با وجود حملهی موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی به اسرائیل، ارتش اسرائیل شب گذشته حملاتش را به نوار غزه قطع نکرد.
در ساعات پایانی شنبه ۱۳ آوریل / ۲۵ فروردین همزمان با حملات ایران، اسرائیل چندین ساختمان مسکونی را در اردوگاه پناهندگان نصیرات تخریب کرد. مصدومان این حادثه به بیمارستان العوده و الاقصی منتقل شدند.
خبرگزاری الجزیره به نقل از شاهدان عینی نوشته است که در شمال این اردوگاه پهپادهای اسرائیلی فلسطینیها را هدف قرار میدادند.
شاهدان همچنین گفتهاند که اسرائیل در حال خرابکردن خانهها و مزارع است. بنابر این گزارش، این اقدام ممکن است به خاطر توسعه گذرگاه جدیدی باشد که اسرائیل به تازگی ایجاد کرده و قرار است شمال و جنوب نوار غزه را از هم جدا کند.
در شهر رفح در جنوب نوار غزه صدای پهپادهای تجسسی اسرائیل شنیده شده است که به گفتهی الجزیره احتمالاً مشغول گردآوری اطلاعات برای اهداف بالقوه بودهاند.
درگیریها در شمال نوار غزه نیز همچنان ادامه داشته است.
در مجموع، در ۲۴ ساعت گذشته ارتش اسرائیل ۴۳ فلسطینی را کشته و ۶۲ نفر را زخمی کرده است. به این ترتیب مجموع تلفات انسانی فلسطینیان در جریان جنگ غزه از هفتم اکتبر تاکنون، به دستکم ۳۳هزار و ۷۲۹ کشته و ۷۶هزار و ۳۷۱ زخمی رسیده است. افزون بر این تخمین زده میشود که هشتهزار پیکر بیجان زیر آوار مانده باشند.
تأثیر حملهی ایران بر جنگ در غزه
این حملات در حالی ادامه داشتهاند که کانالهای وابسته به سپاه پاسداران، از جمله صابرین نیوز با انتشار پستهای تبلیغاتی مدعی شده بودند که شب حملهی ایران به اسرائیل پس از ماهها اولین شبی بوده که غزه «شهید» نداشته است.
در مقابل، برخی تحلیلگران بر آنند که حملات تلافیجویانهی ایران به اسرائیل ممکن است توجهات را از روی حملات اسرائیل به نوار غزه منحرف کند.
دیوید دس روچس، دانشیار دانشگاه دفاع ملّی در واشنگتن دیسی به الجزیره گفته است که در عملیات شب گذشتهی ایران «ملاحظات عزت و افتخار از ملاحظات استراتژیک و فایدهمندی تاکتیکی جدا شدند» و این میتواند حاکی از شروع «دورهای خطرناکتر از آنچه ما فکر میکردیم» باشد.
این افسر سابق ارتش ایالات متحده و مدرس علوم نظامی همچنین افزود که ایران چهبسا این امکان را که حملهاش به اسرائیل میتواند تمرکز را از نوار غزه دور کند «به طور واقعی در نظر نگرفته» و در نتیجهی این حمله ممکن است «فشاری که روی اسرائیل بود تا از اقدامات بیشتر در غزه امتناع کند، برداشته شود.»
محمد المصری، پژوهشگر مؤسسه مطالعات عالی دوحه نیز حملهی ایران را برای نتانیاهو، چه به لحاظ داخلی و چه در صحنهی بینالمللی مفید دانست.
این پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی همچنین اتفاقات ساعات گذشته را «پیروزیای برای نتانیاهو» خواند و گفت:
دقت کنید که امروز ما راجع به چه چیزهایی دیگر حرف نمیزنیم. ما دیگر راجع به امدادرسانی به غزه صحبت نمیکنیم. ما دیگر راجع به کشتارها در غزه صحبت نمیکنیم. هیچکس در اسرائیل دیگر دربارهی اسیران صحبت نمیکند.
المصری در ادامه افزود: «این حواسپرتیای است که نتانیاهو میخواست و حالا ما شاهد تغییر جهت همدلیها در پایتختهای غربی هستیم که دوباره دارند روایت اسرائیلیها را میپذیرند.»
