دولت آرژانتین به‌عنوان بخشی از بسته کاهش هزینه‌های کلان، ارزش پزو، پول ملی این کشور را بیش از ۵۰ درصد کاهش داد.

این بسته اقتصادی که تحت مدیریت خاویر مایلی، رئیس جمهوری جدید آرژانتین ارائه شده‌، شامل کاهش یارانه انرژی و لغو پروژه‌های زیرساختی عمومی است.

لوئیس کاپوتو، وزیر اقتصاد آرژانتین، در یک سخنرانی تلویزیونی نرخ ارز رسمی را به ۸۰۰ پزو در برابر یک دلار کاهش داد. پیش از این هر دلار معادل ۳۶۶,۵ پزو بود. او گفت بانک مرکزی کاهش ارزش ماهانه دو درصد را هدف قرار خواهد داد.

میلِی با وعده کنار گذاشتن پزو و جایگزینی آن با دلار کارزار انتخاباتی خود را برگزار کرد تا به‌گفته خودش اقتصاد را به مسیر اصلی بازگرداند. پزو سال‌هاست که به‌طور مصنوعی توسط کنترل‌های شدید سرمایه حمایت می‌شود و ارزش آن در برابر دلار آمریکا در سال جاری تقریباً ۵۲ درصد کاهش یافته است.

کاپوتو افزود این اقدامات که با استقبال صندوق بین‌المللی پول (IMF) همراه شد، در کوتاه‌مدت دردناک خواهد بود، اما برای کاهش کسری مالی کشور و کاهش تورم سه رقمی فزاینده ضروری است. او گفت: «هدف صرفاً جلوگیری از فاجعه و بازگرداندن اقتصاد به مسیر اصلی است: دیگر پولی وجود ندارد».

آرژانتین ۴۴ میلیارد دلار به صندوق بین‌المللی پول بدهکار است.

کاپوتو تأکید کرد که آرژانتین باید با کسری مالی عمیقی که او آن را ۵,۵ درصد تولید ناخالص داخلی عنوان کرد، مقابله کند. او گفت که آرژانتین به کسری‌های مالی «اعتیاد» پیدا کرده و در ۱۱۳ سال از ۱۲۳ سال گذشته کسری مالی داشته است.

او گفت: «ما آمده‌ایم تا این مشکل را ریشه‌ای حل کنیم. به همین منظور ما باید اعتیاد خود به کسری مالی را حل کنیم.»

آرژانتین تولیدکننده بزرگ غلات در جهان با بحران اقتصادی بزرگی روبه‌روست. نرخ تورم در این کشور بیش از ۱۴۰ درصد است و حدود ۴۰ درصد از مردم در این کشوری که زمانی ثروتمند بود زیر خط فقر زندگی می‌کنند. ذخایر بانک مرکزی نیز در وضعیت قرمز قرار دارند.

کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بین‌المللی پول، گفت از «اقدامات قاطع» در آرژانتین استقبال می‌کند و آن را «گامی مهم در جهت بازگرداندن ثبات و بازسازی پتانسیل اقتصادی کشور» می‌داند.

صندوق بین‌المللی پول اقدامات دولت جدید آرژانتین را «جسورانه» توصیف کرد و گفت پس از «شکست‌های جدی سیاست‌ها»ی پیشین، این اقدامات «به تثبیت اقتصاد کمک می‌کند و بنیانی برای رشد پایدارتر و تحت هدایتِ بخش خصوصی ایجاد می‌کند».

بازارهای ارز و غلات آرژانتین روز سه‌شنبه در حالی که تاجران در انتظار طرح اقتصادی دولت جدید بودند، بسته شده بود. بانک‌ها پیش از این کاهش شدید ارزش پول را پیش‌بینی کرده بودند و برخی نرخ ارز خارجی خود را به ۷۰۰ پزو در هر دلار کاهش دادند.

کاپوتو در سخنرانی خود گفت: «ما همواره بدتر عمل کرده‌ایم زیرا به پیامدها پرداخته‌ایم و نه مشکلات».

او گفت: «کاری که ما برای انجام آن آمده‌ایم برخلاف کاری است که آن‌ها (دولت‌های قبلی) همواره انجام می‌دادند و این مشکل ریشه‌ای را حل می‌کند.»

کاپوتو همچنین از کاهش یارانه‌های انرژی و حمل‌ونقل خبر داد. او گفت دولت قیمت‌ها را در این بخش‌ها به‌طور مصنوعی از طریق یارانه پایین نگه می‌دارد، اما این یارانه‌ها رایگان نیست، «ما هزینه آن را با تورم پرداخت می‌کنیم». کاپوتو هشدار داد: «اگر به همین منوال ادامه دهیم، به‌ناچار به سمت تورم شدید پیش خواهیم رفت».

وزیر اقتصاد آرژانتین همچنین اعلام کرد که دیگر نباید قراردادهای ساخت‌وساز جدید منعقد شود و قراردادهایی که قبلاً منعقد شده‌اند و اجرای آن‌ها هنوز آغاز نشده است باید لغو شوند. بنابراین خدمات به استان‌ها به حداقل کاهش می‌یابد.

کاپوتو گفت پروژه‌های زیرساختی باید در آینده به‌دست بخش خصوصی سپرده شوند و در پروژه‌های دولتی، این پول اغلب «به جیب سیاستمداران» ریخته می‌شود. او افزود دولت آرژانتین باید بر «اعتیاد» خود به خرج کردن پول بیشتر از درآمدها غلبه کند.

کاهش هزینه‌های دیگری که وزیر اقتصاد آرژانتین اعلام کرد شامل تعلیق هزینه تبلیغات دولتی برای یک سال است که به‌گفته او در سال جاری میلادی بیش از ۳۴ میلیارد پزو بوده است.

افزون بر این، دولت دیگر مناقصه عمومی جدیدی برای پروژه‌های عمومی برگزار نخواهد کرد و مناقصه‌های تایید شده‌ای را که توسعه آنها هنوز آغاز نشده است، لغو خواهد کرد.

دومین اقتصاد بزرگ آمریکای جنوبی از یک دستگاه دولتی متورم، بهره‌وری پایین صنعتی و اقتصاد بزرگ در سایه رنج می‌برد که دولت را از درآمدهای مالیاتی زیادی محروم می‌کند.

خاویر میلِی یکشنبه گذشته، ۱۹ آذر / ۱۰ دسامبر پس از ادای سوگند به‌عنوان رئیس‌ جمهوری در بوئنوس آیرس، حکمی را امضا کرد که براساس آن شمار وزارتخانه‌های این کشور آمریکای جنوبی از ۱۸ به ۹ وزارتخانه کاهش خواهد یافت.

بدین ترتیب کابینه جدید شامل وزارت‌های اقتصاد، امور خارجه، امنیت، دادگستری، بهداشت، سیاست داخلی (وزارت کشور)، دفاع، زیرساخت‌ها و سرمایه انسانی خواهد بود.

خاویر میلِی، اقتصاددان راست افراطی و چهره تلویزیونی که برنامه‌های رادیکال در چرخش اقتصادی و سیاسی دارد با ۵۵,۷ درصد آرا برنده انتخابات ریاست جمهوری آرژانتین شد. رقیب او سرخیو ماسا، وزیر دارایی با گرایش چپ میانه تنها ۴۴,۳ درصد آرا را به‌دست آورد.