وزارت دادگستری ایالات متحده جمعه ۱۷ شهریور /۸ سپتامبر با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که آمریکا یک محموله چند میلیون دلاری نفت خام قاچاق را که توسط سپاه پاسداران حمل می‌شد، با بیش از ۹۸۰ هزار بشکه نفت توقیف کرده است.

وزارت دادگستری آمریکا در بیانیه‌ خود گفته است که «فروش و حمل غیرقانونی نفت ایران» تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران را نقض می‌کند.

این وزارتخانه افزوده است که طبق اسناد دادگاه، در ۱۹ آوریل سال جاری میلادی (۳۰ فروردین) نفتکش یونانی «سوئز راجان لیمیتد» (Suez Rajan Limited) متعلق به شرکت یونانی «امپایر نویگیشن» (Empire Navigation) به قاچاق نفت خام ایران اعتراف و قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین‌المللی (IEEPA) را نقض کرد.

در همان تاریخ، کارل جی نیکولز، قاضی دادگاه منطقه‌ای ایالات متحده در ناحیه کلمبیا واقع در کارولینای جنوبی، فعالیت این شرکت را به مدت سه سال مشروط و آن را به جریمه حدود ۲,۵ میلیون دلار محکوم کرد.

افزون بر این، شرکت «امپایر نویگیشن» حمل نفت ایران و همکاری با آن را تأیید کرد و هزینه‌های قابل توجهی را در رابطه با نفتکش «سوئز راجان لیمیتد» متحمل شد.

این محموله قاچاق در حال حاضر در دادگاه منطقه‌ای ایالات متحده در ناحیه کلمبیا موضوع یک پرونده توقیف است. شکایت آمریکا برای مصادره این نفتکش ادعا می‌کند که قوانین مربوط به تروریسم و ​​پولشویی ایالات متحده نقض شده است.

در این پرونده چندین نهاد وابسته به سپاه پاسداران و نیروی قدس سپاه در فروش مخفیانه و انتقال نفت ایران به یک مشتری در خارج از کشور نقش دارند. دست‌اندکاران این قاچاق نفت با استفاده از انتقال از یک کشتی به کشتی دیگر، دستکاری شناسایی خودکار، اسناد جعلی و روش‌های دیگر تلاش کرده‌اند که مبدأ ارسال نفت را پنهان نگاه دارند.

در این شکایت همچنین آمده است که اجاره‌کننده کشتی از سامانه مالی آمریکا برای تسهیل حمل و نقل نفت ایران استفاده کرده است.

این شکایت همچنین می‌گوید سود حاصل از فروش نفت در طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های مخرب سپاه پاسداران، از جمله توزیع سلاح‌های کشتار جمعی و وسایل ارسال آن، حمایت از تروریسم و ​​نقض حقوق بشر داخلی و بین‌المللی به‌کار می‌رود.

وجوهی که در ارتباط با یک دولت حامی تروریسم به‌دست می‌آید ممکن است به‌طور کلی یا جزئی به صندوق قربانیان تروریسم تحت حمایت دولتی ایالات متحده اختصاص یابد.

تحقیقات امنیت داخلی واشنگتن دی‌سی و دفتر اف‌بی‌آی در حال بررسی این موارد هستند.

گروه موسوم به «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» فعالیت‌های نفتکش «سوئز راجان لیمیتد» را از فوریه ۲۰۲۲ در جزیره خارک زیر نظر گرفته بود و اطلاعات را با مقام‌های آمریکایی در میان گذاشته بود.

این نفتکش پس از بارگیری نفت در ایران ماه‌ها در آب‌های دریای جنوبی چین و سواحل سنگاپور توقف داشت و ناگهان به سوی خلیج مکزیک حرکت کرد و در پی پنهان کردن بارگیری نفت خام ایران بود.

این نفتکش پس از توقیف، محموله خود را به یک نفتکش دیگر منتقل کرد که در هیوستون تخلیه شد.

پیش از خروج آمریکا از برجام، ایران روزانه بیش از ۲,۵ میلیون بشکه نفت صادر می‌کرد. پس از آن، با تحریم‌های آمریکا و همه‌گیری جهانی کووید-۱۹ میزان صادرات نفت ایران به شدت کاهش یافت و در ماه مه ۲۰۲۰ به ۱۵۰ هزار بشکه در روز رسید. از آن زمان میزان صادرات نفت ایران سیر صعودی گرفت و به‌گفته شرکت کپلر که بازار نفت را زیر نظر دارد، میزان صادرات ایران در ماه اوت سال جاری حدود یک میلیون و ۴۲۹ هزار بشکه در روز بوده است. افزون بر این، در این ماه حدود ۱۵ میلیون بشکه نفت ایران در نفتکش‌ها به چین منتقل شده‌اند.