به‌گفته مقام‌های محلی، دوشنبه شب ۳ مهر / ۲۵ سپتامبر انفجار در یک انبار سوخت در قره باغ دست‌کم ۲۰ کشته برجای گذاشت. حدود ۳۰۰ نفر نیز مجروح و به بیمارستان منتقل شدند. وضعیت ده‌ها نفر از مجروحان وخیم گزارش شده است.

هنوز مشخص نیست که چه عاملی باعث این فاجعه در منطقه ارمنی‌نشین قره‌باغ کوهستانی شده است که هفته گذشته مورد حمله آذربایجان قرار گرفت.

شرایط آشفته در بیمارستان‌ها

متاکسه آکوپجان، ​​سیاستمدار زن ارمنی گفت در زمان حادثه، بسیاری از مردم برای دریافت بنزین در صف ایستاده بودند تا با خودرو به ارمنستان بگریزند. عکس‌ها و فیلم‌های موجود در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که قوطی‌ها و گالن‌های متعددی در اطراف افتاده‌اند.

دفتر کمیسر حقوق بشر قره‌باغ کوهستانی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق)  نوشت ظرفیت‌های پزشکی موجود برای نجات جان مردم کافی نیستند.

سیرانوش سرگاسیان، روزنامه‌نگار قره‌باغ کوهستانی از شلوغی و آشفتگی بیمارستان‌ها و وحشت در میان افرادی که به‌دنبال بستگان خود می‌گردند، گزارش داد.

انفجار مرگبار در قره‌باغ کوهستانی در حالی رخ داده است که تنش‌ها بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر این منطقه ادامه دارد. ارمنی‌های قره‌باغ کوهستانی، سرزمینی که در سطح بین‌المللی به‌عنوان بخشی از آذربایجان شناخته می‌شود، هفته گذشته پس از عملیات نظامی ۲۴ ساعته ارتش آذربایجان، مجبور به آتش‌بس شدند.

ارمنستان می‌گوید بیش از ۲۰۰ نفر در عملیات هفته گذشته آذربایجان کشته و ۴۰۰ نفر زخمی شدند.

سه هزار و ۳۵۰ پناهجو وارد ارمنستان شدند

وضعیت انسانی در قره‌باغ کوهستانی فاجعه‌بار است. آذربایجانی‌ها ماه‌هاست که تنها جاده در دسترس ارمنستان را مسدود کرده‌اند و به همین دلیل غذا، دارو و بنزین در منطقه با کمبود مواجه است.

رسانه‌های جمهوری آذربایجان بعد از ظهر روز گذشته (دوشنبه) مدعی شدند که برق شهر خانکندی (به ارمنی: استپانکرات) واقع در قره‌باغ را برقرار کرده‌اند و این شهر به‌طور رسمی به شبکه انرژی جمهوری آذربایجان متصل شده است.

از زمانی که جنگجویان طرفدار ارمنستان توافق‌نامه آتش‌بس را امضا کردند هزاران نفر از ساکنان قره‌باغ کوهستانی به ارمنستان گریخته‌اند. دولت ایروان از دست‌کم ورود سه هزار و ۳۵۰ پناهجو خبر داده و گفته است که محل اسکان برای همه افراد بدون سرپناه در دسترس است.

تلاش‌های دیپلماتیک

روز سه‌شنبه اتحادیه اروپا در مقر خود در بروکسل نمایندگان بلندپایه جمهوری‌ آذربایجان و ارمنستان را به حضور خواهد پذیرفت و در نشستی به ریاست سیمون موردو، مشاور اصلی دیپلماتیک شارل میشل، رئیس شورای اروپا، در حضور تویوو کلار، نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور قفقاز جنوبی و همچنین نمایندگان آلمان و فرانسه با آن‌ها گفت‌وگو خواهد کرد.

در روز ۱۳ مهر / ۵ اکتبر گرانادا میزبان الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان و نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان خواهد بود. در این نشست شارل میشل رئیس شورای اروپا، اولاف شولتز صدراعظم آلمان و امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز شرکت خواهند کرد.

دیدار علی‌اف و اردوغان

روز گذشته (دوشنبه) الهام علی‌اف در نخجوان با رجب طیب اردوغان، رئیس‌ جمهوری ترکیه دیدار کرد.

پس از مراسم پایه‌گذاری خط لوله گاز طبیعی ایغدیر-نخجوان رهبران دو کشور در یک نشست خبری شرکت کردند.

رئیس‌ جمهوری آذربایجان گفت: «ما با پشتیبانی از یکدیگر مسائل منطقه را در مسیر درست هدایت می‌کنیم. ما می‌خواهیم صلح و ثبات در منطقه وجود داشته باشد و جنگ نباشد.»

علی‌اف افزود: «ما تمام غذا و داروی مورد نیاز شهروندان قره‌باغ را در اختیار آن‌ها قرار خواهیم داد. عملیات امنیتی موفقی را در قره‌باغ انجام دادیم و امنیت کامل را در مرزهای خود به دست آوردیم. آذربایجان پنج روز پیش به‌طور کامل حاکمیت خود را احیا کرد. مردم ما پشتیبانی بزرگ ترکیه و تأیید آن بر این‌که قره‌باغ خاک آذربایجان است را فراموش نخواهند کرد.»

اردوغان نیز ضمن استقبال از گسترش روابط دو کشور با بیان این‌که «آذربایجان عملیات موفقیت‌آمیزی علیه تروریسم در قره‌باغ بدون تلفات غیرنظامی انجام داد، افزود: «آذربایجان در قره‌باغ بخت عادی‌سازی روابط در منطقه را افزایش می‌دهد» و «ما انتظار داریم ارمنستان دست صلح دراز شده به سوی خود را گرفته و گام‌های صادقانه بردارد.»

به‌گفته الهام علی‌اف حجم تجارت دو کشور بیش از ۶ میلیارد دلار است و امسال ۴۰ درصد افزایش یافته است. دو کشور سطح تجارت تا ۱۵ میلیارد دلار را هدف خود قرار داده‌اند.