زندان قزلحصار، از بزرگترین زندانهای خاورمیانه که برای پنج هزار نفر ساخته شده بود اما بیش از ۳۰ هزار نفر در آن محبوس هستند، این روزها شاهد اعتصاب غذای زندانیانی است که با اعمال خشونت، از زندان اوین خارج و سپس به قزلحصار منتقل شدند. این زندانیان، در یک اتاق کوچک نگهداری میشوند که مختص به زندانیانی است که آماده اجرای حکم اعدام میشوند.
کامیار فکور، جعفر ابراهیمی، سعید ماسوری، افشین بایمانی، حمزه سواری، حسین گلچو، مسعودرضا ابراهیمینژاد، لقمان امینپور، سامان یاسین (صیدی)، محمد شافعی، سپهر امام جمعه، زرتشت احمدی راغب، احمدرضا حائری، رضا سلمانزاده و مطلب احمدیان، نام زندانیانی است که در گذر روز یکشنبه از اوین به قزلحصار و به این اتاق کوچک برده شدند. به دستکم دو نفر این زندانیان اجازه داده نشد تا وسایل شخصی یا داروهایشان را به زندان قزلحصار ببرند. این زندانیان پس از این اقدام و شرایط بد قزلحصار، دست به اعتصاب غذا زدند.
در زندان قزلحصار شهر کرج، ۱۳ زندانی سیاسی از یکشنبه ۱۲ شهریور امسال دست به اعتصاب غذا زدهاند و در ۱۹ شهریور، یک «توفان تویتری» برای یادآوری وضعیت آنان در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) شکل گرفت.
در زبان فارسی، هشتگهای #علیه_فراموشی، #زندان_قزلحصار مورد استفاده قرار گرفتند و همراه آن، در دیگر زبانها، از جمله انگلیسی یا فرانسه، هشتگهای #13LivesAtRisk و #QezelHesar یا Ungerstrike استفاده شدند.
قزل حصار یا قزل اُخدود، پیام زندانی سیاسی سعید ماسوری از زندان قزلحصار
«سیاهچالی مثل قزلحصار»
عمده توییتها، متمرکز نامه سعید ماسوری از زندان قزلحصار است. ماسوری در شروع این نامه نوشته بود که «بعد از ۲۳ سال زندان به گمانم بدترین شرایط و جنایات حکومت در زندانها را دیده و تجربه کردهام، غافل از آنکه سیاهچالی مثل قزل حصار» را تاکنون ندیده بودم:
کمترین امکان تغذیه ای، بهداشتی، درمانی و حتی جایی نیم متری برای نشستن هم وجود ندارد. در اطاقی تقریبا ۹ متری ۱۵-۱۶ نفر را ریخته حق کمترین اعتراضی را هم ندارند. نه آب، نه غذا، نه تن پوش شایسته انسانی. هیچ و هیچ چیز به زندانیان نمیدهند تا حدی که پرسنل زندان حتی از جا و غذای خود صرفنظر کرده آن را هم به زندانیان می دهند.
در استان البرز، حکومت برنامه تعطیلی زندان قزلحصار را پس از تعطیلی زندان رجاییشهر (گوهردشت) دنبال میکند، هرچند فعالان حقوق بشری میگویند هدف تعطیلی این زندانها، «پاک کردن اسناد نقض حقوقبشر» است، از جمله اعدامها و شکنجههایی که در این مکان رخ دادهاند.
بیشتر بخوانید: مرگ شکنجهگر زندان قزلحصار − نمای او در “حقیقت ساده”
حاج داوود رحمانی، از بهنامترین چهرههای سرکوبگر جمهوری اسلامی، در دهه ۱۳۶۰ رئیس این زندان بود که در مهر ۱۴۰۰ بیمحاکمه درگذشت.
تعداد زندانیان در اعتصاب غذا در توییتهای مختلف ۹، ۱۱ و ۱۳ نفر اعلام شدهاند.
«خواسته آنها بازگشت به زندان اوین است و نه حتی آزادی»
آرش صادقی، زندانی و روایتگر نقض حقوق بشر در زندانهای ایران نوشت:
۱۳زندانی به زندان قزلحصار تبعید شدند و چند روزی است که در اعتصاب غذا بسر میبرند. زندانی به جایی میرسد که دست از جان میشوید تا شاید صدایش شنیده شود. خواسته آنها بازگشت به زندان اوین است و نه حتی آزادی… این۱۳نفر جز ما کسی را ندارند. صدای آنها باشیم.
صادقی پیشتر درباره وضعیت جعفر ابراهیمی، معلم زندانی نوشته بود. ابراهیمی از جمله زندانیهایی است که از اوین به قزلحصار منتقل شدند و سپس دست به اعتصاب غذا زد. در بخشی از رشتو، صادقی نسبت به وضع بد سلامتی او و بیتوجهی زندان نوشته:
جعفر، معلم زندانی، به دلیل مشکلات گوارشی، در اثر عدم رسیدگی پزشکی، وضعیت جسمی وخیمی پیدا کرده است. وی مدتهاست به دلیل عود بیماری التهاب روده (به واسطه بیماری خود ایمنی) نیاز فوری به درمان دارد. جعفر با از دست دادن ۸ کیلو وزن در چند وقت اخیر، دست و پا و دهانش نیز در گیر این بیماری شده است.
وضعیت جسمی جعفر ابراهیمی در زندان روز به روز وخیمتر و بدون داشتن هیچ سابقهای پیشین، بدلیل فشارهای زندان، متاسفانه به دیابت نیز مبتلا شدهاند.
