به گزارش شبکه الجزیره، روز جمعه ۲۱ مهر / ۱۳ اکتبر پس از هشدار ارتش اسرائیل به فلسطینیها برای خروج از شمال غزه قبل از حمله زمینی مورد انتظار، هزاران نفر به سمت جنوب غزه گریختند.
سازمان ملل اعلام کرده بود که اسرائیل به ساکنان غزه ۲۴ ساعت فرصت داده تا به جنوب غزه بروند. سازمان ملل این اقدام را «غیرممکن» خواند و حماس هشدار اسرائیل را «تبلیغات جعلی» عنوان کرد و به ساکنان گفت این دستور را نادیده بگیرند.
الجزیره شامگاه جمعه گزارش داد که هزاران نفر با وسایل نقلیه و پیاده به سمت جنوب حرکت میکنند.
براساس این گزارش، ازدحام چنان است که حرکت مردم کُند صورت میگیرد زیرا شمار زیادی از مردم و خانوادههای آنها در این مسیر حرکت میکردند.
هزاران نفر با کودکان خود در راه بودند. برخی از آنها تشک یا کیسههای کوچک با هر چیزی که میتوانستند با خود بیاورند، مانند لباس برای فرزندان خود و مدارک لازم حمل میکردند. بیشتر آنها با کودکانشان پیاده راه میرفتند و وسیله نقلیه نداشتند.
با این حال هنوز اکثر مردم شمال و شهر غزه تخلیه نشدهاند. برخی از مردم میگفتند: «کجا برویم؟ آیا در جنوب پناهگاه واقعی وجود دارد؟» آنها تأکید میکردند که از جنوب تا شمال نوار غزه هیچ مکان امنی وجود ندارد.
احتمال حمله زمینی ارتش اسرائیل عملاً یک فاجعه انسانی بهبار آورده است. در جنوب تنها چند مکان برای آوارگان وجود دارد. «اونروا»، آژانس امدادی سازمان ملل چندین مدرسه در این منطقه دارد اما در حال حاضر همه آنها مملو از جمعیت هستند. ارتش اسرائیل میگوید آوارگان باید به مزارع بروند یا سعی کنند از رودخانه غزه در جنوب عبور کنند و در صورت لزوم از مرز بگذرند اما هیچ مرکز پذیرشی وجود ندارد که مردم بتوانند به آنجا بروند.
مصر هنوز مرزهای خود را باز نکرده و گفته است که روزانه فقط دو هزار پناهجو را میپذیرد. در حال حاضر گزارشهایی وجود دارد که حماس از حرکت آوارگان جلوگیری میکند زیرا قصد دارد شمار غیرنظامیان در منطقه را افزایش دهد. حماس متعهد شده است که تا آخرین قطره خون بجنگد.
در چنین شرایطی بهدشواری میتوان تصور کرد که بیش از یک میلیون نفر تخلیه شوند.
دفتر کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) اعلام کرد که تاکنون بیش از ۴۰۰ هزار نفر در غزه بیخانمان شدهاند و ۲۳ امدادگر نیز کشته شدهاند. در این بیانیه آمده است: «آوارگی دستهجمعی همچنان ادامه دارد».
در پی دستور اسرائیل برای تخلیه شمال غزه، سازمان ملل آن را محکوم کرد و گفت این اقدام «پیامدهای انسانی ویرانگر»ی دارد. جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید این فرمان را «چالش بزرگ» دانست. او گفت مقامهای آمریکا با مقامهای اسرائیل و مصر برای عبور امن غیرنظامیان در جنوب همکاری میکنند.
کربی به شبکه سیانان گفت: «بدیهی است که ما نمیخواهیم شاهد آسیب دیدن غیرنظامیان باشیم. مردم فلسطین هم قربانی هستند. آنها چنین وضعیتی را نمیخواستند. آنها از حماس نخواسته بودند که به اسرائیل حمله کند.»
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز در تل آویو گفت کمکهای نظامی آمریکا به اسرائیل سرازیر میشود اما اکنون زمان تصمیمگیری است و نه انتقام.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین که رقیب حماس است، به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در اردن گفت که جابهجایی اجباری فلسطینیها در غزه تکرار رویداد سال ۱۹۴۸، زمانی که صدها هزار فلسطینی آواره شدند، است.
عباس خواستار ارسال فوری کمکها به غزه شد. اسرائیل گفته است تا زمانی که اسیران در دست حماس آزاد نشوند، محاصره خود را لغو نخواهد کرد.
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب نیز در نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل دستور اسرائیل را «انتقال اجباری»، « مجازات غیرنظامیان بیپناه» و «جنایت» توصیف کرد.
یک مقام بلندپایه آمریکایی به خبرگزاری فرانسه گفت ایالات متحده در حال مذاکره با اسرائیل و مصر برای گشودن گذرگاه مرزی رفح میان غزه و مصر به روی اتباع خارجی ساکن غزه است.
https://www.instagram.com/p/CyJGPtaKXUY/
افزایش شمار قربانیان
در جبهههای جنگ شمار قربانیان همچنان رو به افزایش است. وزارت بهداشت غزه شامگاه جمعه اعلام کرد که در حملات هوایی اسرائیل به این منطقه دستکم یکهزار ۸۰۰ نفر کشته و شش هزار و ۳۸۸ نفر زخمی شدهاند.
