فروردین ۱۴۰۳ همراه با رشد فزاینده قیمت دلار در مقابل سقوط تومان است. رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران در این میانه گفت: «امسال سختترین سال فقرا در چهار دهه گذشته است.» او در مورد معلولان اشاره به افزایش ۳۰ درصدی کمکهزینه دولتی کرد که به نزدیک یک میلیون تومان در ماه رسیده است، هرچند قانون میگوید معادل حداقل حقوق دولتی باشد. یک میلیون تومان این روزها نزدیک به ۱۵ دلار آمریکاست.
البته کمپین معلولان نوشت پس از یک سال مطالبهگری توانسته ردیف بودجه حذفشده قانون معلولان را به قانون بودجه سنواتی برگردانند. دولت اعتبار ۱۳۲۰۰ همتی (هزار میلیارد تومان) برای این بخش بودجه گذاشته که به گفته این کمپین، «تنها یکچهارم از بودجه مورد نیاز فقط یک ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان است.
معلولان در مقابل یک استوری «عمو پورنگ» که از گرانی اقلام موردنیاز مادر سالمندش میگفت هم گفتند «وضعیت ما خیلی وقته که خیلی بحرانی» است.
همزمان، حکومت از فردی به اسم حمایت از معلولان تقدیر کرد که بانی بیکاری خبرنگاران نابینای «ایران سپید» بود.
یک مادر نوشت فرزند ۱۳ ساله اوتیسم خود را به مرکز «زندگی سبز قم» سورده، یازده فروردین بچه را با بدن کبود تحویل گرفته و تنها سه ساعت بعد شاهد مرگ او بوده است.
«زندگی سبز قم» و جان باختن امیرعلی ۱۳ ساله با «اوتیسم خیلی شدید»
مادر امیرعلی ۱۳ ساله با «اوتیسم خیلی شدید» در یک فایل صوتی که کمپین معلولان منتشر کرد، گفت تا ۶ فروردین، برای چند روز عید بچهاش پیش او «سالم و صحیح» بوده است. او ۱۲ اسفند از فرزندش چکآپ کامل گرفته بود تا از احتمال عوارض داروهای مصرفی آگاه شود و در آن زمان این کودک مشکل کبد، کلیه، قلب یا مانند آن نشان نداده است.
۱۱ فروردین، به مادر تماس نمیگیرند و به پدر میگویند «بچه کماشتهاست، یکی دو روزی او را به خانه ببرید.» موسسه سازمان سبز قم گفته به مادر تماس گرفتند اما مادر نمیتواند شماره آنها را در تماسهای تلفنش بیابد. البته وقتی پدر فرزند را میبیند، «دست و پایش کبود بوده، نبضش [درست] نمیزده، بچه قدرت راه رفتن نداشت» و وقتی بچه را در ماشین تحویل پدر میدهند، «گردن بچه روی پاهای پدر میافتد» چون توانی نداشته است.
کارکنان مرکز به پدر میگویند «مشکلی نیست» ولی «ولی ما نتوانستیم بهش سرم بزنیم چون رگش را پیدا نکردیم». کودک را به بیمارستان ببرید، هرچند مادر اشاره میکند نه به اورژانس تماس گرفتند نه خودشان زودتر بچه را به بیمارستان بردهاند. حوالی ظهر کودک در بیمارستان کودکان بستری میشود و سه ساعت بعد پزشک مرگ او را اعلام میکنند.
کمپین معلولان نوشت «مرگ عطشناک یک نوجوان اوتستیک».
«تنبیه جامعه معلولین به کدوم جرمه که نه مشکلشون براتون مهمه نه عیدشون؟»
معلولان میگویند که امسال عیدی دولتی را همچنان دریافت نکردند. از جمله پویا جامعه کوهی، نوجوان فعال حقوق معلولین که در ایکس (توییتر سابق) و همزمان با عید فطر نوشت:
با سلام و تبریک عید سعید فطر خدمت آقای قادری ریاست محترم بهزیستی آقای قادری امروز ۲۲ فروردین و روز عیده بعداز ده سال شما عیدی معلولین و قطع کردین مستمری رو بیستم قرار بود واریز کنن امروز بیست و دومه. بفرمایید تنبیه جامعه معلولین به کدوم جرمه؟ که نه مشکلشون براتون مهمه نه عیدشون.
