سهشنبه ۱۹ دی قرار بود برای اولین بار یکی از وزیران به سوال یک نماینده درباره عدم اجرای قانون معلولان در جلسه علنی مجلس پاسخ دهد. «کانال کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت» آن را یک «رخداد تاریخی» نامیده بودند. وزیر تعاون و کار و رفاه اجتماعی اما نیامد.
حدود پنج ماه پیش نماینده ایرانشهر، دکتر عبدالناصر درخشان و تعدادی از نمایندگان از وزیر تعاون درباره عدم اجرای قانون معلولان طرح سوال کرده بودند و او نیز پاسخی داده بود اما نماینده ایرانشهر از پاسخ وزیر در کمیسیون اجتماعی قانع نشده بود. سهشنبه روزی بود که قرار بود سید صولت مرتضوی به این پرسش پاسخ دهد.
وزیر کار با ارسال یک گواهی پزشکی از عمل جراحی خود به مجلس، خبر داد که چرا در جلسه امروز حاضر نخواهد شد. جامعه افراد دارای معلولیت چندین ماه است که در انتظار بودند تا از وزیر پاسخی بشنوند اما باز هم ناامید شدند.
ماده ۲۷ قانون معلولان دولت را مکلف میکند تا «کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید و یا شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور منظور کند». این قانون اما شش سال است که هنوز اجرا نشده است.
شکایت جمعی از دانشجویان معلول از عملکرد سازمان بهزیستی
شهریه پرداختی دانشجویان هر سال از سوی سازمان بهزیستی کشور به حساب دانشجویان معلول واریز میگردید اما امسال پول شهریه دانشجویان، مربوط به دو ترم مهر و بهمن، بهجای واریز شدن به حساب معلولان به حساب بهزیستی استانها واریز شده است تا استانها خودشان سندسازی و پرداخت کنند. اما این پروسه به دلایل مختلف به تعویق افتاده و برخی از معلولان هنوز شهریه دانشگاه خود را دریافت نکردهاند.
از این رو، تعدادی از دانشجویان دارای معلولیت ۱۴ دی به سازمان بهزیستی نامهای نوشته و بر اساس سه دلیل به این سازمان نامهای نوشته و گلایه کردهاند.
یکی از دلایل گلایه دانشجویان این است که استانها تنها شهریه یک ترم بهمن را با تاخیر بسیار واریز کردند و ترم مهرماه بلاتکلیف باقیمانده است. به گفته کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت، «پس از سه ماه پیگیری، ذیحسابی ادارات بهزیستی کل استانها میگوید، به دلیل اینکه این وجه مربوط به سال گذشته است قابل پرداخت نیست!»
علت بعدی شکایت آنها تجربه تماس تلفنی چندین معلول با سازمان بهزیستی است. آنها نوشتهاند که برای دانستن علت عدم پرداخت شهریه دانشگاه تماس گرفتهاند اما هیچ یک از خطوط تماس تلفنی پاسخگو نبودهاند. کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت نوشته است که «در حوزه ریاست، حوزه توانبخشی و قسمتهای دیگر، پس از چند بوق خوردن، تلفن را از آن سو قطع میشود!»
آخرین دلیل شکایت دانشجویان، خط ۱۴۸۲ است. معلولان میتوانند با تماس به این خط ثبت شکایت کنند اما گویا این امکان از بین رفته است. کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت دراین باره نوشته که «ثبت شکایت در این خط متوقف شده و شما را ارجاع میدهند به صندوق صوتی و صدای شما ضبط میشود اما در پایان که باید کد پیگیری به شما بدهند تا پیگیر شکایت خویش شوید این کد داده نمیشود و تماس شما کان لم یکن تلقی میشود!»
