نژادپرستی «فراگیر و بی‌امان» است و در اروپا در حال افزایش است، به طوری که تقریباً نیمی از سیاهپوستان در کشورهای مورد بررسی توسط اتحادیه اروپا انواعی از تبعیض، از آزار لفظی فرزندانشان گرفته تا ممانعت مالکان از اجاره خانه را گزارش کرده‌اند.

نظرسنجی آژانس حقوق اتحادیه اروپا از افراد آفریقایی‌تبار در هر زمینه‌ای، از مدارس گرفته تا بازار کار، مسکن و بهداشت، سطوح بالایی از تبعیض را نشان می‌دهد. برخی از بدترین نتایج در اتریش و آلمان ثبت شده است. در این دو کشور اقبال به احزاب دست راستی هم در حال افزایش است.

نظرسنجی از ۶۷۵۲ نفر آفریقایی تبار در ۱۳ کشور – اتریش، بلژیک، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، ایرلند، ایتالیا، لوکزامبورگ، لهستان، پرتغال، اسپانیا و سوئد – نشان داد که ۴۵ درصد از آن‌ها تبعیض نژادی را تجربه کرده‌اند که افزایش ۶ درصدی از ۳۹ درصد در سال ۲۰۱۶ را نشان می‌دهد.

در اتریش و آلمان، از هر چهار نفر از پرسش‌شوندگان، سه نفر (۷۲ درصد و ۷۶ درصد) گفتند که در پنج سال گذشته احساس تبعیض کرده‌اند، در حالی که نتایج همین پرسش در سال ۲۰۱۶، ۵۱ و ۵۲ درصد بود.

حزب ضد مهاجرت «آلترناتیو برای آلمان» (Alternative für Deutschland یا AFD) پس از انتخابات فدرال ۲۰۱۷ به سومین حزب بزرگ آلمان و همچنین بزرگترین حزب اپوزیسیون تبدیل شد. آن‌ها در سال ۲۰۲۱ عملکرد ضعیفتری داشتند اما نفوذ آنها همچنان در حال افزایش است.

در اتریش، «حزب آزادی» (FPÖ) که در سال ۱۹۵۶ تأسیس شد و سال‌ها یک کارمند سابق نازی و افسر اس اس رهبری‌اش می‌کرد، در نظرسنجی‌ها پیش از انتخابات عمومی سال آینده پیشتاز است که انتظار می‌رود در آن پیروز شود.

یک نفر از هر چهار پاسخ دهنده (۲۳ درصد) گفتند که یک مالک خصوصی به دلیل منشاء نژادی یا قومی آنها را از اجاره خانه منع کرده است.

یک چهارم (۲۳ درصد) از سیاهپوستان اظهار داشتند که فرزندانشان به دلیل پیشینه قومی یا مهاجر بودنشان اظهارات توهین‌آمیز یا تهدیدآمیز تجربه کرده‌اند. تقریباً دو نفر از هر پنج والدین در ایرلند (۳۹ درصد)، آلمان و فنلاند (هر دو ۳۸ درصد) و اتریش (۳۷ درصد) چنین تجربیاتی را گزارش کردند.

در کشورهای مورد بررسی، احتمال ترک زودهنگام مدرسه در جوانان آفریقایی‌تبار سه برابر بیشتر از جمعیت عمومی بود.

از هر چهار نفر، یک نفر (۲۶ درصد) از پاسخ‌دهندگان گفتند که در پنج سال گذشته توسط پلیس متوقف شده‌اند. در میان آنها، حدود نیمی (۴۸ درصد) برخورد پلیس با خودشان را به عنوان تبعیض نژادی توصیف کردند.

میانگین نسبت سیاه‌پوستانی که معتقدند قربانی تبعیض نژادی توسط پلیس شده‌اند، در کشورهای مورد بررسی از ۴۱ درصد در سال ۲۰۱۶ به ۴۸ درصد در سال ۲۰۲۲، زمانی که آخرین نظرسنجی انجام شد، افزایش یافته است.

به طور متوسط، نرخ اشتغال در میان افراد آفریقایی تبار ۲۰ تا ۶۴ سال (۷۱ درصد) مشابه با جمعیت عمومی (۷۳ درصد) در همان محدوده سنی است. اما تقریباً یک سوم (۳۲ درصد) از پاسخ دهندگان در «شغل‌های سطح پایین» کار می‌کردند.

تقریباً یک سوم (۳۰ درصد) افراد شاغل آفریقایی‌تبار دارای قرارداد موقت هستند. گفته می‌شود که این نسبت سه برابر جمعیت عمومی در سراسر اتحادیه اروپا (۱۱ درصد) است. همچنین مشخص شد که افراد سیاهپوست به طور نامتناسبی برای مشاغلی که در آن مشغول به کار بودند، بیش‌صلاحیتی (اور کوالیفای) داشتند. یک سوم (۳۵ درصد) از سیاهپوستان با مدارک دانشگاهی در مشاغل با مهارت کم یا متوسط به کار گرفته شده‌اند.

پاسخ دهندگان به نظرسنجی اتحادیه اروپا یا در کشورهای جنوب صحرای آفریقا متولد شده‌اند یا از فرزندان مهاجرانی بوده‌اند که حداقل یکی از والدین آنها در جنوب صحرای آفریقا متولد شده است.

مایکل اوفلارتی، مدیر آژانس حقوق اساسی اتحادیه اروپا، که به کمیسیون اروپا در مورد سیاست‌های حقوقی مشاوره می‌دهد، گفت که نتایج این نظرسنجی، وضعیت «شرم‌آور» اتحادیه را نشان می‌دهد.

او از همه کشورهای اتحادیه اروپا خواست تا داده‌های مرتبط با موضوع برابری، از جمله در مورد منشاء قومی یا نژادی را جمع‌آوری و پایش کنند و برای حل مساله آستین بالا بزنند. آلمان، به دلیل حساسیت‌های ناشی از فاجعه فاشیسم و جنگ جهانی دوم، اطلاعات سرشماری در مورد تنوع نژادی یا قومی را جمع آوری نمی‌کند.

مدیر آژانس حقوق اساسی اتحادیه اروپا گفت: «تعجب‌آور است که از آخرین نظرسنجی ما در سال ۲۰۱۶ هیچ نقطه روشنی مشاهده نشده است. در عوض، افراد آفریقایی‌تبار فقط به دلیل رنگ پوست خود با تبعیض بیشتری روبرو می‌شوند.»

او گفت که «نژادپرستی و تبعیض نباید جایی در جوامع ما داشته باشد. اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن باید از این یافته‌ها برای سامان دادن به تلاش‌های خود استفاده کنند و اطمینان حاصل کنند که افراد آفریقایی‌تبار نیز می‌توانند آزادانه و بدون نژادپرستی و تبعیض از حقوق خود برخوردار شوند.»