ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه سه‌شنبه ۲۴ مرداد / ۱۵ اوت در پیامی ویدئویی به یازدهمین کنفرانس امنیت بین‌الملل مسکو تنش‌ها و درگیری‌ها در بسیاری از مناطق جهان را تنها ناشی از «ماجراجویی‌های ژئوپلیتیک و رفتار خودخواهانه و نواستعماری غرب» خواند.

رسانه‌های دولتی روسیه از حضور ۸۰۰ نماینده از ۷۶ کشور جهان در این کنفرانس خبر دادند. امیرسرتیپ عزیز نصیرزاده، جانشین ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و وزیر دفاع جدید چین، لی شانگفو نیز مهمان این کنفرانس بودند.

پوتین گفت «تلاش برای ایجاد درگیری و وادار کردن کشورها به اطاعت از غرب به‌عنوان رعیت، استعمار نو تلقی می‌شود» و حامیان ناشناسی وجود دارند که مردم را علیه یکدیگر بازی می‌دهند و دولت‌ها را وادار به اطاعت می‌کنند تا «بی‌رحمانه از منابع آن‌ها در چارچوب یک نظام استعماری جدید بهره‌برداری کنند».

او با بیان این‌که «ناتو در مسیر توسعه حضور خود از ابزارهای فشار نظامی و غیرنظامی استفاده می‌کند»، افزود: «کشورها آماده دفاع از حاکمیت خود هستند و بر این باور هستیم که کل جامعه بین‌المللی باید مسیر حرکت آینده را با هم بسازند و شکل دهند.»

روسیه تحت رهبری پوتین بیش از ۱۷ ماه است که جنگ علیه اوکراین همسایه را به‌راه انداخته و با نقض قوانین بین‌المللی بخش‌هایی از این کشور را ضمیمه خاک خود کرده است.

پوتین در مورد طولانی شدن جنگ اوکراین گفت: «کشورهای غربی میلیاردها دلار سلاح به اوکراین می‌دهند که این امر مدت زمان درگیری را افزایش می‌دهد.»

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز در این کنفرانس سخنان پوتین را تکرار کرد و گفت: «غرب در پی احیای نظام تک‌قطبی در جهان است و تلاش برای شکست روسیه در اوکراین، نمونه‌ای از این سیاست راهبردی غرب است.»

لاوروف افزود: «غرب همین هدف را در مناطق دیگر جهان نیز دنبال می‌کند و مخالفان خود را هدف تهدید و باج‌گیری قرار می‌دهد تا موانع پیش روی برنامه‌های توسعه‌طلبانه واشنگتن از میان برداشته شود.»

وزیر خارجه روسیه نیز کمک‌های تسلیحاتی غرب به اوکراین را عامل طولانی‌تر شدن جنگ در این کشور دانست.

عزیز نصیرزاده، نماینده جمهوری اسلامی ایران هم در این کنفرانس گفت: «آن‌چه امروز در اوکراین شاهد هستیم مصداق بارز سلطه‌جویی و زیاده‌خواهی‌های غرب برای حفظ و ادامه هژمونی بوده و این تلاش تاکنون فجایع زیادی به‌بار آورده است.»

نصیرزاده افزود: «بانیان این جنگ و آن‌هایی که در شعله‌ور شدن آتش آن نقش دارند، باید در رویکردشان تجدیدنظر کنند و بدانند به خطر انداختن امنیت دیگران می‌تواند موجب واکنشی شود که شاید پیش‌بینی آن برایشان مشکل باشد.»

جانشین ستاد کل نیروهای مسلح ایران تأکید کرد که جمهوری اسلامی خواهان «نظم نوین جهانی» است.

لی شانگفو، وزیر دفاع چین نیز در کنفرانس امنیت بین‌الملل مسکو اعلام کرد که کشورش با بیش از ۱۵۰ کشور جهان همکاری نظامی دارد و می‌خواهد این همکاری‌ها را تقویت کند.

شانگفو گفت پکن می‌خواهد سطح روابط نظامی با کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا را بالا ببرد و دوستی‌های سنتی را با کشورهای آمریکای لاتین، کارائیب و اقیانوس آرام تقویت کند. او تأکید کرد که چین همکاری‌های نظامی خود با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از جمله ایران را هم گسترش خواهد داد.

وزیر دفاع چین در مورد جنگ اوکراین گفت: «دولت چین مذاکرات صلح را برای حل بسیاری از درگیری‌ها و مشکلات بین‌المللی از جمله بحران اوکراین ادامه خواهد داد.»

لی شانگفو که در ماه مارس سال جاری وزیر دفاع چین شده چند روزی است که برای دیدار با رهبران نظامی روسیه و بلاروس به این دو کشور سفر کرده است.