دولت اسرائیل و کابینه جنگ، پس از جلسات امشب که تا حوالی سه صبح به وقت محلی ادامه داشت، به آتش‌بس کوتاه‌مدت در نوار غزه رای مثبت دادند.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص با اعلام این خبر افزود که دست‌کم پنج روز آتش‌بس قابل در نوار غزه وضع می‌شود و در مقابل حماس ۳۰ کودک، هشت مادر و ۱۲ زن دیگر را آزاد خواهد کرد.

پیش از شروع رای‌گیری، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل خطاب به کابینه گفت که قبول این آتش‌بس «تصمیمی سخت اما تصمیمی صحیح است». او همچنین گفت که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا نقش موثری در بهبود شرایط این آتش‌بس برای اسرائیل داشته است تا «… بتوانیم تعداد بیشتری اسیر را با بهایی پایین‌تر» داشته باشیم.

البته نتانیاهو همچنین تاکید کرد که «بعد از آتش‌بس جنگ را متوقف نخواهیم کرد» و گفت:

می‌خواهم دوباره روشن اینجا بگویم: جنگ ادامه خواهد داشت، آن‌قدر ادامه خواهد داشت تا ما به تمامی اهدافمان برسیم: حماس را از بین ببریم، تمامی گروگان‌هایمان را [به خانه] برگردانیم و اطمینان حاصل کنیم که فردای [نابودی] حماس، غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نباشد، تا در غزه هیچ عنصری نباشد که حامی ترورسیم باشد، تا به کودکان ترور را آموزش دهد و تهدیدی برای اسرائیل باشد.

این آتش‌بس با میانجی‌گری قطر حاصل شد که امکان گفتگوهای اسرائیل و حماس را مهیا کرد.

شرایط آتش‌بس مورد توافق اسرائیل و حماس

بنا بر این آتش‌بس ۵۰ اسیر جنگی و گروگان که همگی زنان و کودکان هستند، توسط حماس آزاد خواهند شد. اسرائیل در مقابل ۱۴۰ تا ۱۵۰ زندانی فلسطینی را آزاد خواهد کرد که آنان هم همگی زنان و کودکان خواهند بود. برای دست‌کم پنج روز آتش‌بس برقرار خواهد شد و تجسس اسرائیل در نوار غزه ممنوع خواهد شد. همزمان کمک‌ – شامل بر سوخت، غذا و دارو – به غزه وارد خواهد شد.

همچنین به صلیب سرخ اجازه داده خواهد شد تا با اسیرها و گروگان‌های آزادنشده دیدار و به آنان کمک ارائه کنند.

جروزلم پست نوشت که قرار است در هر روز آتش‌بس، دست‌کم ۱۰ اسیر آزاد شوند. اگر حماس بتواند مکان گروگان‌های بیشتری – زن یا کودک – را پیدا کند، آتش‌بس می‌تواند ادامه پیدا کند. این رسانه تخمین زد بدین‌شکل احتمال دارد تا ۸۰ اسیر آزاد شوند. احتمال می‌رود روز پنج‌شنبه نخستین گروه از اسیرها آزاد شوند.

Ad placeholder

نگرانی از وضعیت ۲۳۶ اسیر جنگی و گروگان

اسرائیل می‌گوید ۲۳۶ نفر در مجموع در حمله ۷ اکتبر حماس و دیگر گروه‌های شبه‌نظامی نوار غزه ربوده شدند. جروزلم پست نوشت که پیش از جلسه کابینه، ارتش اسرائیل، شن‌بت و موساد هم از آن حمایت کرده‌اند.

برخی از این اسیرها و گروگان‌ها در ۴۶ روز جنگ گشته شده‌اند، از جمله اینکه پیش از اعلام آتش‌بس، جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد که یک اسیر جنگی زن، در حملات اسرائیل کشته شده است.

