کلودیا دوارته آگوستینیو، پرستار ۲۴ سالهای از غرب پرتغال، با فکر کردن به واقعیت تغییرات اقلیمی دچار استرس میشود. او میگوید در حال حاضر تأثیر بزرگی که تغییرات اقلیمی بر زندگی او میگذارد، اضطرابی است که روزانه به او میدهد.
به گزارش خبرگزاری الجزیره کلودیا دوارته آگوستینیو نمایندگی گروهی متشکل از شش جوان را در یک دعوی بزرگ علیه ۳۲ کشور از جمله تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، نروژ، سوئیس، بریتانیا، روسیه و ترکیه بر عهده دارد. این دعوی چهارشنبه ۲۷ سپتامبر در دادگاه حقوق بشر اروپا بررسی خواهد شد.
این گروه که جوانترین عضو آن تنها ۱۱ سال دارد در دادگاه استدلال خواهد کرد که بیعملی یا اقدام های ناکافی دولت در مورد تغییرات آب و هوایی تبعیض علیه جوانان است و برای زندگی و سلامت آنها خطری ملموس به همراه دارد.
این نخستین بار است که بسیاری از کشورها مجبور میشوند در مقابل یک دادگاه در جهان از خود دفاع کنند.
آتشسوزیهای جنگلی در پرتغال در سال ۲۰۱۷ سبب شد بیش از ۱۰۰ نفر جان خود را از دست دهند و تاثیر تغییرات آب و هوایی در این کشور وخیمتر گشت.
آندره اولیویرا که در آن زمان تنها ۹ سال داشت، آن را بهعنوان یک «تجربه وحشتناک» توصیف میکند.
او می گوید دود ناشی از آتشسوزی باعث تشدید آسم او شده است، در حالی که دورههای مکرر گرمای شدید از آن زمان به بعد خوابیدن و تمرکز بر مطالعه برای امتحاناتش را سخت کرده است. این مشکلات جسمانی و ذهنی حتی او را از بیرون رفتن و بسکتبال با دوستانش باز میدارند.
این فقط سلامت جسمانی آنها نیست که تحت تأثیر قرار می گیرد. خواهر آندره، سوفیا ۱۸ ساله است. او میگوید که اضطراب ناشی از بحران آب و هوایی زندگی روزمره او را مختل کرده است.
سوفیا میگوید:
من میبینم که چه اتفاقی میافتد و روی پوستم احساس ترس میکنم.
آندره که اکنون ۱۵ ساله است میگوید چطور میتوانستیم نترسیم؟ و ادامه میدهد:
ترس، به نظر من، یک واکنش کاملاً عادی به وضعیتی است که ما شاهد آن هستیم، و همچنین ترس از شکست دولتها در آستین بالا زدن و حل کردن مشکل است.
به گفته آندره آنها احساس میکردند که وضعیت نمیتواند از این بیشتر ادامه یابد بنابراین باید کاری انجام میدادند.
سوفیا میگوید:
این نه تنها به ما… بلکه به کل جامعه مربوط میشود.
این گروه چه مطالباتی دارد؟
در دادگاه، تیم حقوقی این گروه استدلال خواهد کرد که وخیمتر شدن بحران اقلیمی، حق آنها را بر زندگی، حریم خصوصی و زندگی خانوادگی عاری از شکنجه، رفتار غیرانسانی، تحقیرآمیز و عاری از تبعیض بهدلیل سن، نقض میکند.
آنها برای رسیدگی به این موضوع از ۳۲ دولت میخواهند که هدفگذاریهای بسیار بالاتری را برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای تعیین کنند و به آنها برسند.
به گفته تیم حقوقی این گروه دولتها میتوانند این کار را با کاهش تولید و صادرات سوختهای فسیلی، کاهش انتشار گازهای گلخانهای ناشی از مصرف خارج از کشور و وادار کردن شرکتهای مستقر در قلمرو خود به پاکسازی زنجیرههای تامین جهانی خود انجام دهند.
همزمان انتظار میرود ۳۲ دولت استدلال کنند که آنها در حال حاضر تمام تلاش خود را برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای انجام میدهند و آنها فقط تعهداتی در قبال افرادی دارند که در سرزمین خود زندگی میکنند.
این پرونده تاریخی در برابر هیئتی متشکل از ۱۷ قاضی در استراسبورگ فرانسه، که در اوایل امسال ریاست اولین دعوی آب و هوایی خود را بر عهده داشت، رسیدگی خواهد شد.
به گزارش گاردین افراد بسیاری در سراسر جهان ۱۰۰ هزار پوند به این گروه کمک مالی کردهاند تا یک حکمالزامآور از سوی قاضیها صادر گردد، حکمی که کشورها را موظف کند تا سرعت کاهش انتشار گازهای گلخانهای خود را افزایش دهند. اگر این حکم صادر شود نقطه عطفی تاریخی در دعاوی اقلیمی به شمار میرود.
به گزارش الجزیره در ماه مارس، گروهی از زنان سالمند سوئیسی، سوئیس را به نقض حقوق بشر آنها بهدلیل کوتاهی در انجام اقدامات کافی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای ملی متهم کردند. آنها همچنین استدلال کردند که بهدلیل سنشان در برابر تغییرات آب و هوایی آسیب پذیر هستند.
در همین جلسه، یک سیاستمدار سابق فرانسوی مدعی شد که حقوق او نیز تحت تأثیر قرار گرفته است.
دادگاه حقوق بشر اروپا اعلام کرده است که میخواهد پیش از تصمیمگیری نهایی به هر سه پرونده اولیه رسیدگی کند.
سباستین دویک، مدیر کمپین حقوق بشر و آب و هوایی مرکز حقوق بینالملل محیط زیست درباره این دادگاه میگوید:
پرونده دوارته آگوستینیو فرصتی واقعاً تاریخی برای یکی از بانفوذترین دادگاههای جهان است تا تعیین کند قوانین حقوق بشر چه اقداماتی را از دولتها در مورد مسائل اقلیمی برای محافظت از نسلهای کنونی و نسلهای بعدی میطلبد.
برای روز دادگاه آمادهاند
با اینکه رفتن به دادگاه احتمالا تجربه خوشایندی نیست اما شش جوان پرتغالی برای روز دادگاه آمادهاند.
دومین شاکی، کاتارینا موتا، ۲۳ ساله، خوشحال است که این جلسه سرانجام برگزار میشود.
کاتارینا موتا میگوید که از سال ۲۰۱۷ روی این پرونده کار میکنند و از همان زمان، احساس کردند که تأثیرات بحران اقلیمی وخیمتر شده است. به گفته او دولتهای سراسر جهان این قدرت را دارند که جلوی این روند را بگیرند اما دولتهای اروپایی تاکنون تصمیم گرفتهاند وظیفه خود را انجام ندهند.
این گروه جوان پرتغالی در دادگاه تنها نخواهند بود. برخی از زنان مسن سوئیسی که با اولین پرونده مبارزه کردند، قول دادهاند که در دادگاه شرکت خواهند کرد.
در حالی که این پروندهای شخصی محسوب میشود، اعضای گروه قاطعانه معتقدند که شکایت آنها امری بسیار بزرگتر را نمایندگی میکند.