فیلتر اپیلیکشنی که هدفش کمک به افراد نابیناست
میلاد نوری، برنامهنویس در ایکس نوشت که چند سال پیش با یک آپ آشنا شد که به افراد نابینا کمک میکرد به افراد داوطلب مرتبط شوند و از آنها کمک بگیرند. آخرین مرتبه خود او تاریخ انقضای یک بسته دارو را برای یک فرد نابینا خوانده بود اما «این اپ که برای افراد نابینا بسیار کاربردیست، در ایران فیلتر شده!»
استوری «عمو پورنگ»: «وضعیت ما خیلی وقته که خیلی بحرانیه»
داریوش فرضیایی معروف به «عمو پورنگ» در یک استوری اینستاگرام همراه تصویری در کنار مادرش در آرامگاه امام هشتم شیعیان در مشهد نوشت:
آقای دولت سلام امروز رفتم برای مادرم وسایل موردنیازش (پوشک، شیرخشک انشور، پد زیرانداز، مقداری دارو) بخرم، سرم سوت کشید، همه اینها داخل کشور تولید میشه اما قیمتها کلی تغییر کرده!! یعنی چی آخه؟ هرچند وقت یکبار یه سونامی قیمت اتفاق میفته و هیچکس جوابگو نیست!! یعنی نگهداشتن مادر یا سالمندان که اینقدر در دین و فرهنگ ما سفارش شده با این وضعیت برای خانوادهها چطور امکانپذیره؟ اگه کسی نتونه تهیه کنه و تمکن مالی نداشته باشه چه گِلی باید سرش بزنه!!؟؟
کمپین معلولان در واکنش این استوری در ایکس نوشت:
عمو پورنگ جان! خیلی از معلولان و سالمندان به دلیل گرونی دیگه قادر به تامین پوشک و سوند، پد و سایر وسایل بهداشتی یکبار مصرف نیستند؛ بنابراین ناچارند از پارچه کهنه به جای پوشک و از سایر وسایل یکبار مصرف، بارها استفاده کنند که همین باعث عفونت میشه. وضعیت ما خیلی وقته که خیلی بحرانیه.
مستمری یک نفره سال جاری معلولان نزدیک به ۱۵ دلار آمریکاست
مستمری مددجویان سازمان بهزیستی امسال برای یک نفر ۹۹۳۷۲۰ تومان است که نزدیک به ۱۵ دلار آمریکا، یا روزی ۴۸ سنت است. آزاده مختاری، خبرنگار در ایکس نوشت:
میزان واریزی #بهزیستی برای مستمریبگیران این سازمان، آنچنان نیست که درد زیادی از آنهارا درمان کند اما همین رقم اندکی هم که ماهانه برایشان واریز میشود با تاخیر است! سازمان بهزیستی، سازمانی کمک کننده به قشری از جامعه است که هر تاخیر در کمک به آنها مصادف با سختی بسیار برایشان است.
کمپین معلولان در واکنش نوشت:
مستمری مددجویان سازمان بهزیستی در سال جاری؛ یک نفره ۹۹۳هزار و ۷۲۰ تومان، دو نفره یک میلیون و ۴۱۹هزار تومان، سه نفره یک میلیون و ۹۸۷هزار و ۴۴۰ تومان، چهار نفره دو میلیون و ۵۵۵هزار و ۲۸۰ تومان، و پنج نفره سه میلیون و ۱۲۳هزار و ۱۲۰ تومان.
«سختترین سال فقرا در چهار دهه گذشته»
حسن موسوی چلک، در گفتوگو با روزنامه «توسعه ایرانی» که با تیتر «امسال سختترین سال فقرا در چهار دهه گذشته است» منتشر شد، گفت:
ما در جامعه مددکاری اجتماعی شاهدیم که مددجویان با پوست و گوشتشان فقر را لمس میکنند. درد فقر و زخم فقر رفتهرفته بیشتر و عمیقتر میشود. کار کودکان، بیخانمانی، خشونت خانوادگی و اجتماعی ناشی از فقر و… بیشتر خواهد شد. پیشبینی ما این است که جمعیت فقیر ما بیشتر شود. چرا که هزینههای زندگی آنقدر بالا رفته که هیچ تناسبی با درآمدها ندارد.
او در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت خانوارهای نیازمند معلولان و اقشار آسیبپذیر گفت:
تحلیل من به عنوان فردی که در این حوزه کار میکنم و مسئولیت یک تشکل مددکاری اجتماعی را دارم و مستقیم با این افراد سر و کار دارد این است که با توجه به افزایش هزینهها و اقلام مربوط به توانبخشی و اجارهبها و غیره، در طی چهار دهه اخیر امسال سختترین سال برای فقرا، نیازمندان معلولان و محرومان خواهد بود. حتی برای فقرایی که به هر دلیلی توانستهاند به نظام حمایتی کشور وصل شوند و خدمات مستمر یا غیرمستمر دریافت کنند.