سازمان اتحاد برای ایران هم نسبت به وضعیت بد سلامتی این زندانی هشدار داده است:
با عود بیماری التهاب روده، ابتلا به دیابت وکاهش ۸ کیلو وزن در۲ ماه و اکنون اعتصاب غذا، بنابه نظریات پزشکی امکان تار شدن چشم وحتی نابینایی جعفر ابراهیمی وجود دارد. وی را بابت نقدِ خصوصیسازی، کالاییسازی آموزش و امنیتیسازی حوزه آموزش به بند کشیدهاند.
محدودتر شدن وضعیت زندانیان در اعتصاب غذا
عرفان کرمویسی، وکیل دادگستری یادآور وضعیت خانوادههای زندانیان شد:
این نقاشی را سید جوادسیدی برای کامیار و سروناز کشیده بود. سروناز امروز تولدش را بدون حضور کامیار گذراند. جواد از پنجشنبه، ١٩شهریور، در اعتراض به تبعید زندانیان به قزلحصار و تا زمان بازگشت آنها به اوین یا بهترشدن شرایطشان دست به اعتصاب غذای تر زده است.
کرمویسی در توییتی با فاصله از این کمپین فضای مجازی، از محدودیت امکان تماس بخشی از این زندانیهای در اعتصاب غذا خبر داد:
سید جواد سیدی از شنبه ١٨شهریور به سلول انفرادی بند ٢٠٩ زندان اوین منتقل شده است. علت این انتقال، اعتصاب غذای سیدی از پنجشنبه هفتهٔ گذشته است. علاوه بر قطعشدن کارت تلفن و تماسهای او از پنجشنبه، امروز خانواده وی متوجه شدند که جواد را ممنوع الملاقات هم کردهاند.
ماسوری: «غیب کردن هرگونه حیات انسانی و کریمانه»
این نخستین مرتبه نیست که یک زندانی یا گروهی از زندانیان در قزلحصار دست به اعتصاب غذا میزنند. بهعنوان نمونه در دوم خرداد ۱۳۹۲، دستکم ۲۱۰۰ زندانی این زندان دست به اعتصاب غذا زدند. همچنین در ۲۷ مرداد ۱۳۹۳ و پس از شورش در این زندان، دستکم ۱۰ زندانی اعدام شدند.
رضا اخوان از متن نامه سعید ماسوری نوشت:
اینجا نمونه کوچکیست برای غیب کردن حیات انسانی! ما اینجا آماده کشتهشدن هستیم. همانطور که جوانانمان در خیابان و این بهای آزادیست و آزادی به بها به چنگ میآید،نه به بهانه.شهریورها و آبانها در راه است.
خدیجه پاکضمیر، معلم نوشت:
سیزده زندانی زندان قزلحصار، این روزها در شرایط سختی بسر میبرند .قبل از آنکه دیر شود صدایشان باشیم.
رهام یگانه نوشت:
وضعیت اضطراری زندانیان زندان قزلحصار و شدت گرفتن سرکوبها ایجاب میکند که هر کس به اندازهی توان و امکاناتی که دارد جلوی این تعرض را بگیرد. بارها دیدهایم که همبستگی و اتحاد عمل جامعه منجر به عقبنشینی سرکوبگران میشود، پس عاملیت و قدرت خودمان را دستکم نگیریم.
این زندانیان «خواستار بازگشت به زندان اوین و بسته شدن هرگونه پرونده علیه خود هستند»
یک گروه کارگری نوشت:
وقوع یک فاجعه انسانی در زندان قزلحصار: حمزه سواری لفته، که اخیرا به همراه ۱۲ زندانی سیاسی دیگراز زندان اوین به زندان قزلحصار کرج منتقل شده، دربخشی از نامه خود، زندان قزلحصار کرج را قتلگاهی وحشتناک برای زندانیان محبوس در این زندان توصیف کرده
علی جوانمردی، فایل صوتیای منتسب به رضا سلمانزاده را منتشر کرد که از وضعیت خشونتبار جابجایی از اوین به قزلحصار میگوید. جوانمردی نوشت این زندانیان «خواستار بازگشت به زندان اوین و بسته شدن هرگونه پرونده علیه خود هستند».
رضا اخوان نیز با نام بردن از ۱۳ زندانی، نسبت به وضعیت آنها هشدار داد.
اسفندیار شاهانپور (زنگنه)، فعال کارگری هم نوشت:
یازده زندانی سیاسی در قزلحصار باید آزاد شوند. شامگاه یکشنبه نوزدهم شهریورماه، شمار قابل توجهی از کاربران ایرانی با هدف ابراز نگرانی نسبت به وضعیت زندانیان سیاسی منتقل شده به زندان قزلحصار کرج، با استفاده از هشتگ های زندان قزلحصار و HungerStrik به طوفان توییتری پیوستند.
فرزاد محمدزاده نوشت:
بند امن زندان قزلحصار فاقد آب آشامیدنی و آب گرم برای استحمام و هرگونه امکانات پختوپز و فروشگاه است و زندانیان تبعیدشده از تلفن به صورت عادی، پتو و امکانات درمانی و بهداشتی محرومند. این بند محل نگهداری ۱۳ زندانی سیاسیست.
رادیو زمانه فعالیتهای مدنی در فضای مجازی، از جمله توفانهای توییتری را پوشش رسانهای میدهد. اگر برنامهای مشابه در فضای مجازی دارید، لطفا به موقع ما را مطلع کنید: [email protected]
قدیما میگفتن تو جهنم مارهایی هستند که از شرشون به افعی پناه میبری حالا تو ایران زندانهایی هستند که از دستشون آرزوی اوین رو داری البته عزیزانی که در بند قزلحصار هستند اگر کمیته مشترک را دیده بودند حتماً آرزوی ماندن در قزل حصار را میکردند
alefmimmim / 13 September 2023