تقریبا دو هفته پس از به قدرت رسیدن ارتش در نیجر، رهبران کودتا نخست‌وزیر خود را معرفی کردند. سخنگوی حکومت نظامی در یک بیانیه تلویزیونی در اواخر شب گذشته، دوشنبه ۱۶ مرداد / ۷ اوت، لمینه زینا علی ماهمان، یک اقتصاددان را به‌عنوان نخست‌وزیر جدید معرفی کرد.

لمینه زینا علی ماهمان پیش از این چندین سال در کابینه ممدو تانجا، رئیس جمهوری نیجر که در سال ۲۰۱۰ برکنار شد، وزیر اقتصاد و دارایی بود. او اخیراً به‌عنوان اقتصاددان برای بانک توسعه آفریقا در چاد کار می‌کرد.

افزون بر این، شب گذشته ارتش نیجر سرهنگ دوم حبیبو اسومانه را به‌عنوان فرمانده گارد ریاست جمهوری منصوب کرد.

در پایان ماه ژوئیه، ارتش نیجر در این کشور بسیار فقیر با جمعیت حدود ۲۶ میلیون نفر، محمد بازوم، رئیس جمهوری منتخب را از قدرت برکنار کرد و قانون اساسی را به حالت تعلیق درآورد. در زمان بازوم، نیجر یکی از آخرین شرکای استراتژیک غرب در مبارزه با پیشروی تروریست‌های اسلام‌گرا در منطقه بود.

ضرب‌الاجل جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) به کودتاگران برای بازگرداندن بازوم به قدرت روز یکشنبه گذشته به پایان رسید. در این اولتیماتوم آمده بود که اگر محمد بازوم به قدرت بازنگردد ممکن است این گروه از کشورها در نیجر مداخله نظامی کنند.

حکومت نظامی این مهلت را نادیده گرفت و همزمان حریم هوایی نیجر را مسدود کرد و گفت نیروهای ارتش از خود در برابر هرگونه تهاجمی دفاع خواهند کرد. همچنین پروازهای بین‌المللی لغو شدند و یا تغییر مسیر دادند. سران کشورهای عضو جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا می‌خواهند روز پنج‌شنبه در ابوجا پایتخت نیجریه درباره چگونگی ادامه این وضع گفت‌وگو کنند.

ایالات متحده آمریکا: پیشرفتی در مذاکرات وجود ندارد

در همین حال، ویکتوریا نولند، معاون وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که مذاکرات بین ایالات متحده و حکومت نظامی نیجر برای حل‌وفصل مناقشات پیشرفتی نداشته است.

نولند روز دوشنبه پس از دیدار با ژنرال موسی سلائو بارمو، رئیس جدید ستاد مشترک ارتش نیجر و سه تن دیگر از رهبران نظامی گفت: «این گفت‌وگوها بسیار صریح و گاه دشوار بود. ما برای یافتن راه حلی از طریق مذاکره فشار می‌آوریم. دستیابی به نتیجه در این‌جا آسان نبود. آن‌ها دیدگاه بسیار سفت‌وسختی در مورد چگونگی ادامه وضع موجود دارند و این با قانون اساسی نیجر سازگار نیست.»

با وجود فشارهای آمریکا، رهبران کودتا از انجام هرگونه اقدامی برای بازگرداندن نظم مدنی در کشور خودداری می‌کنند. آن‌ها اجازه ندادند که  ویکتوریا نولند با محمد بازوم رئیس جمهوری برکنارشده و یا با ژنرال عبدالرحمانه تیانی رئیس حکومت نظامی دیدار کند.

در این منطقه از آفریقا، نیجریه، سنگال، ساحل عاج و بنین تمایل خود را برای اعزام نیرو به نیجر ابراز کرده‌اند اما بورکینافاسو و مالی که با نیجر همسایه‌اند و هر دو توسط نظامیان اداره می‌شوند، از حکومت نظامی نیجر پشتیبانی کرده و از همسویی با جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا خودداری کرده‌اند.