فروردین یک سال پیش در شرایطی شروع شد که دولت ابراهیم رئیسی ردیف بودجه مستقل «قانون حمایت از معلولان» را حذف کرد. کمپین معلولان نوشت پس از یک سال فعالیت مدنی توانسته این ردیف را به بودجه برگرداند:
با بیش از یکسال مطالبهگری سرانجام توانستیم ردیف بودجه حذفشده قانون معلولان را به قانون بودجه سنواتی کشور برگردانیم هرچند اعتبار ۱۳۲۰۰ همتی امسال نسبت به سال گذشته ۴ برابر شده اما این رقم تنها یک چهارم از بودجه مورد نیاز فقط یک ماده(۲۷) قانون معلولان است
در کنار این خبرها، «شبکه شرق» در گزارش «خلأهای قانونی، دلیل رواج کار کودکان دارای معلولیت است» به نقل از مدیرعامل انجمن دیستروفی ایران، نوشت:
بهعنوان نمونه عینی که با آنها سروکار داریم، مادری دارای معلولیت بوده و مسئولیت امور خانه بر عهده فرزندی است که با مادرش در یک خانه زندگی میکند. این فرزند چه از روی اجبار و چه به صورت اختیاری، مسئولیت پختوپز، نظافت و… را عهدهدار شده و از حقوق مسلم بسیاری محروم شده است. در این مورد، کودک نه به قصد آموزش و یادگیری بلکه به خاطر فشار محیط و خانه مشغول به کار شده و مسئولیت گرفته است. او از کودکی مسلم و بحق خود برای بازیکردن، تفریح و… غافل شده و این فعالیت، کار کودک محسوب میشود. در انجمن دیستروفی، کودکان دختر یا پسر زیادی هستند که والدینشان دارای معلولیت بوده، پدر به خاطر معلولیت همسر از او جدا شده و کودکشان در کنار مادر زندگی میکند. این بچهها به تنهایی مسئولیت کارهای شخصی والدین مثل لگنگذاشتن، حمام یا دستشویی بردن والدین را هم عهدهدار شدهاند. این موارد در واقع مصداقی از کار کودک است.
او افزود:
مسئله بعدی به کار کودکی برمیگردد که خودش دارای معلولیت است. دو دستهبندی برای این کودکان وجود دارد. مشاهده شده است که کودک دارای معلولیت در کنار پدر یا مادرش کار در منزل انجام میدهد و حاصل نهایی کارش را در خیابان و با دستفروشی میفروشد. بهعنوان نمونه، در خانه سبزی پاک میکند و در کنار پدر یا مادرش آن را در خیابان یا سر چهارراهها میفروشد. نمونهای از این کودک که ویلچر هم نداشت، توسط انجمن دیستروفی شناسایی و برایش ویلچر تهیه شد.
رضا درویش و روزنامه «ایران سپید»
رویا بابایی، خبرنگار حوزه معلولان با اشاره یک برنامه دولتی نوشت:
تا صحبت از روزیطلب شده، دست راست ایشون در تعطیلی ایران سپید هم معرفی کنم: رضا درویش! دو بزرگوار خبرنگاران نابینا رو اخراج کردن تا ۱- درویش سالهای آخر بازنشستگیش رو با حقوق مدیرمسئولی یک روزنامه تعطیل و بیدردسر طی کنه ۲- تعطیلی روزنامه رو اعلام نکنه که یارانه کاغذش قطع نشه.
احتمال ساخت دو ورزشگاه تازه در تهران برای معلولان
خبرگزاری ایسنا به نقل از حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران نوشت:
به دنبال ایجاد دو ورزشگاه دیگر به جز ورزشگاه حضرت ابوالفضل برای معلولان هستیم که جزو برنامههای امسال ما قرار دارد.
علی محمد قادری، رئیس سازمان بهزیستی ایران هم در یک جلسه اخیر شورای شهر تهران گفت:
این نیاز وجود دارد که پارک یا پردیسی شکل بگیرد که شهروندان عادی نیز بتوانند از آن استفاده کنند اما خانوادههای دارای فرزندان معلول در آن از بازیهای مهارتی بهره ببرند. این طرح حتما اقتصادی خواهد بود و منافعی را به دنبال خواهد داشت.
او خواستار سه تا ۳۰ هکتار زمین برای ساخت «پردیس توانمندسازی» است.