شبکه الجزیره به نقل از عزت الرشیق، از مقامات حماس در قطر که میانجی مذاکرات آتشبس با اسرائیل است اعلام کرد قطر تا چند ساعت دیگر جزئیات آتشبس را اعلام خواهد کرد. او اطلاعات بیشتری ارائه نکرد اما افزود مذاکرات بر سر طولمدت آتشبس، نحوه کمکرسانی به غزه و آزادسازی گروگانها و زندانیهاست.
اسماعیل هنیه، رهبر حماس هم روز سهشنبه در بیانیهای به خبرگزاری رویترز گفت مقامهای حماس به «توافق آتشبس» با اسرائیل نزدیکاند و این گروه پاسخ خود را به میانجیهای قطری داده است.
یکی از موارد این توافق آزادسازی زنان و کودکان هر دو طرف است. حماس قرار است زنان و کودکانی که در حمله هفتم اکتبر گروگان گرفته است را آزاد کند و اسرائیل هم متعهد به آزادسازی زنان و کودکان فلسطینی است که در زندانهای اسرائیل به سر میبرند.
به گزارش الجزیره پیش از حملهی هفتم اکتبر، ۵۲۰۰ فلسطینی در زندانهای اسرائیل اسیر بودند و از هفتم اکتبر تاکنون شمار زندانیان فلسطینی در زندانهای اسرائیل ۳۰۰۰ تن افزایش یافته از جمله ۱۴۵ کودک، ۹۵ زن و ۳۷ خبرنگار. در مجموع بیش از ۲۰۰ کودک در زندانهای اسرائیل در بازداشت به سر میبرند.
در سوی دیگر، ارتش اسرائیل تخمین میزند که حماس پس از حمله مرگبار هفتم اکتبر که باعث مرگ ۱۲۰۰ نفر شد، نزدیک به ۲۴۰ گروگان را در غزه نگه داشته است و حال قرار است که هر دو طرف زنان و کودکان را آزاد کنند.
برای خواندن آخرین رویدادهای مهم جنگ اسرائیل ــ فلسطین و تحلیلها و نظرها دربارهی آن، به صفحهی ویژهی زمانه رجوع کنید:
جنگ اسرائیل ــ غزه: گذشته، حال، آینده
آنطور که منابع حماس و جهاد اسلامی به خبرگزاری فرانسه گفتهاند، توافق بر سر آتشبس پنج روزه شامل آزادی ۵۰ تا ۱۰۰ شهروند اسرائیلی و دیگر کشورها هم خواهد بود اما هیچ نیروی نظامی آزاد نخواهد شد.
میرانا اسپولارک، مدیر کمیته بینالمللی صلیب سرخ روز دوشنبه به نیاز به رسیدگی بشردوستانه تاکید کرد و همچنین گفته میشود که با مقامهای قطری دیداری جداگانه داشته است. صلیب سرخ اعلام کرده که هرچند بخشی از مذاکرات آزادی گروگانها نیست اما در مقام یک میانجی بیطرف آماده است که «هرگونه آزادسازی که طرفین بر آن موافقت کنند را تسهیل کند.»
روزهاست که مذاکرات بر سر آتشبس ادامه دارد و حالا به نظر میرسد که چند ساعت بیشتر تا اعلام رسمی آن باقی نمانده است. جو فاینر سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید پیشتر به شبکه انبیسی گفته بود که در چنین مذاکرات حساسی تا زمان دستیافتن به توافق نمیتوان از هیچچیز مطمئن بود و همه چیز ممکن است در آخرین ثانیه فرو بپاشد.
با اینحال گزارشها حاکی از آن است که با وجود ادامه حملات هوایی اسرائیل در شب گذشته، توافق بر سر آتشبسی بین سه تا پنج روز در جریان است. صدها فلسطینی در بیمارستان اندونزیایی غزه که در محاصره تانکهای اسرائیلی است گیر افتادهاند و حملات هوایی به این بیمارستان دست کم ۱۲ کشته به جا گذاشته است.
همزمان با احتمال آتشبس میان حماس و اسرائیل، تنشها در مرز اسرائیل و لبنان بالا گرفته است. اسرائیل روز سهشنبه به نقاطی در مرز با لبنان حمله هوایی کرد. طبق گزارش مقامهای لبنانی در این حملات یک زن ۸۰ ساله کشته شد. همزمان روزنامه والاستریت ژورنال هم در گزارشی تأییدنشده نوشت ارتش رژیم اسرائیل در مرز با جنوب لبنان نزدیک به ۱۰۰ هزار نیرو مستقر کرده است.
تاکنون بیش از ۱۳۳۰۰ تن در جریان جنگی که از هفتم اکتبر آغاز شد در غزه جان باختهاند که ۵۶۰۰ کودک و ۳۵۵۰ زن در میان آنهاست. آمار رسمی کشتهشدگان اسرائیلی در پی حمله حماس ۱۲۰۰ تن است.
ماه اول جنگ مرگبارترین ماه برای خبرنگاران در دهها سال گذشته اعلام شده است. دیدهبان خبرنگاران تاکنون مرگ ۴۸ خبرنگار را تایید کرده است و گفته است که از ۱۹۹۲ به این سو هرگز چنین ماه مرگباری برای خبرنگاران نداشتهایم. در طی شش هفته ابتدایی پس از شروع جنگ، ۴۲ خبرنگار جان باختند. این رقم برابر کل آمار کشتهشدگان خبرنگاران در کل سال ۲۰۲۲ است که شامل ۱۵ خبرنگاری است که در حین پوشش حملات روسیه به اوکراین کشته شدند. طبق گزارش گاردین ۹ خبرنگار نیز زخمی و سه تن ناپدید شدهاند.
شمار خبرنگاران کشتهشده در روز شنبه به پنج نفر رسید که باعث شد شنبه، بعد از هفتم اکتبر که در آن شش خبرنگار جان باختند، دومین روز مرگبار طی جنگ اعلام شود. دیدهبان خبرنگاران از اسرائیل و متحدانش در غرب خواسته است که به سرکوب و کشتار خبرنگاران پایان دهد.