زینب بایزیدی، فعال حقوق زنان و زندانی سیاسی سابق، شنبه ۲۹ مهرماه ۱۴۰۲، برنده جایزه بینالمللی «دانیله پو» شد.
بر اساس گزارش شبکه حقوق بشر کُردستان مراسم اهدای جایزه به زینب بایزیدی با حضور مقامات شهری/ استانی و نمایندگان جامعه مدنی در شهر «پیوه دی چنتو» ایتالیا برگزار شد.
شبکه حقوق بشر کُردستان نوشته است که در جریان این مراسم زینب بایزیدی طی سخنانی با تقدیر از مبارزه و مقاومت زینب جلالیان، قدیمیترین و تنها زندانی سیاسی زن محکوم به حبس ابد در ایران، جایزه خود را به او تقدیم کرد.
در همین ارتباط نیز نهاد اهدا کننده جایزه بینالمللی «دانیله پو» بیانیهای منتشر کرده است.
در این بیانیه با تقدیر از فعالیتهای زینب بایزیدی آمده است:
با اهدای جایزه دانیله پو به زینب بایزیدی، قصد داریم شهامت زنان مقاوم و مروج تغییر را نه تنها در ایران، بلکه در همه کشورهایی که حق داشتن گرانبهاترین خیر انسان یعنی آزادی در آنها سلب شده است، گرامی بداریم. انتخاب زینب بایزیدی به عنوان یک زن و یک کُرد که همواره مورد تبعیض و سرکوب بوده، بیانگر جنبش انقلابی است که امروز در ایران در جریان است. جنبشی بدون رهبر، اما نماینده مردمی خسته از یک رژیم مذهبی و سرکوبگر. شعار زن، زندگی، آزادی، که در تمام تظاهراتهای این جنبش با صدای بلند فریاد زده میشود، به عنوان یک مانیفست، نقطه عطف تاریخی در سطح جهان است.
در بخش دیگر بیانیه این نهاد بینالمللی نیز آمده که «زینب بایزیدی حتی پس از ترک ایران به تعهد شجاعانه خود برای افزایش آگاهی بینالمللی، با توجه ویژه به وضعیت زنان کُرد در ایران که به دلیل تعلق آنها به جامعه کُرد بیشتر مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند، ادامه میدهد.»
جایزه بینالمللی «دانیله پو» (The International Award Daniele Po) در سال ۲۰۰۷ توسط ندا آلبرگینی و فورتوناتو پو، بنیانگذاران انجمن غیرانتفاعی “Le Case degli Angeli di Daniele nel mondo”، برای گرامیداشت یاد و خاطره پسرشان، دانیله ایجاد شد.
این جایزه هر سال در ماه اکتبر طی مراسمی رسمی در «پیوه دی چنتو» ایتالیا به کسانی که برای دفاع از حقوق بشر و تعالی ارزشهای صلحآمیز تلاش میکنند، اهدا میشود.
پیش از این فعالان و کنشگران حقوق بشراز جمله ملالی جویا از افغانستان، پاتریشیا ترونکوسو روبلز از شیلی، ماریسلا اورتیز ریورا از مکزیک، ماری بئاتریس اوموتسی از رواندا، ایسوکه آیکپیتانی از نیجریه، دلشا عثمان از روژآوا/سوریه و همچنین گروههای زنان سربنیستا از بوسنی و هرزگوین و مادران صلح از کُردستان ترکیه از برندگان این جایزه بودهاند.
زینب بایزیدی متولد ۱۳۶۱ در مهاباد و از از فعالان «کمپین یک میلیون امضا» بود. هدف «کمپین یک میلیون امضا» تغییر قوانین تبعیضآمیز علیه زنان بود. این فعال حقوق زنان همچنین سابقه همکاری با گروه مادران آشتی کُردستان، سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان را دارد.
زینب بایزیدی اولین بار در سال ۱۳۸۴ به دلیل فعالیتهای مدنی خود به دست نیروهای امنیتی در مهاباد بازداشت و پس از ۴۰ روز با قرار وثیقه آزاد شد.
در آن زمان دادگاه انقلاب اسلامی او را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۶ ماه حبس تعلیقی در تبعید زندان مراغه محکوم کرد.
زینب بایزیدی تیرماه ۸۷ برای بار دوم پس از احضار به اداره اطلاعات مهاباد بازداشت و به زندان منتقل شد.
دادگاه انقلاب اسلامی مهاباد یک ماه بعد او را به اتهامهای «تبلیغ علیه علیه نظام» و «اقدام علیه امنیتی ملی» به چهار سال حبس تعزیری در تبعید زندان زنجان محکوم کرد.
این فعال جنبش زنان پس از چهار سال و نیم تحمل حبس در زندانهای زنجان و مراغه در آبانماه ۹۱ آزاد شد و مدتی بعد به دلیل فشارهای امنیتی مجبور به ترک کشور شد.