عمران خان، نخست وزیر سابق پاکستان روز شنبه ۵ اوت/ ۱۴ مرداد به اتهام فساد مالی به سه سال زندان محکوم شد. این چهره سیاسی پاکستان به دلیل اعلام نکردن پول به دست آمده از فروش هدایایی که در زمان نخست‌وزیری‌اش دریافت کرده بود مجرم شناخته شد. او این اتهامات را رد می‌کند و می‌گوید که درخواست تجدید نظر خواهد کرد.

پس از صدور حکم، عمران خان در خانه‌اش در لاهور بازداشت شد.

او در بیانیه‌ای از پیش ضبط شده در شبکه اجتماعی ایکس یا همان توییتر سابق خطاب به هوادارانش گفت: «من فقط یک درخواست دارم، در خانه ساکت ننشینید.»

این بازیکن سابق کریکت و سیاستمدار ۷۰ ساله در سال ۲۰۱۸ به نخست‌وزیری رسید اما سال گذشته پس از درگیری با ارتش قدرتمند پاکستان، با رأی عدم اعتماد برکنار شد.

عمران خان از زمان برکناری‌اش با بیش از ۱۰۰ پرونده کیفری مواجه شده است – اتهاماتی که به گفته او انگیزه‌های سیاسی دارند.

حکم روز شنبه دادگاه علیه او بر اساس این اتهام بود که او جزئیات هدایای مقامات خارجی و درآمدهای حاصل از فروش آنها را به اشتباه اعلام کرده است.

هدایا – که ارزش آنها بیش از ۱۴۰ میلیون روپیه پاکستان (۶۳۵ هزار دلار) گزارش شده است – شامل ساعت‌های رولکس، یک حلقه و یک جفت دکمه سرآستین بود.

قاضی همایون دلاور در حکم خود نوشت: «بی صداقتی او بدون شک ثابت شده است».

گوهر خان وکیل عمران خان در واکنش گفت که این حکم «ذبح عدالت» است.

او به روزنامه داون گفت: «حتی به ما فرصت داده نشد که در دفاع از خود چیزی بگوییم یا استدلال خود را انجام دهیم. من قبلاً چنین بی عدالتی ندیده بودم.»

با اعلام تصمیم دادگاه، جمعیتی که شامل برخی از وکلای دادگستری نیز می‌شد، در بیرون ساختمان دادگاه شعار «عمران خان دزد است» سر دادند.

عمران خان به زندان آدیالا، یک زندان مرکزی در شهر راولپندی، در جنوب اسلام آباد فرستاده خواهد شد.

پاکستان ماه‌ها بر سر دستگیری او در کشمکش سیاسی قرار داشته و حامیان نخست‌وزیر سابق بارها با پلیس درگیر ‌شدند تا جلوی بازداشت او را بگیرند.

عمران خان در ماه مه به دلیل حضور نیافتن در دادگاه دستگیر شد. او سپس آزاد و دستگیری او غیرقانونی اعلام شد.

از آن زمان حزب او تحت فشار شدید مقامات قرار داشت.

بسیاری از مقام‌های ارشد حامی عمران خان و حزبش کشور را ترک کردند و هزاران نفر از هواداران نخست‌وزیر سابق به اتهام دست داشتن در اعتراضات به دستگیری خان، بازداشت شدند.

ارتش پاکستان نقش برجسته‌ای در سیاست این کشور ایفا می‌کند، گاهی اوقات قدرت را در کودتاهای نظامی به دست می‌گیرد و در موارد دیگر، چهره‌های سیاسی را به جلوی صحنه می‌فرستد در حالی که اداره‌کننده اصلی ارتش است.

بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که پیروزی عمران خان در انتخابات ۲۰۱۸ هم با کمک ارتش اتفاق افتاد.

نخست‌وزیر سابق از زمان برکناری‌اش، برای انتخابات زودهنگام مبارزه کرده است.

محکومیت باعث سلب صلاحیت سیاسی خان می‌شود که احتمالاً مادام‌العمر خواهد بود.

پارلمان پاکستان در روز  ۹ اوت منحل می‌شود و دولت موقت در آستانه انتخابات کشور را اداره خواهد کرد.

تاریخ انتخابات پارلمانی هنوز اعلام نشده است، اگرچه طبق قانون اساسی باید تا اوایل نوامبر برگزار شود.