این دانشجویان در بخشی از نامه خطاب به سازمان بهزیستی نوشتهاند:
دو ماه و نیم مانده سال به اتمام برسد، تکلیف این وجوه که عملا حق دانشجویان است و در دست بهزیستی استانها باقیمانده چه میشود؟ دانشجویان معلول زیادی داریم که با پول قرض گرفته شده در حال پرداخت شهریه هستند؛ این دانشجویان چطور باید به حق خودشان برسند تا بتوانند قرض خویش را پرداخت نمایند؟
درخواست بررسی و رفع تعارض آرا درباره اجرای ماده ۲۷
بهروز مروتی، مدیر کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت ۱۶ دی در مقابل دیوان عدالت اداری ویدئویی در کانال کمپین حقوق افراد دارای معلولیت منتشر کرد. مروتی در این ویدئو گفت که درخواست اعلام تعارض آرا در خصوص اجرای ماده ۲۷ را به دیوان عدالت اداری ارائه داده است.
به گفته مروتی پروسه شکایت از بهزیستی به دیوان عدالت اداری از دو سال پیش به ابتکار کمپین معلولان شروع شده و تاکنون آرای بسیاری به نفع معلولان و چند رای منفی نیز به ضرر معلولان صادر شده است. به گفته او تا این لحظه هیچکدام از احکام به مرحله واریز حداقل دستمزد منجر نشده یا حداقل اگر شده کسی به کمپین گزارش نکرده است. در بعضی موارد نیز بهزیستی با واریز مبلغ ۲۷۳ هزار تومان از اجرای ماده ۲۷ دفاع کرده است.
به گفته مروتی در صورت اخذ رأی هیئت عمومی به نفع معلولان، پس از آن دیگر هیچ رأیای بر علیه هیچ معلولی در خصوص شکایت ماده ۲۷ صادر نخواهد شد.
پس از آن کانال کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت نوشت که بهزیستی در مرحله تجدیدنظر دفاعیهای نوشته است. به نوشته کانال کمپین «این دفاعیه از جدیدترین اسنادی است که ثابت میکند سازمان بهزیستی نمیخواهد معلولان پیروز دیوان عدالت باشند و به حقشان برسند».
کانال کمپین در نقد دفاعیه بهزیستی در ادامه نوشته است:
در حالی که متهم اصلی عدم اجرای این ماده، سازمان برنامه و بودجه کشور است بهزیستی به هر طریق سعی در تبرئه سازمان مذکور دارد و به جای همراهی با معلولان شاکی در دیوان عدالت، عملا تلاش میکند تا معلولان را از رسیدن به حق خود باز دارد.
آغاز نهمین دوره تجمعات سراسری معلولان
افراد دارای معلولیت نهمین دوره تجمعات سراسری را در شهرهای مختلف آغاز کردند. دوشنبه ۱۸ دی جمعی از معلولان کرمانشاهی در مقابل سازمان بهزیستی استان در میدان نفت، بلوار بهزیستی تجمع کردند.
در پی این تجمع، معلولان با شهبازی، مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه دیدار و پیرامون مطالبات معلولان گفتوگو کردند.
در همین روز خانوادههای بیماران SMA (بیماری آتروفی عضلانی نخاعی) مقابل نهاد ریاست جمهوری در اعتراض به محقق نشدن وعده رئیس جمهور تجمع کردند.
دوشنبه ۱۸ دی در کرمانشاه تعدادی از دارای فرزند اوتیستیک نیز برای دومین بار در بهزیستی این شهر تجمع کردند. خانوادهها با تجمع در اداره کل بهزیستی کرمانشاه و تحویل طومار به مسئولان، خواستار ایجاد مرکز نگهداری از افراد اوتیستیک شدند. آنها برای اولین بار در شهریور تجمع کرده بودند.
در صبح دوشنبه تعدادی از خانوادههای بیماران دوشن نیز با برگزاری تجمع اعتراضی مقابل وزارت بهداشت، خواستار واردات قانونی داروی دفلازاکورت شدند.
به نقل از کانال کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت در روزهای آینده نیز در شهرهایی مانند مشهد، قم، ساری قرار است تجمع اعتراضی برگزار گردد.