دولت عراق روز شنبه ۱۴ بهمن/ ۳ فوریه با محکوم کردن «تجاوز جدید به حاکمیت عراق» گفت که حداقل ۱۶ نفر در حملات شامگاه گذشته ایالات متحده به نقاطی در این کشور کشته شدهاند.
یک سخنگوی دولت عراق روز شنبه گفت که غیرنظامیان هم در میان کشتهشدگان هستند و ۲۵ نفر در بمبارانهایی که مناطق غیرنظامی و امنیتی را هدف قرار دادند، زخمی شدند. منابع امنیتی عراق به الجزیره گفتند که شب گذشته شش حمله هوایی به عراق انجام شد.
ایالات متحده پس از حمله شبانه به اهداف مرتبط با سپاه قدس در عراق و سوریه در پاسخ به حملهای که سه سرباز آمریکایی را در اردن کشت، نسبت به حملات تلافی جویانه بیشتر هشدار داد.
دولت عراق گفت: «اینگونه حملات، امنیت عراق و منطقه را در لبه پرتگاه قرار میدهد».
سخنگوی دولت عراق ادعاهای واشنگتن مبنی بر هماهنگی حملات هوایی شامگاه گذشته با بغداد را «نادرست» و «با هدف گمراه کردن افکار عمومی بینالمللی» خواند.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا ساعاتی پس از موج اول حملات تلافیجویانه آمریکا به عراق و سوریه به خبرنگاران گفت که هدف از حملات «چندگانه» و «چند مرحلهای» واشنگتن، توقف حملات گروههای همسو با ایران است و نه آغاز جنگ با ایران.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا هم گفت که حملات «در زمانها و مکانهایی که ما انتخاب میکنیم ادامه خواهند داشت».
این در حالی است که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در حال آماده شدن برای آغاز پنجمین سفرش به خاورمیانه پس از حمله ۷ اکتبر است. بلینکن سفرش را از روز یکشنبه آغاز میکند و قرار است به اسرائیل، کرانه باختری اشغالی، عربستان سعودی، مصر و قطر برود.
در مورد حملات شب گذشته، فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) اعلام کرده است که بمبافکنهایی را از آمریکا به پرواز درآورده و از بیش از ۱۲۵ مهمات دقیق برای هدف قرار دادن بیش از ۸۵ هدف استفاده کرده است که شامل مراکز عملیات فرماندهی و کنترل، مراکز اطلاعاتی، انبار تسلیحات و تاسیسات زنجیره تأمین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گروههای مسلح وابسته به آن میشود.
رسانههای دولتی سوریه هم از تلفات متعدد در پی حملات در منطقه مرزی با عراق (دیرالزور و البوکمال) خبر دادند.
وزارت دفاع سوریه هم «تجاوز نیروهای اشغالگر آمریکایی» را که «هیچ توجیهی جز تلاش برای تضعیف توانایی ارتش عربی سوریه و متحدانش در زمینه مبارزه با تروریسم» ندارد، محکوم کرد و افزود: «مناطق مورد هدف همان مناطقی بود که ارتش با بقایای گروه مسلح داعش میجنگد.»
دیده بان حقوق بشر سوریه مستقر در بریتانیا اعلام کرد که حداقل ۱۸ شبهنظامی وابسته به سپاه قدس در حملات سوریه کشته شدند.
ویدئوهایی که در فضای مجازی منتشر میشود ظاهراً نشان میدهد که زاغههای موشکی متعلق به گروههای مسلح همسو با تهران در عراق مورد اصابت قرار گرفتهاند.
اگرچه واشنگتن گفته است که تمام اهداف مورد نظرش محل حضور نیروی قدس سپاه است اما گمان میرود هیچ نظامی ایرانی در این حملات کشته نشده باشد.
آمریکا پس از کشته شدن سه تن از سربازانش در حمله پهپادی به پایگاه برج ۲۲ در نزدیکی مرز سوریه و اردن، نزدیک به یک هفته زمان برد تا اقدامی انجام دهد و پیش از حملات شبانهاش، اطلاعات مربوط به آن را در اختیار رسانهها قرار داد. اقدامی که نشان میدهد آمریکا بنا نداشت حملاتش غافلگیرانه باشد.
مسئولیت حمله به پایگاه آمریکایی را ائتلاف نیروهای موسوم به مقاومت اسلامی در عراق بر عهده گرفته است که نیروهای آمریکایی را «نیروهای اشغالگر» میداند و خواستار پایان دادن به جنگ اسرائیل در غزه شده است.
در حالی که عراق هنوز در حال ارزیابی خسارات ناشی از حملات هوایی است، میگوید که این حملات «تلاشهای دولت عراق را برای ایجاد امنیت و ثبات تضعیف میکند و تهدیدی است که میتواند عراق و منطقه را به سمت عواقبی ناگوار سوق دهد».
مقاومت اسلامی عراق که از تعلیق عملیات خصمانه علیه نیروهای آمریکایی در هفته گذشته خبر داده بود، ساعاتی پس از حملات آمریکا اعلام کرد که روز شنبه با تعداد نامشخصی پهپاد به پایگاه حریر در اربیل در شمال عراق حمله کرد.
منابع امنیتی بلندپایه در کردستان عراق اما به رووداو گفتهاند که ادعای مقاومت اسلامی عراق در حمله به پایگاه هوایی حریر دروغ است.