را به این شهرک بدهیم و باید چاه جدیدی برای شهرک ایجاد کنند.

روایت دیگر به‌نقل از مدیرعامل آب و فاضلاب شرق استان تهران است:

رحمت‌الله محمدی، مدیرعامل آب و فاضلاب شرق استان تهران اما ماجرا را اینگه روایت می کند که «وقتی برای اجرای خط اتصال به‌طول ۱۰۰ متر به سمت شهرک جوانان مراجعه کردیم در حین اجرای کار تعدادی افراد به سمت عوامل اجرایی هجوم آورده و مانع اجرای کار شدند که با حضور به موقع نیروی انتظامی موانع برطرف و کار به اتمام رسید.

یک توییت پایگاه خبری تارود دماوند هم نوشت:

با حضور به موقع پرسنل خدوم نیروی انتظامی موانع برطرف و کار به اتمام رسید لکن متأسفانه پس از آن، همان افراد سود جو به لوله کار شده آسیب وارد کردند.

https://twitter.com/tarood_ir/status/1790100921508085909

«با باتون و سنگ به جان اهالی روستا افتادند»

گروه حقوق بشری دادبان در ایکس نوشت:

ساکنان روستای آرو دماوند به بحران آب در این منطقه اعتراض کرده‌اند به‌جای توجه به بحران موجود، یک لشکر نیروی امنیتی اعزام شده و با باتون و سنگ و… به‌جان اهالی روستا افتاده‌اند؛ علاوه بر ضرب و شتم، بسیاری از آنها را به صورت خانوادگی بازداشت کرده‌اند.

هیرکانی در یک توییت دیگر نقش حقوق بشر مردم محلی را فهرست کرد:

ضرب و جرح اهالی روستا، کتک زدن زنان، سالخوردگان و جوانان و شلیک گلوله جنگی با کلت و مجروح کردن تعداد زیادی از بومیان، شکستن شیسه‌های منازل از جمله مواردی است که توسط نیروی انتظامی انجام شده است. مردم روستا می‌گویند تا کی باید تاوان روابط مسئولان با ویلانشینان را بدهند.

یک شهروند هم در ایکس نوشت:

میدونید یورش وحشیانه مزدوران رژیم به مردم روستای آرو دماوند دلیلش چی بوده؟ اینکه مردمی که جد اندر جدشون تو این روستا زندگی میکردند به انتقال آب محدود منطقه به ویلاهای اعیان‌نشین بالا و خارج روستا معترض بودند! جمهوری اسلامی با حمله به زنان و مردان این روستا آنها را مورد ضرب و شتم قرار داد، شیشه‌های خونه هارو شکست، پیرمردها رو زد و جوانها رو دستگیر کرد! همینقدر نابکار و حقیر!

«معجزه آبخیزداری در روستای آرو»

خبرگزاری صداوسیما در ۱۷ اردیبهشت امسال در خبر «معجزه آبخیزداری در روستای آرو دماوند» نوشته بود:

روستای آرو در شهرستان دماوند یکی از مناطقی است که مردم در اجرای طرح‌های آبخیزداری مشارکت ۸۰ درصدی داشته اند. تأمین آب در طول سال و افزایش تولید محصولات کشاورزی در این روستا از نتایج اجرای طرح‌های آبخیزداری بوده است. دهیار روستای آرو گفت: قبل از اجرای طرح آبخیزداری حدود ۳ هکتار از زمین‌های کشاورزی زیر کشت بود که بعد از اجرای طرح به ۵۰ هکتار افزایش یافته است.

صدای شهریور در ایکس نوشت یورش حکومتی در دو مرحله صورت گرفته است و درنهایت منجر به «بازداشت خانوادگی» اهالی روستا شده است:

در این حمله وحشیانه ، که از ساعت ٦ صبح تا ساعت ٦ عصر ادامه داشت، مزدوران اهالی روستا را مورد ضرب و شتم شدید قرار دادند. آنها با کتک زدن زنان، ضرب و شتم سالمندان، شلیک گلوله کلت کمری، بسیاری را مجروح کردند. حال برخی از از جوانان روستا وخیم گزارش شده است. مزدوران همچنین با شکستن شیشه‌های منازل و دستگیری بیش از ۳۰ تن از اهالی روستا، فضای وحشت را بر روستای آرو حاکم کردند. ساعاتی بعد یگان ویژه دماوند با کمک یگان ویژه ورامین مجدداً به روستای آرو یورش برده و تعدادی دیگر از مردم روستا را اینبار به طور خانوادگی بازداشت کردند.

