جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و شی جین پینگ، رئیس دولت چین، در جنوب سانفرانسیسکو ملاقات کردند. بایدن میزبان نشست سران مجمع همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (اپک) است و شی جین پینگ نیز به همین مناسبت به آمریکا سفر کرده است.
بایدن در ابتدای این دیدار خواستار مدیریت مسئولانه روابط ایالات متحده و چین شد و گفت رقابت بین دو کشور نباید به درگیری تبدیل شود. او گفت: «من فکر میکنم مهم است که من و شما بهگونه صریح، بدون سوءتفاهمها یا ارتباطات نادرست، یکدیگر را درک کنیم.»
بایدن افزود: «مثل همیشه، هیچ جایگزینی برای گفتوگوهای رودررو وجود ندارد. من همیشه گفتوگوهایمان را ساده و صریح دانستهام.»
شی نیز از «مهم ترین روابط دوجانبه در جهان» صحبت کرد و گفت که او و بایدن مسئولیت بزرگی در قبال دو ملت، برای جهان و در برابر تاریخ دارند. شی گفت: «برای دو کشور بزرگ مانند چین و ایالات متحده، رویگردانی از یکدیگر یک گزینه نیست و رویارویی پیامدهای غیرقابل تحملی برای هر دو طرف دارد.»
یک مقام بلندپایه آمریکایی اعلام کرد که که بایدن و شی در باره بحران خاورمیانه نیز گفتوگو کردند و بایدن از چین خواست تا با ایران برخورد کند و از تهران بخواهد از اقدامهای تحریکآمیز بپرهیزد.
بهگفته این مقام آمریکایی مقامهای چینی گفتند که در مورد خطرهای منطقهای با ایران گفتوگو کردهاند.
موضوع تایوان نیز از مسائل مورد بحث دو طرف بود. بهگفته مقام بلندپایه آمریکایی شی جین پینگ تایوان را خطرناکترین مسئله دو کشور دانسته و گفته است که پکن برنامهای برای اقدام نظامی علیه تایوان ندارد، اما اگر شرایطی پیش بیاید ممکن است از نیروی نظامی استفاده کند.
بایدن نیز از صلح و ثبات در تنگه تایوان پشتیبانی کرد و خواهان احترام چین به انتخابات تایوان شد. شی در این دیدار بر حل بنیادیتر مسائل دو کشور در مورد تایوان تأکید کرد.
در جریان این دیدار همچنین اعلام شد که دو کشور در حال از سرگیری روابط نظامی هستند. بایدن گفت این گام «اهمیت حیاتی» دارد و بدون ارتباط، ممکن است حوادث و سوء تفاهمهایی رخ دهد. بهگفته رسانهها، در این رابطه قرار است از جمله، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا با همتای چینی خود دیدار کند.
همچنین گفتوگوهایی بین رهبران نظامی عالیرتبه هر دو کشور انجام میشود و فرمانده نیروی هوایی آمریکا در اقیانوس آرام نیز در آنها شرکت خواهد کرد. دولت ایالات متحده چندین بار در ماههای اخیر اعلام کرده است که ارتباط مستقیم نظامی معمول با چین عمل نمیکند و این میتواند منجر به سوء تفاهمهای خطرناک و اشتباههای محاسباتی شود.
بایدن و شی همچنین درباره خطرات ناشی از استفاده از هوش مصنوعی در عملیات نظامی یا هستهای گفتوگو کردند.
مقام آمریکایی از توافق نظری دو طرف درباره خطرات استفاده از هوش مصنوعی خبر داد اما نگفت که قرار است چه تصمیمهایی در اینباره گرفته شود.
بایدن همچنین حمایت بیشتر چین در مبارزه با واردات فنتانیل به ایالات متحده را بهدست آورد. بایدن گفت که با رهبر چین درباره اقداماتی برای محدود کردن صادرات اجزای تولید فنتانیل و قرصهای آن از چین به توافق رسیده است. این ماده مخدر افراد زیادی را در ایالات متحده میکُشد و شمار قربانیان آن بیش از خشونت با سلاح است. واشنگتن چین را متهم میکند که از طریق تولید فنتانیل نقش مهمی در گسترش مواد مخدر در آمریکا ایفا میکند و فنتانیل در مقادیر زیادی وارد آمریکا میشود.
روابط ایالات متحده و چین مدتهاست که پرتنش بوده است. بایدن و شی از زمان نشست گروه ۲۰ در بالی در نوامبر ۲۰۲۲، ملاقاتی نداشتند یا با یکدیگر صحبت نکرده بودند. در ماههای اخیر دیدارها و گفتوگوهای مختلفی میان نمایندگان بلندپایه دولتهای دو طرف انجام شده، اما هیچ دیدار مستقیمی بین دو رئیس جمهوری صورت نگرفته است.