عبدالفتاح موسی، کمیسر امور سیاسی، صلح و امنیت اکوواس روز جمعه ۱۸ اوت/ ۲۷ مرداد گفت که بلوک منطقه‌ای غرب آفریقا، اکوواس، برای مداخله نظامی احتمالی برای بازگرداندن دموکراسی در نیجر در صورت شکست تلاش‌های دیپلماتیک موافقت کرده است.

او در مراسم پایانی مذاکرات در آکرا، پایتخت غنا گفت: «ما آماده هستیم تا هر زمان که دستور داده شود، برویم.»

وی افزود: «روز D (روز آغاز عملیات) نیز تعیین شده است که ما آن را فاش نمی‌کنیم.»

موسی گفت: «ما قبلاً توافق کرده‌ایم و آنچه را که برای مداخله مورد نیاز است، تنظیم کرده‌ایم.» او درباره تعداد نیرو و سایر جزئیات استراتژیک سکوت کرد.

نمایندگان اکوواس در مورد تدارکات و استراتژی برای استفاده احتمالی از زور برای پایان دادن به کودتایی که باعث برکناری محمد بازوم به عنوان رئیس‌جمهوری شد، بحث کرده‌اند. اما موسی اصرار دارد که راه‌حل مسالمت آمیز همچنان گزینه مطلوب بلوک است.

او افزود: «همانطور که صحبت می‌کنیم، هنوز در حال آماده‌سازی برای میانجی‌گری در کشور هستیم، بنابراین هیچ دری را نبسته‌ایم… (اما) نمی‌خواهیم وارد گفت‌وگوی بی‌پایان شویم.»

هیچ واکنش فوری از سوی حکومت نظامی نیجر، که قبلاً نسبت به هرگونه مداخله نظامی هشدار داده بود و حتی بازوم را به اتهام خیانت تهدید کرده بود، دریافت نشده اما آنها گفته‌اند آماده گفت‌وگو هستند.

بازوم در ۲۶ ژوئیه خلع شد و اکوواس دستور آماده‌باش نیروهای نظامی‌اش را صادر کرد.

اکثر ۱۵ کشور عضو این بلوک به جز کشورهایی که تحت حاکمیت نظامی هستند – مالی، بورکینافاسو و گینه، و همچنین کیپ ورد- آماده مشارکت در عملیات نیروی مشترک هستند.

در روزهای گذشته اکوواس موضع سخت‌تری در مورد کودتای نیجر – که هفتمین کودتای این منطقه در سه سال اخیر است- اتخاذ کرده.

تحلیلگران می گویند هر گونه مداخله از نظر سیاسی و نظامی خطرآفرین خواهد بود و باعث آشفتگی بیشتر برای منطقه فقیرنشین ساحل غرب آفریقا می‌شود که در حال حاضر با یک دهه شورش اسلام‌گرایان و بحران گرسنگی مبارزه می‌کند.

نیجر همچنین به دلیل ذخایر اورانیوم و نفت فراتر از غرب آفریقا از اهمیت استراتژیک برخوردار است.