مذاکرات آتشبس به کجا رسید؟
مذاکرات آتشبس و آزادسازی زندانیان و اسیران نیز در روزهای اخیر و با تمرکز اسرائیل بر پاسخ نظامی جمهوری اسلامی، ناامیدکنندهتر شده است.
سازمان اطلاعات و عملیات ویژهی اسرائیل (موساد) که در گفتگوهای آتشبس نماینده دارد، یکشنبه ۱۴ آوریل / ۲۶ فروردین مدعی شد که حرکت مقاومت اسلامی (حماس) آخرین طرح پیشنهادی میانجیگران بینالمللی برای آتشبس موقت در غزه را رد کرده است.
موساد در بیانیهی خود این اقدام را نشانهی آن دانسته که «(یحیی) سنوار [فرمانده نظامی حماس در غزه] خواستار توافق بشردوستانه و بازگشت اسیران نیست و همچنان دارد از تنش [اسرائیل] با ایران سوءاستفاده میکند.» موساد همچنین هدف حماس را «تنشزایی عمومی در منطقه» خواند.
در مقابل، حماس گفته که خواستار «تعهد مکتوب روشن» است که اسرائیل در دومین مرحله از یک طرح آتشبس سهمرحلهای نوار غزه را تخلیه میکند.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام حماس که نام او ذکر نشده نوشته است: «ما آمادگی خود را برای رسیدن به توافقی در رابطه با مبادلهی جدی زندانیان بین دو طرف اعلام میکنیم.»
حماس همچنین روز شنبه اعلام کرد که پاسخش را به طرح آتشبس ششهفتهای میانجیگران بینالمللی تسلیم طرفین مذاکره کرده است، اما اشارهای به محتوای این پاسخ نکرد.
اما الجزیره به نقل از یک مقام مصری که نامش برده نشده نوشته که حماس خواستار «یک توافق چندمرحلهای جامع» است که شامل پایان جنگ، خروج اسرائیل از نوار غزه و توافق برای آزادی همهی اسیران در ازای شمار زیادی از زندانیان فلسطینی میشود. این مقام مصری گفته که مذاکرهکنندگان پیش از اعلام دور تازهی گفتگوها، پیشنهاد حماس را با دقت بررسی میکنند.
از سوی دیگر، بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل و عضو حزب راست افراطی «صهیونیسم مذهبی» گفته که گفتگوهای آتشبس باعث نمیشود حماس اسیران را به اسرائیل بازگرداند. او در ادامه خواستار «کنترل کامل نوار غزه به دست اسرائیل» شد.
ادامهی خشونتها در کرانهی باختری اشغالی
در روزهای اخیر خشونت شهرکنشینان اسرائیلی علیه فلسطینیان ساکن سرزمینهای اشغالی کرانهی باختری ادامه داشته است.
روز جمعه در جریان حملهی گستردهی شهرکنشینان به روستای المغیر در شمال شرق رامالله، یک فلسطینی ۲۵ ساله کشته شد.
این حمله در پی گمشدن یک نوجوان ۱۴ سالهی اسرائیلی و سپس پیدا شدن پیکر بیجان او رخ داد.
روز شنبه نیز در روستای بیتین در شمال شرق رامالله، شهرکنشینان اسرائیلی یک نوجوان هفدهسالهی فلسطینی را به قتل رساندند.
هدف حملات شهرکنشینان چندین شهر و روستای فلسطینینشین از جمله بیتین، المغیر، سنجل، ترمسعیا، ابوفلاح، دوما، الساویه و حواره بود. مهاجمان با شلیک گلوله و پرتاب سنگ و آتشزدن داراییهای فلسطینیان این حملات را انجام دادند.
به گزارش الجزیره، در جریان حملات جمعه و شنبه دستکم ۴۹ نفر نیز زخمی شدند.
به گزارش سازمان ملل متحد، شهرکنشینان از هفتم اکتبر تاکنون دستکم هشت فلسطینی را به قتل رساندهاند. به گفتهی شاهدان عینی، این حملات عمدتاً در حضور سربازان اسرائیلی انجام شده است.
گروه حقوق بشری اسرائیلی «بتسلم» در واکنش به حملات اخیر در پستی در شبکههای اجتماعی خود میگوید که دولت اسرائیل با باز گذاشتن دست شهرکنشینان برای حمله به مردم کرانهی باختری اشغالی، «واقعیتی مبتنی بر خون و انتقام آفریده است.»