https://twitter.com/SedayeShahrivar/status/1790050728494485928

ویکی‌پدیای فارسی براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰، جمعیت این روستا را ۱۱۷۰ (۳۵۰ خانوار) معرفی کرده است. بر مبنای اطلاعات موجود در ویکی‌پدیای فارسی مردم این روستا از قومیت طبری هستند و به زبان طبری دماوندی که گویشی از زبان مازندرانی می‌باشد صحبت می‌کنند.

Ad placeholder

املاک «طرح هادی» و شهرک «جوانان بنیاد مسکن»

تارود دماوند در خرداد ۱۴۰۱ در خبر «شهرک جوانان روستای آرو دماوند با پیشرفت ۵۰ درصدی مورد بی‌توجهی تخصیص اعتبار قرار گرفته است/ چشم انداز طرح هادی روستای آرو به پایان رسیده و نیاز به بازنگری دارد» به نقل از مجتبی حسینی، دهیار روستای آرو نوشت:

بیش از ۱۰ سال از واگذاری شهرک جوانان روستای آرو می‌گذرد، این پروژه حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد پیشرفت دارد اما از سوی بنیاد مسکن هیچگونه اعتبار قابل توجهی تا امروز اعلام نشده است.

«طرح هادی» برنامه حکومت برای سازماندهی فضاهای روستایی ایران است. با وجود این، حسینی تاکید کرد «حتی یک جدول‌کشی و آسفالت یا لوله‌کشی» در این مدت ۱۰ سال اجرا نشده است. او در آن زمان گفت پیشینه این روستا در دامپروری است اما مردم محلی «با تغییر سبک زندگی و شباهت به شهرنشینی روبرو شده‌اند» و افزود:

رفع مغایرت‌های تغییر کاربری املاک طرح هادی از دیگر مشکلات روستاییان است، گاهی مردم تاوان اشتباه کارشناسان و شرکت مهندسین و مشاوران طرح را می‌دهند و در یک مورد بعد از دو سال از تغییر کاربری مزروعی به مسکونی رقم ۷۰ میلیونی از وی درخواست شده است.

او از تغییر کاربری زمین‌های کشت دیم به ویلاسازی خبر داده بود و از پیشینه مشکلات در این منطقه گفت:

املاکی در مناطق مختلف شهرستان از جمله آرو وجود دارد که جهاد کشاورزی هیچگونه تلاشی برای تامین آب آنها نکرده و انتظار کشت و کار از مردم دارد؛ وقتی کشاورزی رونق نداشته باشد ناخواسته ساخت و ساز غیرمجاز گسترش می‌یابد.

«پولت را پس بگیر و برو!»

طرح «مسکن ملی دماوند» می‌خواهد بیش از هفت هزار خانه تازه در محدوده این شهرستان بسازد. خبرگزاری رکنا در ۱۴ اردیبهشت در گزارش «ظلم بنیاد مسکن به متقاضی مسکن ملی دماوند / پولت را پس بگیر و برو!»، به‌نقل یک شهروند نوشت:

بهمن ماه سال ۹۸ ثبت نام کردم و در سال ۹۹ حدود ۱۱۰ میلیون تومان در چند پرداختی واریز کردم و تا امروز آورده ام به ۳۵۰ میلیون تومان رسیده است، اما می‌گویند انصراف بده و پولت را پس بگیر. می‌گویند برای یکی از ابلاغیه‌هایی که ارسال شده است پولتان واریز نشده است.

این شهروند همچنین گفت:

به مسئول مربوطه هرچه التماس کردم و گفتم من کارگر هستم و این چند سال از زندگی‌ام و همه‌چیز زده‌ام و با سختی این پول را با مسافرکشی و کم کم با قرض و وام جمع کردم تا این همه سال واریز کنم و منتظر بودم، ارزش پول من از آن زمان با امروز قابل مقایسه نیست، اما یک کلام می‌گوید؛ پولت را پس بگیر، واحد را به فرد دیگری داده‌ایم.