بهدنبال درگیری خشونتبار پناهجویان موافق و مخالف دولت اریتره در تلآویو، اسرائیل قصد دارد پناهجویان اریترهای را اخراج کند. دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اعلام کرد او روز یکشنبه سوم سپتامبر یک کارگروه وزارتی را برای بررسی درگیریهای روز شنبه در تل آویو و ارزیابی وضعیت تشکیل خواهد داد.
در این بیانیه پناهجویان «ساکنان غیرقانونی» اسرائیل خوانده شده اند و تأکید شده که دولت اقدامهای اجرایی علیه «آشوبگران» از جمله اخراج آنها را بررسی خواهد کرد.
روز شنبه سفارت اریتره مراسمی را در محل خیابان یادهاروتزیم برگزار کرد. معترضان به رژیم این کشور و مراسم سفارت، با طرفداران دولت درگیر شدند. طبق گزارش رسانههای اسرائیلی «اعتراضها از شمال تلآویو شروع شد و تا بعدازظهر در محلههای جنوبی ادامه پیدا کرد. معترضان در اعتراض به مراسم سفارت فریاد میزدند و چوب در هوا تکان میدادند و سنگ پرت میکردند».
وبسایت عبری Ynet در ادامه گزارشی را منتشر کرد و مدعی شد پناهجویان اریترهای خسارت زیادی به ساختمانها وارد کردند و بعضی جاها را آتش زده اند. نیروهای امنیتی اسرائیل در ادامه مداخله کرده و به سمت پناهجویان و مهاجران نارنجکهای شوکر پرتاب کردند. خبرگزاری فرانسه هم نوشت که سه معترض اریترهای هدف تیراندازی نیروهای امنیتی قرار گرفتهاند.
برخی از معترضان میگویند از هفتهها قبل درباره این روز و احتمال بروز خشونت به پلیس اسرائیل اطلاع داده و هشدار داده بودند.
طبق گزارش پلیس و بیمارستانهای محلی بیش از صد پناهجو و چندین تن از نیروهای امنیتی مجروح شدهاند. شمار زخمیشدگان دستکم ۱۸۰ نفر اعلام شده است. در گزارشهای اولیه حال حداقل هشت نفر از زخمیشدگان وخیم اعلام شد و یکی از آنها در حالت کماست. چهار نفر با گلوله زخمی شدهاند.
نزدیک به ۵۰ افسر پلیس هم به گفته مقامهای رسمی کبود یا با پرتاب سنگ مجروح شدهاند.
پلیس اسرائیل در ادامه از دستگیری ۳۹ نفر به دلیل پرتاب سنگ به سمت نیروهایش خبر داد.
سازمان های غیردولتی حقوق بشری در اسرائیل به خشونت پلیس علیه پناهجویان اعتراض و اعلام کردند پلیس اسرائیل از زور بیش از حد علیه پناهجویان استفاده میکند.
سازمان HaMoked و ASSAF، دو سازمان امدادرسان به مهاجران، پناهندگان و پناهجویان روز شنبه در بیانیهای اعلام کردند:
تظاهرکنندگان میخواستند به مداخله آشکار سفارت اریتره در زندگی کسانی که از دیکتاتوری وحشیگری گریخته اند اعتراض کنند. سفارتخانههای اریتره در سراسر جهان به تعقیب پناهجویان می پردازند و در سایر کشورها نیز رویدادهای سفارت دقیقاً به دلیل ترس از شعلهورشدن چیزی که ما به چشم دیدیم لغو شده است. میشد که جلوی این شکست خونین را گرفت و باید از آن جلوگیری میشد.
ماه گذشته تظاهرات مشابهی در کشورهای دیگر از جمله در سوئد، کانادا و ایالات متحده آمریکا برگزار شد.
اریترهایها بیش از ۳۰ هزار پناهجوی آفریقایی در اسرائیل را تشکیل میدهند. آنها میگویند که از خطر و آزار و اذیت از کشوری با خدمت اجباری مادام العمر در شرایط بردهداری فرار کردند.
ایزایاس افورکی رئیس جمهوری ۷۷ ساله این کشور از سال ۱۹۹۳ رهبری اریتره را برعهده دارد و پس از آن که این کشور در یک جنگ چریکی طولانی استقلال از اتیوپی به دست آورد، قدرت را به دست گرفت، هیچ انتخاباتی وجود نداشته است. در اریتره هیچ رسانه آزادی وجود ندارد و روادید برای خروج از کشور لازم است.
گروههای حقوق بشر و کارشناسان سازمان ملل می گویند بسیاری از جوانان مجبور به خدمت سربازی بدون تاریخ پایان میشوند. پناهجویان اریترهای در اسرائیل، با آینده نامشخصی روبهرو هستند و طی سالهای اخیر دولت اسرائیل همواره تلاش کرده آنها را اخراج کند.