در اسرائیل نیز تعداد کشتهشدگان در پی حمله حماس به بیش از یکهزار و ۳۰۰ نفر و زخمیشدگان به سه هزار و ۴۰۰ نفر رسیده است.
ارتش اسرائیل بعدازظهر جمعه چندین منطقه مرزی در جنوب لبنان را بمباران کرد. یک منبع امنیتی لبنان به خبرگزاری فرانسه گفت این بمباران در پاسخ به «تلاش برای نفوذ» به خاک اسرائیل انجام شد.
ارتش اسرائیل گفته است که پس از «انفجار در حصار مرزی» بین دو کشور، اقدام به شلیک توپخانه به سمت مواضعی در خاک لبنان کرده است.
وزارت بهداشت فلسطین روز جمعه از کشته شدن دستکم پنج فلسطینی در درگیریهای خشونتآمیز با نیروهای اسرائیلی در کرانه باختری اشغالی خبر داد. در این منطقه که تحت کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین است مردم در همبستگی با غزه تجمع کرده بودند.
در الخلیل، نابلس و طولکرم و دیگر شهرهای کرانه باختری نیز درگیریهای خشونتآمیزی گزارش شد. هلال احمر فلسطین گفته است دهها نفر در این درگیریها زخمی شدهاند و حال برخی از آنها وخیم است.
شاخه نظامی حماس روز جمعه اعلام کرد که در حملات هوایی اسرائیل ۱۳ نفر از اسیرانی که در دست داشت کشته شدهاند و در پاسخ، نیروهای حماس ۱۵۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک کردند.
حماس در جریان حمله آخر هفته خود به اسرائیل بیش از ۱۵۰ اسرائیلی، شهروند دیگر کشورها و افراد دارای دو تابعیت را ربود.
تکذیب استفاده از فسفر سفید
دیده بان حقوق بشر روز پنجشنبه اسرائیل را به استفاده از فسفر سفید در عملیات نظامی خود در غزه و لبنان متهم کرد و گفت استفاده از این سلاحها غیرنظامیان را در معرض خطر آسیبهای جدی و درازمدت قرار میدهد.
ارتش اسرائیل روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد: «اتهام فعلی علیه ارتش اسرائیل مبنی بر استفاده از فسفر سفید در غزه بیچونوچرا نادرست است.»
این بیانیه افزود: «ارتش اسرائیل از چنین مهماتی استفاده نکرده است.» با این حال روشن نیست که این تکذیب در مورد لبنان نیز صدق میکند یا خیر.
دیدهبان حقوق بشر گفته بود ویدئوهایی از لبنان و غزه در ۱۰ و ۱۱ اکتبر را راستیآزمایی کرده که در آنها استفاده ارتش اسرائیل از فسفر سفید مشخص است.
https://www.instagram.com/p/CyUJL_XyS86/
دیگر کشورها: حمایت از فلسطین ـ نگرانی از یهودی ستیزی
روز جمعه دهها هزار نفر در کشورهای مسلماننشین در حمایت از مردم فلسطین تظاهرات کردند.
در تهران، تظاهرکنندگان پس از نماز جمعه پرچم ایران و فلسطین را به اهتزاز درآوردند و بنرهایی با شعارهایی علیه اسرائیل و آمریکا به نمایش گذاشتند.
در بغداد، پایتخت عراق نیز دهها هزار نفر در میدان طاهر علیه حملات اسرائیل به نوار غزه تظاهرات کردند. تظاهرات گسترده مشابهی در اردن و پاکستان نیز گزارش شد.
در برلین، پلیس تظاهرات برنامهریزی شده دیگری در حمایت از مردم فلسطین را ممنوع کرد. پلیس شعارهای ضدیهودی و تمجید از خشونت را دلیل این ممنوعیت عنوان کرد. با این حال صدها نفر بار دیگر در منطقه نویکُلن برلین تجمع کردند و شمار زیادی مأمور پلیس نیز حضور داشتند.
این وضعیت در چندین شهر دیگر اروپا از جمله پاریس و لندن گزارش شده است. در پاریس، پلیس از گاز اشکآور و خودروهای آبپاش برای پراکنده کردن شرکتکنندگان در تجمع حمایت از فلسطین استفاده کرد.
در همین حال در کشورهای اروپایی نگرانی از گسترش یهودیستیزی نیز بیشتر میشود و یهودیان احساس ناامنی میکنند. برخی از مدرسههای یهودیان در آمستردام و لندن به دلیل نگرانیهای امنیتی فعلاً تعطیل شدهاند. در برلین یک باشگاه ورزشی متعلق به یهودیان از بیم حملات ضدیهودی موقتاً تعطیل شد. پلیس نیویورک و لس آنجلس نیز حضور خود را در اطراف کنیسهها و مراکز اجتماعی یهودیان افزایش دادند.