شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۲۰ دی/ ۱۰ ژانویه از حوثیهای یمن خواست فوراً به حملات به کشتیها در دریای سرخ پایان دهند و نسبت به تشدید تنشها هشدار داد. قطعنامه شواری امنیت در عین حال به صورت تلویحی تشکیل ائتلاف دریایی به رهبری ایالات متحده را برای مقابله با حملات حوثیها تأیید کرد.
همچنین این درخواست در قطعنامه شورای امنیت آمده است که حوثیها بلافاصله کشتی گلکسی لیدر، یک کشتی ژاپنی مرتبط با یک تاجر اسرائیلی که در روز ۱۹ نوامبر ربوده شد را آزاد و ۲۵ خدمه زندانی آن را هم رها کنند.
۱۱ عضو دائم و غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل به قطعنامهای رأی دادند که از حوثیها میخواهد «فوراً همه حملاتی را که تجارت جهانی و حقوق و آزادیهای کشتیرانی و همچنین صلح منطقهای را مختل میکند، متوقف کنند».
چهار عضو شورای امنیت، از جمله روسیه و چین که دارای حق وتو و متحد ایران هستند، رأی ممتنع دادند. هیچ عضو غیر دائم هم رأی مخالف نداد.
مفاد کلیدی این قطعنامه که ایالات متحده و ژاپن آن را تدوین کردهاند، به حق کشورهای عضو سازمان ملل متحد، مطابق با قوانین بینالمللی، برای «دفاع از کشتیهای خود در برابر حمله، از جمله مقابله با آنهایی که حقوق و آزادیهای دریانوردی را تضعیف میکنند» اشاره کرده است.
این بند به منزله تأیید ضمنی عملیات نیروی ضربت دریایی چندملیتی به رهبری ایالات متحده است که از کشتیهای تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن در برابر حملات موشکی و پهپادی حوثیها دفاع میکند.
لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده پیش از رأیگیری برای این قطعنامه گفت که «تهدید حقوق و آزادیهای دریانوردی در دریای سرخ یک چالش جهانی است که نیاز به واکنش جهانی دارد».
حوثیها، یک گروه همسو با ایران که بخش زیادی از یمن را در یک جنگ داخلی تصرف کردهاند، وعده دادهاند که به کشتیهای مرتبط با اسرائیل یا عازم بنادر اسرائیل برای نشان دادن حمایت از مردم فلسطین در حمله اسرائیل به غزه، مقابله کنند. با این حال رویترز میگوید که بسیاری از کشتیهای مورد هدف هیچ ارتباطی با اسرائیل نداشتهاند.
ایالات متحده، ایران را متهم میکند که با نقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد، از حملات حوثیها، از جمله با ارسال موشکهای پیشرفته و هواپیماهای بدون سرنشین به یمن، حمایت حیاتی میکند. تهران این ادعا را رد میکند.
محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها در یمن، قطعنامه سازمان ملل را یک «بازی سیاسی» خواند، آن را رد کرد و گفت که ایالات متحده یکی بزرگترین ناقضان قوانین بینالمللی است.
موضع روسیه تا پیش از آغاز رأیگیری در شورای امنیت سازمان ملل، پیش کشیدن اصلاحیهای بود که در آن بند مربوط به تأیید ضمنی ائتلاف دریایی آمریکا حذف میشد. اصلاحیه روسیه همچنین خواستار رسیدگی به ریشههای بحران در دریای سرخ میشد. اشارهای غیرمستقیم به جنگ غزه و نقش اسرائیل. اعضای شورای امنیت سازمان ملل این اصلاحیه را رد کردند. با این حال روسیه به همان پیشنویس اصلی رأی منفی نداد.
با این حال واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه، مشروعیت گروه ضربت را زیر سؤال برد و گفت که قطعنامه همانطور که میبینید چنین ائتلافی را یک «موهبت ابدی» میداند.
با این حال مقامهای غربی میگویند حملات حوثیها تجارت دریایی را مختل کرده و باعث شده است که برخی از خطوط کشتیرانی، کشتیهایشان را از دریای سرخ به سمت مسیرهای طولانیتر منحرف کنند و همین عاملی برای افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی در جهان است.
در آخرین حملات ائتلاف آمریکا علیه اقدامات حوثیها، واشنگتن گفت کشتیهای جنگی ایالات متحده و بریتانیا روز سهشنبه ۲۱ پهپاد و موشک شلیک شده حوثیها را در جنوب دریای سرخ سرنگون کردند.