روزنامه هم‌میهن روز یکشنبه ۲۴ دی/۱۴ ژانویه از آزادی موقت نیلوفر حامدی و الهه محمدی با قرار وثیقه خبر داد.

براساس گزارش‌های رسیده به خانواده و دوستان این دو خبرنگار که منتظر آزادی آن‌ها بودند، اجازه تجمع جلوی در زندان را نداده‌اند و آن‌ها را به یک کیلومتر بالاتر، جلوی «دشت بهشت» فرستاده‌اند.

الناز محمدی، خواهر الهه محمدی با انتشار عکسی در ایکس (توییتر سابق) خبر آزادی آن‌ها را تأیید کرد و نوشت که آزادی الهه محمدی با قید وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی انجام شده است.

نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق، یکی از معدود روزنامه‌نگارانی بود که درباره شیوه برخورد نیروهای انتظامی با ژینا (مهسا) امینی اطلاع‌رسانی کرد. این روزنامه‌نگار لحظاتی را که ژینا امینی در بیمارستان کسری تهران در کما بود مخابره و عکس خانواده ژینا امینی را در بیمارستان منتشر کرد. او ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ بازداشت شد.

الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هم‌میهن نیز روزنامه‌نگاری بود که برای گزارش مراسم خاکسپاری ژینا (مهسا) امینی به سقز رفت و یکی از اولین گفت‌وگوها با پدر و مادر او را در گزارش خود نقل کرد. او صبح پنجشنبه هفتم مهرماه ۱۴۰۱، چند روز پس از انتشار این گزارش در روزنامه هم‌میهن، بازداشت شد.

دستگاه امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی این دو خبرنگار را بیش از ۱۵ ماه در بازداشت موقت نگه‌ داشت و با پرونده‌سازی آن‌ها را متهم به ارتباط با دولت متخاصم (ایالات متحده آمریکا) کرد.

سرانجام ۳۰ مهر ۱۴۰۲ احکام بدوی برای الهه محمدی و نیلوفر حامدی صادر شد. هر دوی آن‌ها در جریان دادگاه‌هایشان هرگونه اتهامی را علیه خود رد و تأکید کردند که به وظیفه خبرنگاری عمل کرده‌اند.

براساس رای صادره، الهه محمدی به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا»، به تحمل شش سال حبس، «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» پنج سال حبس و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی» به تحمل یک سال حبس محکوم شد.

نیلوفر حامدی دیگر روزنامه‌نگار زندانی، به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به تحمل هفت سال حبس، «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» پنج سال حبس و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران» به تحمل یک سال حبس محکوم شد.

هم‌چنین این دو روزنامه‌نگار زندانی به مدت دو سال از عضویت در احزاب، گروه‌ها، دسته‌جات سیاسی و فعالیت در فضای مجازی، رسانه‌ها و مطبوعات محروم شدند. درصورت تایید حکم از سوی دادگاه تجدید نظر، شش سال حبس برای الهه محمدی و هفت سال حبس برای نیلوفر حامدی قابل اجرا خواهد بود.

 این دو روزنامه‌نگار حین بازداشت، به‌خاطر شجاعتشان در بیان حقیقت برنده جایزه قلم طلایی کنگره جهانی رسانه‌های خبری شدند.

کمیته صلح نوبل نیز نام نیلوفر حامدی و الهه محمدی را در فهرست نامزدهای جایزه صلح ۲۰۲۳ قرار داد. این جایزه در نهایت به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران تعلق گرفت. او نیز سال‌ها به‌عنوان روزنامه‌نگار فعالیت کرده است.

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) هم ۱۲ اردیبهشت / ۲ مه جایزه برتر آزادی مطبوعات سازمان ملل را «به دلیل تعهد به حقیقت و مسئولیت‌پذیری» به نیلوفر حامدی، الهه محمدی و نرگس محمدی اعطا کرد. آن‌ها روز پنج‌شنبه ۲۵ خرداد / ۱۵ ژوئن جایزه «فانوس دریایی دستاوردهای روزنامه‌نگاری» سال ۲۰۲۳ را نیز از سوی «شبکه پژوهش» در آلمان دریافت کردند.