خبرگزاری دولتی کره شمالی (KCNA)، روز جمعه ۱۷ شهریور/ ۸ سپتامبر گزارش داد که این کشور از اولین «زیردریایی هسته‌ای تاکتیکی» عملیاتی خود رونمایی کرد و آن را به ناوگانی که در آب‌های بین شبه‌جزیره کره و ژاپن گشت می‌زند، اختصاص داد.

کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در مراسم رونمایی از این زیردریایی که ظاهراً روز چهارشنبه برگزار شده است، گفت:

توسعه سریع نیروی دریایی ما اولویتی است که با توجه به اقدامات تجاوزکارانه و نظامی اخیر دشمنان نمی‌توان آن را به تعویق انداخت.

او با بیان این‌که زیردریایی «شماره ۸۴۱» یکی از اصلی‌ترین «تجهیزات تهاجمی» نیروی دریایی کره شمالی در زیر آب خواهد بود، گفت کره شمالی قصد دارد زیردریایی‌های موجود خود را به زیردریایی‌های تهاجمی مجهز به سلاح هسته‌ای تبدیل کند و ساخت زیردریایی‌های هسته‌ای را سرعت بخشد.

کره شمالی ناوگان زیردریایی بزرگی دارد. به‌ گفته اندیشکده «ابتکار تهدید هسته‌ای» ( Nuclear Threat Initiative) مستقر در ایالات متحده، این کشور بین ۶۴ تا ۸۶ زیردریایی دارد که آن را به یکی از بزرگ‌ترین ناوگان‌های زیردریایی در جهان تبدیل کرده است. با این حال، با توجه به قدیمی بودن ناوگان‌ها، کارشناسان تردید دارند که همه آن‌ها عملیاتی باشند.

به‌ گفته تحلیلگران نظامی به نظر می‌رسد زیردریایی جدید نوع اصلاح‌شده زیردریایی «رومئو» متعلق به دوران اتحاد شوروی باشد.

پروژه زیردریایی‌های الکتریکی دیزلی کلاس ۶۳۳ اتحاد جماهیر شوروی سابق که توسط نیروهای ناتو با لقب «رومئو»  شناخته می‌شد، در اواخر دهه ۱۹۵۰ آغاز شد.

شوروی همراه با دولت چین طرح‌های مشترکی برای ساخت زیردریایی داشتند. چین هفت فروند از این زیردریایی‌ها را در دهه ۱۹۷۰ به کره شمالی داد و قطعات ۱۳ فروند دیگر را هم به شکل بسته‌های ویژه به این کشور فرستاد.

تحلیلگران می‌گویند طراحی این نوع جدید با ۱۰ دریچه لوله پرتاب نشان می‌دهد به احتمال زیاد مجهز به موشک‌های بالستیک و موشک‌های کروز است.

اما چنین تسلیحاتی ارزش چندانی به نیروهای نیرومندتر هسته‌ای مستقر در زمین کره شمالی نمی‌افزاید زیرا زیردریایی‌های قدیمی که به‌عنوان هسته اصلی طراحی جدید استفاده می‌شوند، نسبتاً پُر سروصدا، کُند و با برد محدود هستند؛ به این معنی که ممکن است در درازمدت کاربرد نداشته باشند.

ون ون دیپن، کارشناس سابق دولت آمریکا در زمینه تسلیحات در این باره معتقد است:

این زیردریایی در میدان، در برابر جنگ ضد زیردریایی متحدان کاملاً آسیب‌پذیر خواهد بود.

ارتش کره جنوبی اعلام کرد که به‌نظر نمی‌رسد این زیردریایی برای عملیات عادی آماده شده باشد و نشانه‌هایی وجود دارد که کره شمالی تلاش می‌کند در توانایی‌های خود اغراق کند.

بر اساس قطع‌نامه‌های شورای امنیت سازمان ملل، برنامه‌های هسته‌ای و موشک‌های بالستیک کره شمالی ممنوع هستند.

رونمایی از این زیردریایی با محکومیت کره جنوبی و ژاپن روبه‌رو شد.

هیروکازو ماتسونو، دبیر ارشد کابینه ژاپن در یک نشست خبری گفت:

فعالیت نظامی کره شمالی تهدیدی جدی‌تر و قریب‌الوقوع‌تر از قبل برای امنیت کشور ما محسوب می‌شود.

کره شمالی حدود ۲۰ زیردریایی از نوع «رومئو» دارد که با موتورهای دیزلی-الکتریکی کار می‌کنند و با استانداردهای مدرن منسوخ شده‌اند و بیشتر کشورها از آن‌ها فقط به‌عنوان شناور آموزشی استفاده می‌کنند.

تحلیلگران نظامی پیش از این نیز نشانه‌هایی از ساخت دست‌کم یک زیردریایی جدید کره شمالی را در سال ۲۰۱۶ مشاهده کردند.

در سال ۲۰۱۹ رسانه‌های دولتی کیم جونگ اون را در حال بازدید از زیردریایی گزارش نشده‌ای نشان دادند. در آن زمان خبرگزاری دولتی کره شمالی نوشت کیم جونگ اون از این زیردریایی تازه ساخته‌شده بازدید کرد و ویژگی‌های تاکتیکی عملیات این زیردریایی و سیستم‌های جنگی آن را تشریح کرد:

[کیم] از طراحی و ساخت این زیردریایی بسیار رضایت داشتند زیرا این زیردریایی می‌تواند به بهترین شکل ممکن آمال استراتژیک نظامی حزب ما را در هر موقعیتی انجام دهد.

رسانه‌های دولتی در آن زمان سامانه‌های تسلیحاتی این زیردریایی را توصیف نکردند یا نگفتند این بازدید در کجا و چه زمانی انجام شده است اما تحلیلگران گفتند که اندازه ظاهری زیردریایی جدید نشان می‌دهد برای حمل موشک طراحی شده است.

مراسم رونمایی از این زیردریایی در حالی برگزار شد که کره شمالی قرار است هفتادوپنجمین سالگرد تأسیس خود را در روز شنبه جشن بگیرد.

همچنین گزارش‌هایی مبنی بر این‌که کیم قصد دارد در ماه جاری میلادی به روسیه سفر و با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری این کشور دیدار کند، منتشر شده است.

گفته می‌شود او درباره تأمین تسلیحات روسیه با مسکو گفت‌وگو خواهد کرد. موضوعی که خوشایند غرب نیست.

یون سوک یول، رئیس‌جمهوری کره جنوبی روز گذشته (پنج‌شنبه ۱۶ شهریور/ ۷ سپتامبر) با لی چیانگ، نخست‌وزیر چین در جاکارتا دیدار کرد و از پکن خواست تا به‌عنوان یکی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل برای مقابله با تهدیدهای هسته‌ای کره شمالی اقدامات بیشتری انجام دهد.