مقام ارشد سازمان ملل متحد در امور اقلیمی هشدار داد که رهبران جهان باید برای کاهش انتشار گازهای کربنی «از وقتکشی دست بردارند و کاری عملی انجام دهند»، چرا که به گفته او افزایش سریع دمای جهان زندگی همه را در آستانه فاجعه قرار داده است.
سیمون استیل که هدایت بیستوهشتمین اجلاس اقلیمی ملل متحد (COP28) در دوبی را بر عهده دارد افزود که هیچ کشوری از این فاجعه در امان نیست.
استیل در گفتگویی اختصاصی با گاردین گفت:
عادت کردهایم از حمایت از مردم در دوردستترین خط مقدم [تغییرات اقلیمی] حرف بزنیم. حالا در نقطهای هستیم که همه ما در خط مقدمیم. با اینحال، بیشتر دولتها هنوز سلانه سلانه پیش میروند، در حالیکه باید دوید.
در ماههای اخیر دمای جهانی هوا چند رکورد جابجا کرد و امسال به گرمترین سال ثبتشده در تاریخ بدل شد. رقم ثبتشده برای امسال به حد ۱,۵ درجه سلسیوس بالاتر از دوره پیشا-صنعتی که کشورها بر سر آن توافق کرده بودند بسیار نزدیک شده است.
گفته میشود در صورتی که اقدامی فوری برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای صورت نگیرد، دمای هوا سه درجه سلسیوس افزایش را نیز تجربه خواهد کرد.
استیل میگوید هنوز کاهش گازهای گلخانهای به اندازهای که برای ماندن در حد تعیینشده کافی باشد ممکن است، اما تأخیر بیشتر خطرناک خواهد بود.
گروهی از رهبران دنیا برای گفتگو درباره اینکه چطور باید با بحران زیستمحیطی مقابله کرد، از ۳۰ نوامبر / ۹ آذر تا ۱۲ دسامبر / ۲۱ آذر در دوبی جمع خواهند شد. تخمین زده میشود که در مجموع ۷۰هزار نماینده از ۱۹۸ کشور در این اجلاس حضور داشته باشند.
اتحادیه اروپا: کشورهای درحالتوسعه بزرگ باید به کشورهای فقیر کمک مالی کند
ووپکه هوکسترا، مسئول ارشد اتحادیه اروپا در امور اقلیمی در آستانه COP28 گفت که چین و دیگر کشورهای درحالتوسعه بزرگ باید برای نجات کشورهای فقیر که تحت تأثیر «فاجعه اقلیمی» قرار دارند کمک مالی کنند.
هوکسترا افزود هیچ دلیلی وجود ندارد که اقتصادهای نوظهور بزرگ با میزان بالای انتشار گازهای گلخانهای مثل چین و دولتهای نفتی خلیج فارس، از کمک مالی به ضعیفترین و آسیبپذیرترین کشورها معاف باشند.
او در گفتگو با جمعی از خبرنگاران گفت: «ما آنقدر به پول بیشتری نیاز داریم که عملاً هرکسی که تواناییاش را دارد باید کمک کند.»
به نوشته گاردین، مسئله تأمین مالی کشورهای فقیر نقشی محوری در اجلاس دوبی خواهد داشت.
ریشکی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، پاپ و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از چهرههایی هستند که انتظار میرود در اجلاس امسال شرکت کنند. سخنرانی آغازین را چارلز سوم، پادشاه بریتانیا ارائه خواهد کرد.
اجلاس اقلیمی به ریاست یک غول نفتی
این دوره از اجلاس اقلیمی ملل متحد با حاشیههایی نیز همراه بوده است. امارات متحده عربی، که به عنوان کشور میزبان حق تعیین مدیر اجلاس را دارد، در اوایل سال جاری میلادی مدیرعامل شرکت ملی نفت ابوظبی را به ریاست بیستوهشتمین نشست اجلاس اقلیمی ملل متحد برگزید.
این تصمیم نگرانیهای فعالان محیط زیست را در رابطه با اینکه صنایع بزرگ در حال سوار شدن بر موج واکنشهای جهانی به بحران زیستمحیطی هستند افزایش داده است. او نخستین مدیرعامل نفتی است که تصدی این مقام را در اختیار میگیرد.
فعالان محیط زیست اعتقاد دارند که در نشست بیستوهفتم در شرم الشیخ مصر، کشورهای تولیدکننده سوخت فسیلی سقف تعیینشده برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای را دستکاری کردند و از میزبانی همدلانه مصر، که خود صادرکننده گاز طبیعی و از حمایتهای مالی کشورهای عربی برخوردار است، نفع بردند.
رییسجمهور مصر این مسئله را رد کرده است. با این حال، بیش از ۶۰۰ لابیگر صنایع سوخت فسیلی در گفتگوهای شرم الشیخ حاضر بودند.