بیش از دو هزار کارگر معدن در راسیمون آفریقای جنوبی اعتصاب کردند. آنها خواستار سهیم شدن در سود معدن و به رسمیت شناختن اتحادیه کارگران معدن و ساختمان از سوی مالکان بخش خصوصی این معدن هستند.
معدنچیان معدن پلاتینیوم در شمال غربی آفریقای جنوبی از بعدازظهر دوشنبه ۲۷ آذر/ ۱۸ دسامبر دست به اعتصاب زدند. ایمپلات پلاتینیوم که اخیرا این معدن را از دولت خریده، گفته است در پی این اعتصاب عملیات استخراج در این معدن متوقف شده است.
به گزارش رسانههای آفریقای جنوبی ۲۲۰۰ معدنچی در داخل تونلهای معدن اعتصاب کردند و اعتصاب آنها دو تونل شمالی و جنوبی را به صورت کامل تحت تاثیر قرار داد.
شرکت مالک معدن ادعا کرده است خواستههای کارگران اعتصابی نامشخص است و برخی از آنها بر خلاف میل باطنی مجبور شدهاند در داخل معدن در زیر زمین بمانند.
این شرکت گفته علاوه بر نگرانی بابت تامین غذا و آب برای اعتصابکنندگان، بیم آن میرود که این اعتصاب به خشونت فیزیکی و گروگانگیری بیانجامد.
مدیران شرکت کارگران متحصن را به «رفتار غیرقانونی» متهم کرده و گفتهاند که رهبران معترضان کارگران را به گروگان گرفتهاند.
مالکان این معدن همچنین کارگران معترض را به «برخورد قاطعانه» با آنچه که «رفتار غیرقانونی و اعمال مجرمانه» خوانده، تهدید کرده و از آنها خواستهاند به اعتصاب پایان بدهند.
یک سخنگوی مالکان معدن به خبرگزاری فرانسه گفته شامگاه ۱۸ دسامبر اتحادیه ملی کارگران معدن موفق شد با کارگران مذاکره و در گفتوگو با مدیران شرکت رسیدگی به نگرانیهای آنها را آغاز کند.
کارگران این معدن دو ماه قبل، در اکتبر ۲۰۲۳ نیز در اعتراض به مالکان جدید معدن که یک شرکت چند ملیتی است، به مدت سه روز از ۲۲ تا ۲۵ اکتبر در داخل معدن اعتصاب کردند. خواسته کارگران به رسمیت شناختن اتحادیه کارگران معدن و ساختمان از سوی مدیران و مالکان معدن بود.
به گفته رسانهها ۵۶۲ کارگر در اعتصاب سه روزه اکتبر شرکت کردند.
در فاصله دو اعتصاب کارگران، مرگ ۱۱ معدنچی و مصدومیت ۷۵ تن دیگر در حادثه سقوط یک بالابر این معدن در نوامبر ۲۰۲۳ خشم کارگران را برانگیخت.
رسانهها و مالکان این معدن گفتهاند که این اعتصاب مشابه اعتصابهای معدنچیان در چند معدن دیگر طی ماههای گذشته است. اعتراضات معدنچیان در آفریقای جنوبی از دو ماه قبل آغاز شده است. در اکتبر ۱۰۰ کارگر معدن طلای گلدوان اسپرینگ در نزدیکی ژوهانسبورگ به مدت سه روز در زیر زمین تحصن کردند. در همان ماه ۴۴۰ کارگر یک معدن طلای دیگر هم دست به تظاهرات زدند و در معدن باکوبانگ پلاتینیوم ۲۵۰ کارگر برای سه روز یک معدن را با خواست دستمزد بیشتر اشغال کردند.
اتحادیه ملی کارگران معدن آفریقای جنوبی خواسته کارگران معدن باکوبانگ را پوشش ۱۰۰ درصدی هزینههای درمان، پرداخت ۶۸۰۰ راند کمکهزینه معیشتی، استعفای مدیرعامل و پرداخت کمک هزینه مرخصی اعلام کرد. مدیران این معدن به تازگی گفتهاند ممکن است ۵۷۱ کارگر از ۷۶۱ کارگر را به دلیل توقف استخراج ناشی از اعتصابهای پیاپی اخراج کنند.
خصوصیسازی معادن در آفریقای جنوبی که سهم بالایی در اشتغال دارد همواره با اعتراض گسترده معدنچیان همراه بوده است. اتحادیه ملی کارگران معدن به عنوان یکی از بزرگترین اتحادیههای کارگری اعتراضهای کارگران را به نبرد طولانی برای تصاحب معادن در مقابل سرمایهگذاران بخش خصوصی تعبیر کرده و گفته است که شرکتهای خصوصی با اینکه ثروت زیادی دارند، دستمزد اندکی به کارگران پرداخت میکنند و پیمانکاران هم بلافاصله پس از خصوصیسازی، به اخراج کارگران اقدام میکنند.