برای خواندن آخرین رویدادهای مهم جنگ اسرائیل ــ فلسطین و تحلیل‌ها و نظرها درباره‌ی آن، به صفحه‌ی ویژه‌ی زمانه رجوع کنید:
جنگ اسرائیل ــ غزه: گذشته، حال، آینده

همزمان با این جلسات کابینه، بخشی از خانواده‌های اسیرهای جنگی جلوی ساختمانی که این جلسات در آن برگزار می‌شد، تجمع کردند. آن‌ها چند روز پیش پیاده از اورشلیم/بیت‌المقدس پیاده تا تل‌آویو رفتند تا نظرها را نسبت به این جمع کنند که امنیت اسیرهای جنگی در حملات اسرائیل به نوار غزه رعایت نمی‌شود.

کمی پیش از رای‌گیری کابینه، وزارت بهداشت اسرائیل به شش بیمارستان این کشور دستور داد تا آماده پذیرش گروگان‌ها و اسیرهای آزاد شده باشند. همزمان، در ساعات پایانی جنگ پیش از آتش‌بس، ارتش اسرائیل به حملات خود در مراکز درمانی و بیمارستان‌های غزه ادامه داد.

نزدیک به ۱۶هزار نفر در ۴۶ روز این جنگ کشته شدند

سازمان جهانی بهداشت در بیانیه‌ای گفت که «برای همدردی با کارکنان بهداشت بیمارستان ال اودا در شمال نوار غزه می‌ایستد». در حملات اسرائیل به این بیمارستان، سه پزشک جان باختند. این سازمان همچنین گفت:

سازمان جهانی بهداشت ۱۷۸ حمله به مراکز درمانی نوار غزه را مستند ثبت کرده است. این حملات منجر به مرگ ۵۵۳ نفر و زخمی شدن ۶۹۶ نفر شده است، از جمله ۲۲ کشته و ۴۸ زخمی از کارکنان بهداشت سر شیفیت‌های کاری‌شان بودند.

کمی بعد این سازمان اعلام کرد که یک زن کارمند این سازمان بود که همراه فرزند شش ماهه‌اش در بمباران خانه‌شان جان باخت.

تاکنون ۱۴۱۲۸ نفر در نوار غزه کشته شده‌اند. ۵۸۴۰ نفر آنان کودک و ۶۹ درصد کشته‌ها، زنان و کودکان هستند. دست‌کم ۳۳هزار نفر در نوار غزه زخمی در گذر حملات هفته‌های اخیر اسرائیل شده‌اند. در مقابل، در حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر کشته شدند.

سازمان ملل پیش از تایید آتش‌بس اعلام کرد که هر ۱۰ دقیقه یک کودک در نوار غزه جان می‌بازد.

در جنگ اسرائیل و حماس، همچنین در نبردهای جنوب لبنان و شمال اسرائیل، دست‌کم ۵۲ روزنامه‌نگار و کارمند رسانه کشته شده‌اند.

Ad placeholder

مخالفت دو حزب اسرائیل با توافق آتش‌بس

پیش از شروع جلسات کابینه اسرائیل، دو حزب بنیادگرای افراطی «صهونیسم مذهبی» و «قدرت یهود» که در دولت ائتلافی نتانیاهو حضور دارند، گفته‌اند که از توافق آتش‌بس حمایت نمی‌کنند.

بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل و رهبر حزب صهیونیسم مذهبی و ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی و رهبر حزب قدرت یهود هر دو در کابینه امنیتی حضور دارند، اما عضو کابینه جنگ نیستند.

در بیانیه حزب اسموتریچ آمده که «توافق پیشنهادی بد است و نباید آن را بپذیریم. این توافق برای امنیت اسرائیل، برای خود اسیران و برای سربازان ارتش بد است.» این بیانیه همچنین می‌افزاید: «تنها راه بازگرداندن همه گروگان‌ها ادامه فشار نظامی بر حماس تا تسلیم کامل آن است.»

بیانیه «قدرت یهود»، با ادبیاتی نرم‌تر اما با نتیجه‌ای مشابه، حمایت از این توافق را «دشوار» می‌خواند و می‌گوید «ما خواستار توافقی هستیم که همه گروگان‌ها را آزاد کند، اما در چارچوب شروطی که ما می‌گذاریم.»