جمعه ۱۰ شهریورماه ۱۴۰۲، مردم در چند شهر سیستان و بلوچستان از جمله مهرستان و زاهدان برای چهلوهشتمین هفته به خیابانها آمدند.
از صبح روز جمعه، رسانههای بلوچ از اختلال گسترده در اینترنت زاهدان و برخی دیگر از شهرهای سیستان و بلوچستان خبر دادند. حالوش، که به طور اختصاصی اخبار مرتبط با مردم بلوچستان را پوشش میدهد، نوشت که در پی اختلال و قطعی اینترنت، برقراری تماس برای شهروندان به سختی امکانپذیر است.
این اختلال همچنین باعث شد سخنرانی عبدالحمید اسماعیلزهی (مولوی عبدالحمید) در نماز جمعه زاهدان که از اینستاگرام به صورت زنده در حال پخش بود برای چندین بار قطع شود.
پنجشنبه نهم شهریور، «حالوش» گزارش کرد که شهرداری راسک بنا به دستور نهادهای امنیتی و نظامی، برای جلوگیری از تظاهرات مردم در این شهر و مسدود کردن جادهها، اقدام به جمعآوری لاستیکهای فرسوده خودرو از تمامی تعمیرگاههای سطح شهر کرد.
از ساعات نخست جمعه نیز فضای امنیتی در شهرهای منطقه تشدید شد. ویدیویی که رسانههای بلوچ منتشر کردهاند نشان میدهد که تعداد زیادی نیروی امنیتی و نظامی با خودروهای سازمانی در معابر سطح شهر راسک حضور دارند.
همچنین به گزارش رسانهی «رصد بلوچستان» در این روز نیروهای سپاه پاسداران علاوه بر حضور گسترده در سطح شهر راسک، در خروجی این شهر به سمت چابهار نیز ایست بازرسی برپا کردهاند.
با وجود این تدابیر امنیتی اعتراضات در چند شهر سیستان و بلوچستان آغاز شد.
در شهر مهرستان مردم پس از برگزاری نماز جمعه با سردادن شعار «مولانا نقشبندی آزاد باید گردد» راهپیمایی کردند.
فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه شهرستان راسک (سربازـ بلوچستان) و مدیر مدرسه مفتاح العلوم این شهر و یکی از روحانیون برجسته اهلسنت، بعد از ظهر یکشنبه ۲۹ مردادماه در نزدیکی شهر چابهار به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد.
راهپیمایی مردم پس از نماز جمعه زاهدان نیز در این شهر برگزار شد. معترضان از جمله شعار دادند: «زندانیان سیاسی آزاد باید گردد!»
عبدالحمید اسماعیل زهی در خطبههای نماز جمعه خواستار دخالت نکردن حکومت در امور مذهبی شد و نسبت به تبعیضها علیه اهل سنت انتقاد کرد. او گفت در سالهای اخیر تلاشهای زیادی از سوی حکومت برای کنترل امور مذهبی اهل سنت شده «اما ما به خواسته آنها تن ندادهایم و نمیخواهیم که یک روحانی شیعه بر امور ما رسیدگی کند».
بهگفته او مدرسهها و مناطقی که این خواسته حاکمیت را پذیرفتهاند، اکنون یا تعطیل شدهاند و یا افراد کمی برای تحصیل به آنجا میروند زیرا مردم معتقدند که این مدرسهها حکومتیاند.
عبدالحمید اسماعیل زهی افزود: «در طول چهار دهه اخیر هیچ بلوچ و اهل سنتی در شورای تأمین استان حضور نداشته در حالی که اکثریت این استان سنی هستند.»
یکسال پیش فرمانده نیروی انتظامی چابهار، سرهنگ ابراهیم کوچکزایی در حین تحقیق در یک پرونده قتل به بهانه بازجویی از دختر نوجوان ۱۵ساله چابهاری، در دفتر کار خود به او تجاوز کرد.
در پی این جنایت مردم در زاهدان در هشتم مهرماه اعتراض کردند. در پی بیپاسخ ماندن این اعتراضات و کشتهشدن دستکم ۱۰۳ نفر در جریان اعتراض هشتم مهر موسوم به «جمعه خونین زاهدان»، این اعتراضات تا امروز ادامه داشته است.